Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev spune când s-ar putea termina războiul din Ucraina

Șeful Administrației Regionale de Stat Nikolaev, Vitalii Kim, a presupus că războiul s-ar putea termina în curând.

Vitalii Kim spune când s-ar putea termina războiul din Ucraina

Mai exact Kim crede că focurile de armă s-ar putea să nu mai fie auzite în luna mai.

Despre aceasta oficialul a declarat în cadrul unui interviu pentru Unian, scrie stiri.md.

”Sigur, ușor nu este, dar eu împart această părere. Mă uit la toată situația și vreau să cred în asta. Războiul îl câștigă banii, logistica, oamenii, dar ei stau acolo sub sancțiuni și în curând nimic nu vor mai avea. 

Cu atât mai mult, rușii nici nu vor să lupte. Ei înțeleg că nu le va ieși”, a declarat Kim.

Foto! Frumusețea și autenticitatea portului popular din sudul Moldovei, în câteva fotografii superbe cu băștinași din Ștefan Vodă

Astăzi, 25 iunie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Națională a Portului Popular. Cu această ocazie, muzeul de Etnografie Crocmaz din raionul Ștefan Vodă ne invită să descoperim, în câteva fotografii, frumusețea și autenticitatea portului popular din sudul Moldovei.

Cum arată portul popular din sudul Moldovei. O localitate din raionul Ștefan Vodă ne arată frumusețea portului popular românesc (foto)

Eugenia Clașevici, directoarea Muzeului de Etnografie Crocmaz

Familie din satul Crocmaz

Familie în port național din satul Crocmaz

Femeie din localitate în port național într-o cameră cu elemente tradiționale specifice sudului Rep. Moldova

Sânzâiene

în câmpul de lavandă

Prima medalie de bronz la Jocurile Europene de la Cracovia! Serghei Tarnovschi, felicitat de Președinta Maia Sandu

Canoistul Serghei Tarnovschi de 26 de ani, a cucerit medalia de bronz la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska pe distanța 500 de metri. El a înregistrat rezultatul 1:46.460, fiind întrecut de cehul Martin Fuksa (1:45.462) și românul Cătălin Chirilă (1:46.460).

Prima medalie de bronz la Jocurile Europene de la Cracovia. Cine este sportivul

Competiția a avut loc sâmbătă, 24 iunie, în ziua în care Serghei Tranovschi a împlinit 26 de ani, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv.

Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare pentru sportivul nostru.

„La Jocurile Europene, în Cracovia-Malopolska, a fost arborat drapelul țării noastre și a răsunat Imnul de Stat al Republicii Moldova. Serghei Tarnovschi, Maestru Emerit al Sportului, a obținut medalia de bronz în proba de canoe sprint pe distanța de 500 de metri. Felicitări, Serghei! Felicitări antrenorilor și tuturor celor ce au contribuit la acest rezultat. Este prima medalie obținută de sportivii noștri la aceste competiții”, a menționat Maia Sandu, președinta R. Moldova.

Serghei Tarnovschi va ateriza în Chișinău pe data de 25 iunie la ora 14:05, cu zborul LO513 WAW/KIV. Comitetul Național Olimpic și Sportiv îndeamnă cetățenii să-l întâmpine la aeroport pentru a-i arăta „întreaga noastră recunoștință și mândrie”.

„Este momentul să ne întâmpinăm eroul nostru și să-i arătăm întreaga noastră recunoștință și mândrie!  Serghei Tarnovschi ne-a făcut inima să bată mai tare cu performanța sa strălucitoare și medalia de bronz obținută în competiția de canoe. Hai să ne adunăm cu toții la Aeroportul Internațional Chișinău pentru a-l întâmpina pe Serghei Tarnovschi și pentru a-i demonstra că suntem mândri de el și de realizările sale. Să-i transmitem zâmbete, aplauze și urări de bun venit călduroase!”

Povestea polițistului care a zăcut 12 ore la morgă, în urma unui accident rutier. I-a salvat viața un brancardier care trecea întâmplător pe alături și a observat că respira

Declarat mort după un teribil accident rutier, bărbatul a scăpat grație prezenței de spirit a unui brancardier care trecea întâmplător pe acolo și a observat că „mortul” are puls și respiră.

