Secretarul de stat al Suediei, la Chișinău: ”Moldova este direct afectată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”

Secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior Diana Janse vizitează Moldova în perioada 16-17 ianuarie. Vizita are loc în contextul preluării de către Suedia a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene și consecințelor ample regionale ale invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, scrie jurnal.md.

„Sprijinul continuu acordat Ucrainei și Moldovei este un obiectiv major de politică externă și o prioritate pentru Suedia. Vedem că Moldova este direct afectată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei și că Moldova și-a asumat o responsabilitate uriașă prin primirea unui număr foarte mare de refugiați”, a declarat Diana Janse.

În cadrul vizitei, secretara de stat Diana Janse se va întâlni cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministra Mediului a Republicii Moldova Iordanca-Rodica Iordanov, precum și cu reprezentanți ai societății civile, autorități locale și parteneri internaționali.

„Viitorul Moldovei este în Europa și felicităm țara pentru că a primit statutul de candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Calea spre aderare este lungă și necesită muncă sârguincioasă din partea tuturor instituțiilor. Suedia va rămâne alături de Moldova pe tot parcursul acestui proces”, continuă Janse.

Suedia este un partener de lungă durată pentru Moldova. Sprijinul este canalizat ca și cooperare bilaterală directă, precum și sprijin prin fondurile de dezvoltare ale UE. Suedia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari donatori ai Moldovei. În 2022, Suedia a oferit 16 milioane de euro pentru cooperare pentru dezvoltare și, adițional, 14 milioane de euro pentru răspunsul la criza energetică și 6 milioane de euro pentru răspunsul umanitar pentru refugiați.

Cooperarea suedeză are ca scop sprijinirea integrării europene a Moldovei, cu accent pe promovarea drepturilor omului, egalității de gen, democrației, statului de drept, societăților pașnice și incluzive, dezvoltării rezistente la mediu și climei și dezvoltare economică incluzivă. Suedia aplică o abordare bazată pe drepturi în care dezvoltarea economică merge mână în mână cu împuternicirea grupurilor dezavantajate și marginalizate din societatea moldovenească.

Expert: În 2022 salariul mediu în IT a depășit 2000 dolari lunar

Salariul mediu în IT în 2022 estimativ a ajuns la 2000 USD/lunar, cea ce este de 3,2 ori mai mult decât acum 10 ani, când salariul mediu în IT era de 622 USD/lunar.

Vrei sa fii mai performant la locul de munca? Iata cum te ajuta pisicile! -  Trend Jobs

Expertul economic Veaceslav Ioniță remarcă, într-o analiză pe blogul său, faptul că salariul în sectorul IT în ultimii 10 ani a crescut mult mai rapid decât în restul sectoarelor economiei.

Astfel în aceiași perioadă salariul mediu pe economie a înregistrat o creștere de 2,2 ori de la 292 USD/lună în 2013 până la 650 USD/lunar în 2022.

Drept consecință a crescut și diferențele de remunerare. Dacă acum 10 ani, cei din domeniul IT erau remunerați de 2,1 ori mai bine decât media națională, în prezent diferența a ajuns la 3,5 ori.

Mai multe detalii despre Sectorul IT și exporturile de servicii IT vedeți în Analiza Economică și video de mai jos.

11 tineri și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat astăzi pe tinerii absolvenți ai Programului de stagii la Președinție.11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la PreședințieFoto: presedinte.md

„M-am bucurat să-i revăd pe cei 11 tineri și tinere care au participat la Programul de stagiu în cadrul Președinției și care au avut astăzi ceremonia de absolvire. Timp de trei luni, stagiarii și-au dezvoltat abilitățile profesionale alături de colegii noștri și au avut ocazia să înțeleagă mai bine cum funcționează instituțiile statului. Între timp, unii dintre aceștia au reușit chiar să se angajeze în instituții publice”, a spus șefa statului.

De asemenea, Președinta Maia Sandu le-a urat absolvenților mult succes și un început de carieră frumos. „I-am îndemnat să pună umărul la transformarea țării pe calea noastră europeană, căci ei vor beneficia – în primul rând – de aceste schimbări și trebuie să aibă un rol important în aceste procese. Vom continua să promovăm tinerii care doresc să se implice – avem nevoie de energia, spiritul civic și ingeniozitatea lor! ”, a subliniat Maia Sandu.

Diplomele de absolvire a Programului de stagiu au fost înmânate de către Secretarul General al Președinției, Veaceslav Negruță. Aceasta este cea de-a doua ediție a Programului de stagii pentru viitorii profesioniști în cadrul Președinției. Stagiarii au lucrat în diverse departamente ale instituției prezidențiale, precum și în cadrul echipei de consilieri ai Președintelui Republicii Moldova. 

11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție
11 tineri și tinere și-au încheiat stagiul de practică la Președinție

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Weekend cu temperaturi de primăvară și ploi slabe. Când revine gerul
Articolul anterior
La Viena s-a deschis cel mai mare patinoar în aer liber din lume
Articolul următor