Ședința Comisiei pentru Situaţii Excepţionale: deciziile luate de autorități în contextul crizei gazelor

În cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE), prezidate de prim-ministrul Natalia Gavrilița, a fost anunţată starea de alertă în ceea ce priveşte sectorul energetic al țării, astfel încât instituțiile statului să ia măsuri concrete pentru a preveni o eventuală declanșare a unei situații de urgență și pentru a asigura aprovizionarea țării cu gaze naturale.

După încheierea ședinței CSE, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a comunicat cele mai importante decizii ale CSE și a precizat  că starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

„Vreau să fie foarte clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. În continuare, purtăm negocieri pentru ca contractul de aprovizionare cu gaze naturale să fie semnat în condiții bune pentru Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca oamenii să nu fie sever afectați de criza energetică globală. Pentru noi este esențial ca oamenii să aibă căldură și să-și continue activitățile de zi cu zi fără probleme. Statul va proteja cetățenii vulnerabili prin diverse măsuri compensatorii și vom veni cu ajutor pentru toți cei are au nevoie de acesta”, susține vicepremierul Andrei Spînu.

Astfel, pentru perioada imediat următoare, Comisia pentru Situații Excepționale a decis următoarele:

1. Utilizarea păcurii, din data de 15 octombrie a.c., pentru producerea energiei electrice și termice.

2. Pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze, casnici, industriali și comerciali, în vederea atenuării impactului unei eventuale creșteri a prețului gazelor.

3. Autoritățile administrației publice centrale și locale vor analiza soluții de economisire a consumului de gaze naturale și energie electrică.

4. Se impune Energocom-ului obligația în vederea achiziționării de gaze naturale de pe piețele din regiune, conform celei mai bune oferte de la potenţialii furnizori de gaze naturale pentru acoperirea deficitului de gaze naturale. Energocom a fost mandatat să înceapă cât mai curând procedura.

Totodată, ministrul Andrei Spînu a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a identifica pașii următori, menționând că există o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați.

Apel de ultimă oră: Moldovagaz cere consumatorilor să raționalizeze consumul de gaze naturale
Articolul anterior
Cum a cunoscut prima oară Chișinăul în calitate de studentă! Întâmplarea emoționantă a jurnalistei Sorina Obreja
Articolul următor
Alte articole interesante