Șeful grupului rus Wagner: ”Înainte luptam cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în Bahmut”

Vladimir Putin i-a convocat la raport, ce-i drept de la distanţă, pe responsabilii serviciilor militare şi de securitate.

Evgheni Prigojin, seful Wagner, vrea inchisoare pentru rusii care critica  criminalii deveniti mercenari in Ucraina

Aparent a cerut propuneri pentru noi măsuri antiteroriste în urma presupusei infiltrări de joi a unor sabotori ucraineni pe teritoirul Rusiei.

În presa internaţională exista consens asupra caracterului înscenat al incidentului. Dar acesta care ar putea servi drept pretext pentru ca Putin să escaladeze conflictul din Ucraina şi să declare război în toate puterea cuvântului.

Liderul rus a tras aceste concluzii în şedinţa săptămânală a Consiliului de Securitate al ţării, care a început mult după ora prevăzută. Întârzierea a aprins speculaţiile că Putin ar urma să schimbe statutul operaţiunii speciale din Ucraina în război în toată regula.

În primul rând, asta i-ar permite o mobilizare amplă, dar şi înăsprirea restricţiilor în domeniul drepturilor civile şi accentul pe o economie de război. Picătura care i-ar fi umplut paharul a fost aşa zisul atac terorist de joi, când – potrivit Kremlinului – zeci de sabotori ucraineni ar fi pătruns pe teritoriul rusesc, unde ar fi luat ostatici şi ar fi tras în civili înainte să fie eliminaţi de FSB.

Dmitri Peskov, purtător de cuvând al Kremlinului: ”Era implementat un regim special la graniţa (cu Ucraina). Acum s-au luat măsuri suplimentare. Evident, incidentul terorist de joi este investigat și vor fi luate măsuri să nu se repete așa ceva”.

Singurele probe ar fi 2 clipuri în care 4 bărbaţi tineri îndemnau populaţia rusă să se revolte împotriva regimului. Iar FSB a difuzat imagini cu o maşină ciuruită de gloanţe şi şoferul mort în scaun, acţiuni pe care le-ar fi săvârşit presupuşii terorişti.

Dar acţiunea aşa-zişilor naţionalişti ucraineni a fost revendicata de Corpul voluntarilor ruşi, care luptă alături de forţele ucrainene încă din august 2022. În urmă cu trei luni, unul dintre ei era intervievat de jurnaliştii CNN, transmite www.protv.ro.

Reporter: Ce crezi despre Rusia, acum?

Bărbat: Pentru noi este dușmanul, orice ar fi.

Kievul a negat orice implicare în presupusa incursiune peste graniţă şi a calificat sceneta drept provocare deliberată.

Declarații contradictorii în ambele tabere

Trecând la situaţia concretă de pe front, cele două tabere se duelează în declaraţii contradictorii despre soarta Bahmutului.

Prigozhin, șeful grupului Wagner: ”Înainte luptăm cu armata ucraineană profesionistă. Mai nou dăm doar de bătrâni și copii în oraș. Zilele lor în Bahmut sunt numărate, una, maximum două. Le dăm șansa să părăsească orașul, care este practic încercuit”.

Kievul în schimb reafirma că va apăra Bahmutul cât îi va sta în putinţă. Cucerirea oraşului minier ar asigura ruşilor acces la autostrada care leagă Donbasul de Mariupol, dar şi la restul teritoriilor estice pe care le controlează trupele Kievului.

Roman Svitan, expert militar și colonel în rezervă: ”Bahmutul în sine e o zonă bine fortificată. Dar, ca s-o păstram așa trebuie să controlăm legătura cu să-i zicem „teritoriul principal” al țării, prin Chasiv Yar. Rușii sunt sugrumați pretutindeni și nu pot avansa în nicio direcție cu excepția zonei Bahmut, care a devenit un simbol pentru ei. Au pretins de mai multe ori că au capturat Bahmutul. Pentru ei a devenit un fel de capcană propagandistică din care nu mai pot ieși”.

Luat la întrebări cu ocazia reuniunii ministeriale G20 din India, şeful diplomaţiei ruse a pus placa obişnuită.

