Secretarul de stat american, Marco Rubio: Fără panică, Statele Unite rămân în NATO

Statele Unite rămân angajate față de NATO, susține secretarul de stat american Marco Rubio. El le-a solicitat tuturor guvernelor din alianță să majoreze cheltuielile de apărare peste pragul de 5% din PIB, dar recunoaște că acest lucru e imposibil de realizat imediat. „Nimeni nu se așteaptă să reușiți într-un an sau doi, e nevoie de un plan realist”, a declarat Marco Rubio la prima sa ministerială NATO pentru afaceri externe.

Remarks by NATO Secretary General Mark Rutte and Marco Rubio (US Secretary of State)

„Statele Unite sunt în NATO. Chiar în aceste momente, Statele Unite sunt la fel de active în NATO cum au fost întotdeauna. Și această panică, și exagerarea pe care le văd în presa internațională și în anumite publicații din Statele Unite despre NATO sunt nejustificate. Președintele Trump a clarificat că sprijină NATO. Vom rămâne în NATO. […] Ne dorim să plecăm de aici cu înțelegerea clară că suntem pe o cale realistă, pe un parcurs unde fiecare membru al alianței se angajează să-și îndeplinească promisiunea de a ajunge la un nivel de cheltuieli de până la 5%. Și asta include și Statele Unite”, a vorbit Marco Rubio la ministeriala NATO pentru afaceri externe.

Reuniunea de la Bruxelles a devenit un teren de negocieri între Statele Unite și aliații din Europa care încearcă să demonstreze că își cresc cheltuielile de apărare, în timp ce vor să obțină claritate privind planurile Washingtonului.

Potrivit estimărilor NATO, 23 din cele 32 de țări membre au atins sau au depășit ținta de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare în 2024.

„Știm că Statele Unite sunt un aliat de nădejde în NATO. […] Când te uiți la sutele de miliarde de euro și dolari care acum, în ultimele luni, sunt direcționate, probabil că acesta este cel mai mare val de cheltuieli pentru apărare pe care l-am văzut în Canada și Europa după războiul rece, de când a căzut zidul Berlinului. Asta e o veste bună, dar totuși, trebuie să facem mai mult”, a declarat Mark Rutte la briefingul cu Marco Rubio.

Miniștrii de Externe ai țărilor NATO discută cheltuielile de apărare, impulsionarea industriei militare și sprijinul continuu pentru Ucraina. E o reuniune cu tensiuni care mocnesc în spatele curții, a transmis Radu Osipov, jurnalist Moldova 1, de la reuniunea de la Bruxelles.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Ministrul Educaţiei: Toate tezele universitare vor fi verificate printr-un sistem anti-plagiat. Ce riscă studenţii care copiază
Articolul anterior
Șeful IGP confirmă: Lozovan și soțul ei se ascund în regiunea transnistreană. Au fugit înaintea lui Nesterovschi
Articolul următor