Secetă cumplită în Moldova. Oamenii își sacrifică animalele

Seceta acută, care s-a abătut peste meleagurile noastre odată cu pandemia, usucă totul în calea sa. Pe câmpuri și pășuni nu găsești nici fir de iarbă verde, râurile seacă. Disperarea se așterne peste Republica Moldova.

separator

În centrul republicii, oameni au început să-și sacrifice animalele, fiindcă nu mai au cu ce le hrăni, scrie jurnal.md.

Unii le mai țin prin grădini și le hrănesc cu ce mai au pe acasă, dar nutrețul nu le va ajunge nici până la iarnă. Noroc de cioclejii care au fost lăsați de mulți pe deal, spun ei.

Ciobanii, chiar dacă riscă să fie amendați, îndrăznesc să-și bage turmele în păduri, ca animalele să pască măcar din frunzele ce cad.

Mihai, un cioban din satul Zăicani, spune că până ce mai sunt cioclejii lăsați de oameni pe deal, mai are cu ce hrăni turma. Uneori, spune el, mai bagă turma în pădure.

Ion și Angela Bogaciuc, din satul Ratuș, r. Telenești, au strâns de pe 40 de ari de porumb vreo zece saci de popușoi. „Aici s-a mai făcut, dar pe alte terenuri pe care le-am avut sădite cu popușoi, nu am strâns absolut nimic.

Dacă în alți ani țineam vreo 200 de păsări, anul acesta am început să le tăiem deja”, spune bărbatul.

Angela, din satul Ratuș, r. Telenești: „În țările din Europa oamenii sunt ajutați să treacă peste această criză, dar noi nu avem nicio speranță.

Dacă noi vom mai trece cumva peste această foame care ne așteaptă, ce vor face familiile care au copii, ori cei de la oraș?”, se întreabă femeia.

Angela spune că au noroc că fiul lor este plecat peste hotare în aceste clipe dificile, pentru că, chiar dacă a fost în carantină o perioadă, a fost ajutat de către statul englez cu 700 de paunds pe lună. În Moldova nu se știe cum s-ar fi descurcat, spune ea.

Noi măsuri de relaxare: se deschid teatrele, pot fi organizate expoziții, festivaluri și târguri agricole
Articolul anterior
Tatiana Heghea s-a convins că poate găti cartofi pai, crocanți, fără gram de ulei
Articolul următor
Alte articole interesante