Sunjoy Joshi, Fundația Research India: Care este ieșirea? Cum vedeți încheierea războiului? Că doar nu poate dura la nesfârșit! Vreți să repetați Afganistanul?

Sergei Lavrov: ”Ați fi un propagandist ideal pentru URSS… cu pledoariile astea pentru pace. Încerc să vă explic că situația nu e în alb și negru, că nu se vorbește deloc de suferințele alor noștri. Putin a explicat foarte clar că nu am avut de ales”.

Cum nu s-a mai întâmplat de când ruşii au pierdut Hersonul, un faimos regizor rus şi-a permis declaraţii diferite de linia Kremlinului.

Karen Șahnazarov, director general al „Mosfilm” și artist emerit al federației Ruse: ”Este într-adevăr o situație care poate avea cele mai grave consecințe pentru noi în cazul în care pierdem. Și trebuie să recunoaștem că am putea pierde! Rusia a subestimat unitatea Vestului, iar dacă când Occidentul simte că poate câștiga, va încerca să… câștige. Zelenski este periculos!. Nu e deloc prost. Joacă un rol major în această poveste. Nu este doar o păpușă”.

Șahnazarov a atras atenția că societatea rusă părea stabilă atât în 1916, cât și înainte de destrămarea URSS, dar, deodată, s-a dovedit că nu era aşa de stabilă.

Guvernul Republicii Moldova face apel la cetățeni să participe la Ora Pământului

Ora Planetei va fi sărbătorită pe 25 martie. În acest sens, autoritățile fac apel la cetățeni și instituții să oprească curentul pentru o jumătate de oră.

Ziua Pământului 2022, în România: evenimentul care te ajută să înțelegi mai  bine starea planetei

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a îndemnat toată lumea să stingă luminile sâmbătă de la 20:30 la 21:00, relatează tv8.md.

„Prin această acțiune, mișcarea globală Ora Pământului își propune să arate că resursele naturale nu sunt inepuizabile, iar împreună putem contribui la conservarea acestor resurse prețioase”, a spus Daniel Vodă. 

Potrivit acestuia, instituțiile statului se vor alătura acestei acțiuni și vor stinge luminile din birouri și iluminatul stradal din jurul clădirilor.

Gemenele Aurei au împlinit 18 ani! Mesajul emoționant al artistei

Ziua de 23 martie este una specială pentru îndrăgita artistă Aura, mamă de gemene. În această zi, fiicele interpretei, Lori și Beti, își sărbătoresc ziua de naștere, iar anul acesta este unul special deoarece fetele împlinesc 18 ani și își sărbătoresc majoratul.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior

Aura a publicat un mesaj emoționant:

,,18 !

Atunci când sunt foarte emoționantă, nu găsesc cuvintele potrivite. Este și in acest caz.

Pur și simplu nu-mi vine să cred. Și bucurie și tristețe în același timp. Am așa o stare, de parcă am absolvit o universitate. De parcă s-a finalizatt o etapă în viața mea și începe una nouă. În altă postură, cu alte griji, cu alte responsabilități și scopuri.

La Mulți Ani, fetele mele! Bine-ați venit intr-o lume nouă, a celor maturi, o lume cu bune și cu rele. Intr-un ceas bun! Eu vă voi fi alături și mă voi ruga pentru voi! Vă iubesc! 💕”, a scris interpreta pe facebook.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane în picioare

Surorile s-au felicitat reciproc în mediul online. Beti a publicat un video în care este alaturi de Lori și a scris:

„Happy 18th birthday to us” (în traducere din engleza „La multi ani de 18 ani noua”).

Si Lori a publicat pe Instagram o imagine cu sora ei, din perioada copilariei.

Șeful TikTok, pus la zid: ,,TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez”

Audierea vine în contextul în care SUA cer companiei ByteDance, care are pachetul majoritar de acțiuni la TikTok, să vândă rețeaua de socializare unei companii din afara Chinei. În caz contrar, TikTok ar putea fi interzis în SUA, transmite digi24.ro.