Povestea de viață a unui fost polițist rutier de peste Prut bate orice scenariu de film. El a înviat pur și simplu din morți, după ce a zăcut circa 12 ore la morgă, în împrejurări învăluite în mister.

Adjutantul șef Titus Honceriu va împlini în luna august vârsta de 80 de ani. În afara episodului de la morgă, viața l-a supus la suferințe de neimaginat: a trecut prin 16 intervenții chirurgicale și a fost diagnosticat cu o boală care de regulă nu iartă. S-ar putea scrie o carte despre viața lui.

Viața i-a fost presărată și de bucurie și de amărăciune, dar și de moarte. Moartea lui, scrie presa română. S-a întâmplat în ziua de 6 iunie 1972, zi de o importanță maximă pentru Nicolae Ceaușescu: ziua în care Fidel Castro, președintele Cubei, „El Lider Maximo”, a venit în România. Coloana oficială spre aeroportul Otopeni era condusă de motociclistul Titus Honceriu, de la Miliția Rutieră București. Avea doar 29 de ani. 

„Eram în misiune oficială, cu viteză, cu sirenele pornite, când din curtea CAP-ului Otopeni a ieșit o căruță cu doi cai. Nu am mai avut timp să frânez, cred că erau doar șapte metri între mine și atelaj. Am intrat în plin în căruța trasă de caii speriați, căruța s-a rupt. Inițial, nu am știut ce s-a întâmplat. M-am ridicat, aveam casca pe cap, dar după câteva clipe mi-am pierdut vederea, m-au cuprins durerile”, a declarat Titus Honceriu, pentru Adevărul. 

Colegii nu au mai așteptat ambulanța. L-au dus cu mașina la Elias, unde toate sălile de operații erau pline. A ajuns la Floreasca unde medicii nu i-au dat nici măcar o șansă de supraviețuire. 

„Am fost operat în fața studenților la medicină, ca material didactic, iar ei luau notițe. Aveam șapte coaste rupte, explozie de lob hepatic… Au venit cei mai buni chirurgi”, povestește polițistul. 

Când și-a revenit din operație, nu mai vedea nimic. Îl auzea însă pe medicul anestezist spunându-i soției sale să fie puternică, să nu mai plângă, că e femeie tânără și că asta a fost. La 12 ore de la accident a fost declarat mort și dus la morgă, printre cadavre. Ce s-a întâmplat, avea să afle de la alții. 

„M-au dezbrăcat, mi-au legat picioarele și m-au dus la morgă. Am stat acolo toată noaptea, nu îmi amintesc nimic. Dimineață însă, a venit un brancardier. Aducea trupul unei femei care se otrăvise. S-a uitat la mine, a văzut că mișc și i-a alarmat pe toți. M-au dus în Reanimare și mi-am revenit. Fusesem în moarte clinică”, poveste înfiorat polițistul.

Are un regret: nu l-a cunoscut niciodată pe brancardierul salvator. Ar fi vrut să îi mulțumească pentru că fără el ar fi fost de 51 de ani în mormânt. 

După ce a renăscut, trei luni a stat în spital. Era cel mai vechi pacient de acolo iar colegii dormeau cu rândul lângă el. 

Chiar și așa, cu trupul fărâmițat, la meserie nu a renunțat. A muncit 34 de ani.

„După 11 luni de concediu medical, am revenit la muncă. Mai întâi la secretariat, apoi a predat dirijarea, a fost polițist examinator și în cele din urmă am dat examen și am ajuns la biroul permise de conducere”, rememorează polițistul. După 34 de muncă, în 1998, a ieșit la pensie, cu fruntea sus.

Nu oricum, ci în aplauzele colegilor. După un destin zbuciumat, se considera totuși norocos: are familia aproape, iar fiul său i-a călcat pe urme și poartă cu mândrie uniforma de polițist. 

Medvedev: Trei sferturi dintre ruşi susţin războiul din Ucraina, ceea ce Moscova numește „operaţiune specială”
Articolul anterior
Ruşii se omoară între ei: Un colonel ar fi fost ucis de propriii săi soldaţi
Articolul următor