Șefa de la CNAMUP, suspendată din funcție pe motivul unui management defectuos

Directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), Natalia Catanoi, a fost suspendată din funcție. Un ordin în acest sens a fost semnat de către ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, scrie agora.md.

 

„Am fost suspendată din funcția de director pe motivul unui management defectuos. Totodată, vă anunț că nu am fost verificată de către nimeni în aceste 6 luni de activitate, am activat ca un profesionist și sunt sigură că toți colegii o să fie de acord cu mine și am activat în baza legii, așa cum este corect. ”, a declarat șefa CNAMUP în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit ordinului semnat, au fost înregistrate mai multe plângeri din partea pacienților și angajaților, iar Ministerul Sănătăţii a inițiat și o anchetă de serviciu. 

„Nu pot să permit să fiu călcată în picioare. Orișice se rezolvă, dar nu atât timp cât mi se pune cererea pe masă ca să promovezi pe cineva ca eu să mă retrag. (…).Indiferent de decizia Comisiei de evaluare, sunt sigură că în instituția aceasta sunt oamenii profesioniști, iar atâta timp cât am lucrat cu profesioniști nicicum nu poate fi managementul meu defectuos. (…) Pe toată această perioadă nu s-au mărit numărul deceselor cu este scris în ordinul de eliberare, dar s-au micșorat și s-au mărit cazurile de resuscitare cu succes”, a mai declarat Catanoi.

Totodată, șefa CNAMUP susține ca va contesta suspendarea din funcție.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că directoarei i-au fost înaintate obiective clare pentru un termen scurt – restructurarea și modernizarea instituției, îmbunătățirea calității serviciilor medicale, creșterea rapidității intervențiilor și curățirea de toate schemele vechi de corupție și elemente penale.

„Pentru că directorul nu s-a isprăvit nici cu una din misiuni, și nu a demonstrat abilități de a gestiona o așa instituție mare, ba mai mult, oferă protecție personală și menține în funcții penali, iar pentru ca să nu fie atinsă, și-a tras mai recent și un carnet de partid PAS, am luat decizia de a-i cere demisia, iar din moment ce a refuzat, am suspendat-o în condițiile legii, cu deschiderea anchetei de serviciu”, a declarat Nemerenco.CNAMUP este o instituție strategică, care gestionează serviciul național de ambulanță, cu un colectiv de circa 6.000 personal și un buget de peste un miliard de lei. Ministra Sănătății a precizat că instituția a fost vizată în mai multe dosare de corupție deschise în anii 2017-2018.

Tratament pentru un român, adus din Republica Moldova, pentru că în România nu s-a găsit. Pacientul a făcut botulism după ce a mâncat conserve de pește

Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cu diagnosticul de botulism. El le-a spus medicilor că a mâncat conserve cu peşte, iar a doua zi au început simptomele. Tratamentul necesar a fost adus de la un spital din Republica Moldova, scrie digi24.ro.

Pacientul are 51 de ani, este din oraşul Urlaţi, iar pe 9 aprilie a mâncat două conserve cu peşte, primele simptome apărând în ziua următoare, a declarat, marţi, pentru News.ro directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti, Andrei Ilinca.

Iniţial, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi, a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timpul tratamentului au apărut şi simptomele neurologice – nu putea înghiţi şi ridica pleoapele – el fiind trimis la spital la Ploieşti. Reprezentanţii Spitalului Judeţean au solicitat antitoxină botulinică, însă pentru că aceasta nu s-a găsit în România, spitalul a primit două doze de la Spitalul de boli infecţioase din Chişinău.

Bărbatul este internat la Secţia de boli infecţioase din Ploieşti, a primit o doză adusă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, starea lui s-a îmbunătăţit. Marţi, la Ploieşti va fi adusă şi a doua doză de antitoxină de la spitalul din Republica Moldova.

Toate persoanele care vor purta pe 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe” vor fi documentate de poliție

Aproape două săptămâni au mai rămas până la data de 9 mai, când susținătorii și liderii partidelor pro-ruse din R. Moldova vor ieși la parade organizate în contextul „Zilei Victoriei”. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, anunță ca oamenii legii vor documenta toate persoanele care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe” și celelalte însemne ale războiului, interzise în R. Moldova, scrie ziua.md.

„Atât timp cât legea reglementează expres că acestea cumva cad sub incidența însemnelor interzise, cu siguranță, vom documenta toate aceste acțiuni. Îndemn toți cetățenii, indiferent de viziuni, să respecte legea. Cei care nu o vor respecta, vor fi documentați”, a precizat Cernăuțeanu în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.

Totuși, în 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica negru-oranj poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară. Premierul Dorin Recean și șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, au avertizat atunci că purtarea acesteia oricum va fi sancționată.

Anul trecut, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și cei ai fostului Partid „ȘOR” au elogiat trecutul sovietic, mărșăluind în centrul capitalei cu garoafe, drapele roșii ale URSS și panglici negru-oranj agățate la piept.

Printre cei care au participat la manifestații, purtând panglica „Sfântul Gheorghe” se numără foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, deputații socialiști Vlad Batrîncea, Constantin Starîș, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și Grigore Novac, precum și deputații fostului Partid „ȘOR” Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu.

Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Cel mai mare amfiteatru în aer liber din țară se schimbă la față! Pe teritoriul Teatrului Verde va fi amenajat și un pavilion unde vor fi crescuți fluturi

Primăria Chișinău continuă lucrările de reparație și modernizare a celui mai mare amfiteatru în aer liber din republică.

Actualmente se lucrează la reparația exterioară a clădirii teatrului (fațadei), este reparat acoperișul scenei, sunt vopsite scaunele, sunt instalate 5 porți la toate intrările în parc, se lucrează la instalarea unui grup sanitar modular, este amenajată intrarea centrală în teatru și sunt reparate scările de acces. Este instalată și rampă pentru persoanele cu necesități speciale.

La fel, la Teatrul Verde este amenajat un pavilion expozițional de agrement, unde vor fi crescuți fluturi.

Amintim că acum doi ani, Primăria Capitalei a inițiat lucrări de reparație a teritoriului Teatrului Verde. Au fost schimbate scaunele, pavată zona de spectatori, amenajat spațiul verde și curățați copacii.

Premier Energy a lansat o aplicație prin care consumatorii pot verifica sumele compensațiilor la energia electrică
Articolul anterior
Trei bărbați din Glodeni au murit intoxicați cu fum. Alcoolul le-a adus moartea
Articolul următor