Acuzații către șeful TikTok: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez

În deschiderea audierilor, președinta Comisiei pentru Energie și Comerț, Cathy McMorris Rodgers, i-a transmis direct lui Shou Chew că TikTok ar trebui să fie interzis.

„Nu credem că TikTok va îmbrățișa vreodată valorile americane, valori ce țin de libertate, drepturile omului și inovație. Platforma dumneavoastră ar trebui să fie interzisă. Mă aștept ca astăzi să ziceți orice pentru a evita acest deznodământ… Nu vă credem. De fapt, pe măsură ce sărbătoriți faptul că aveți 150 de milioane de utilizatori americani de TikTok, devine clar că Congresul trebuie să acționeze de urgență. Vorbim de 150 de milioane de americani de la care (Partidul Comunist Chinez n.r.) poate aduna informații sensibile”, a spus Cathy McMorris Rodgers.

Șeful TikTok dă asigurări că datele americanilor vor fi protejate

Shou Chew a dat asigurări în fața Comisiei că guvernul chinez nu s-a amestecat niciodată în afacerile companiei. Acesta a spus că 60% din ByteDance, care deține rețeaua de socializare, aparține unor companii internaționale.

Potrivit CNN și BBC, însă, directorul general al TikTok a avut dificultăți mari să vorbească în timpul audierilor, deoarece a fost în mod constant întrerupt.

„Partidul Comunist Chinez crede că are ultimul cuvânt de spus în privința companiei dumneavoastră”, a fost replica republicanului Michael Burgess, în timp ce Shou Chew dădea aceste explicații.

Președinta Comisiei, Cathy McMorris Rodgers, a continuat în aceeași linie.

„Pentru americanii care ne urmăresc, ascultați: TikTok este o armă a Partidului Comunist Chinez care este folosită să vă spioneze, să manipuleze ceea ce vedeți și pentru a exploata generațiile viitoare”, a declarat aceasta.

Într-un schimb de replici cu membra comisiei Anna Eshoo, directorul general al TikTok a spus că datele americanilor vor fi protejate după implementarea proiectului Texas.

Proiectul Texas prevede o supraveghere a guvernului SUA și a unor companii terțe, precum Oracle, asupra practicilor TikTok în Statele Unite.

„Nu am văzut nicio dovadă că guvernul Chinei are acces la aceste date. Nu ni le-au cerut niciodată, nu le-am furnizat”, a spus Shou Chew.

„Mi se pare ridicol”, a replicat Anna Eshoo.

„Angajamentul nostru este să mutăm datele (TikTok n.r.) în Statele Unite, să le stocăm pe teritoriul american, cu ajutorul unei companii americane sub supravegherea personalului american”, a continuat Shou Chew.

„Nu cred că ați spus sau făcut nimic pentru a ne convinge”, a replicat Anna Eshoo.

TikTok ar pune în pericol tinerii

Frank Pallone, un alt membru al comisiei, i-a reproșat lui Shou Chew că TikTok promovează conținut periculos pentru tineri. În timpul audierilor, a fost prezentat cazul unui adolescent care s-a sinucis după ce ar fi văzut pe TikTok conținut care promova automutilarea.

„Copiii și adolescenții sunt în special vulnerabili. Folosirea rețelelor media interactive și a dispozitivelor digitale sunt asociate cu un nivel ridicat de depresie în rândul elevilor. Cercetările arată că algoritmii TikTok recomandă adolescenților clipuri video care exacerbează sentimentele de stres emoțional, inclusiv videoclipuri care promovează sinuciderea, automutilarea și tulburările alimentare”, a spus Frank Pallone.

Temerile că TikTok colectează date care ar ajunge la agențiile guvernamentale chineze au determinat SUA și mai multe state europene să interzică folosirea rețelei pe dispozitivele angajaților din sectorul public.

Surorile Oanei Zăvoranu au murit în urma cutremurului din 1977. Aveau doar nouă ani și au rămas sub dărâmături
Articolul anterior
O femeie a suferit șocul vieții după ce a aflat că s-a căsătorit cu verișorul ei de gradul trei. Cum a făcut descoperirea
Articolul următor