Gospodinele au început pregătirile pentru masa de Paște. Unele dintre ele nu acceptă sub nicio formă cozonaci din comerț și prepară tradiţionalii cozonaci după o reţetă veche, învăţată de la bunici şi străbunici. Este o tradiţie dusă mai departe din generaţie în generaţie, mai ales că este cel mai aşteptat dintre deliciile de sărbători.

Așadar, pentru un cozonac perfect trebuie să aveţi grijă la câteva detalii esenţiale.
Înainte de a vă recomanda câteva sfaturi pentru un cozonac bun, vă propunem să treceţi pe lista de reţete de Paşte un sortiment interesant. Este vorba despre cozonacul cu gem de gutui. Poate nu ştiaţi că gemurile din timpul iernii pot fi folosite ca ingrediente la cozonaci.
Pentru această reţetă ai nevoie de următoarele ingrediente: 400 – 500 de grame de făină, 20 grame de drojdie proaspătă, 2 ouă, 150 ml de lapte, 25 grame de unt, 1 lingură de ulei, 1 pachet de zahăr vanilat, o esenţă de rom, două linguriţe de zahăr,1/2 linguriţe de zahăr, 1/2 lingurite de sare şi gem de gutui.
Drojdia se freacă cu două linguriţe de zahăr şi lapte până când se omogenizează. Puneţi făina într-un vas, iar în mijlocul ei adăugaţi întreaga compoziţie. Pe lângă umplutura de nucă şi cacao din belşug, secretul unui cozonac gustos şi pufos stă în timpul de frământat. Frământaţi ca la orice reţetă de cozonac şi adăugaţi pe rând ouăle, laptele, untul, uleiul, zahărul vanilat, romul şi sarea. E gata atunci când aluatul se desprinde de pe degete. Apoi îl lăsaţi să crească timp de aproximativ 40 de minute.
După aceea, întindeţi aluatul şi ungeţi-l cu gem. După ce îl rulaţi, lăsaţi-l în tavă, la loc căld încă aproximativ jumătate de oră. Înainte de a-l băga la cuptor ungeţi cozonacul cu un ou bătut şi presăraţi zahăr. E gata în aproximativ 45 de minute.

Reţete de Paşte. Sfaturi pentru un cozonac reuşit
Există câteva reguli pe care trebuie să le respectaţi pentru a ieşi un cozonac perfect. Iată câteva dintre cele mai importante:
1. Reţete de Paşte. 10 sfaturi pentru un cozonac reuşit şi două reţete de pască 2. Cu cât numărul de ouă folosite este mai mic, cu atât se va creşte cantitatea de lapte. 3. Frământatul aluatului influenţează foarte mult creşterea cozonacului deoarece prin această operaţie se încorporează mult aer,devenind mai elastic. 4. Făina să fie uscată şi nu proaspăt măcinată pentru că umezeala face aluatul moale. Adăugarea de făină în exces duce la un cozonac tare şi sfărâmicios. Făina se cerne de trei ori pentru a deveni cât mai afânată şi aerisită.
6. Spuma de albuş trebuie folosită pe loc ca să nu se lase. 7. Temperatura optimă de creştere a aluatului este de 40 grade Celsius. La temperaturi mai mari, aluatul se opreşte din creştere. Cozonacii nu se ţin în cuptor mai mult de 45 – 60 minute. 8. Cozonacii preparaţi cu mai multe ouă, zahăr şi unt cresc mai greu. 9. Înainte de a fi introduse în aluat, gălbenuşurile se freacă cu puţină sare pentru a deveni mai intens colorate în galben, iar cozonacul să aibă o culoare aurie. 10. Cozonacii trebuie pregătiţi într-o încăpere caldă, fără curenţi de aer rece.