Șeful Moldovagaz a cerut Gazprom-ului să accepte amânarea plății pentru luna august

După ce ANRE a acceptat parțial creșterea tarifelor la gaz, șeful Moldovagaz anunță că întreprinderea pe care o conduce ar putea avea probleme pentru a achita factura din luna august. Asta deoarece noul tarif nu acoperă prețul de achiziție al gazelor și nu va avea resurse suficiente.

Vadim Ceban susține că sigla Moldovagaz și identitatea sa au fost utilizate  de un grup de escroci pentru „a face bani pe seama cetățenilor”: va fi  sesizată Procuratura Generală – Ziarul de

„În aceste condiții, compania (Moldvagaz) s-a adresat furnizorului extern cu rugămintea de a amâna plata pentru luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale am transmis o scrisoare prin care cerem să fie amânata plata TVA pentru perioada aprilie-august inclusiv. O altă propunere a SA Moldovagaz este ca întreprinderile din sectorul energetic să efectueze plăți în avans și/sau să achite datoriile istorice în sumă de 600 de milioane de lei”, a cerut Vadim Ceban, conform replicamedia.md.

Deocamdată, Gazprom care este cel mai mare acționar al Moldovagaz nu a reacționat la solicitarea întreprinderii moldovenești.

Mesajul lui Vadim Ceban vine la scurt timp după ce ANRE a stabilit nou tarif la gazul natural, pentru consumatorii finali. Prin urmare, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Luni, 1 august, Ceban a anunțat că prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de compania rusească Gazprom pentru luna august 2022 va constitui 1 458,5 de dolari pentru mia de metri cubi. Tariful pentru luna august este cu 478,5 de dolari mai mult decât pentru luna iulie, când prețul de aciziție a fost de 980 de dolari pentru 1.000 m3 .

Amintim că, monopolistul Moldovagaz a emis, la 12 iulie, o nouă solicitare la ANRE prin care a cerut un nou tarif la gazele naturale. Dacă inițial a cerut o majorare de 45% a actualului preț, astfel încât un metru cub să coste 23 de lei și 57 de bani în urma noilor calcule, recent s-a cerut aprobarea prețului de 26 de lei și 31 de bani.

Până la aprobarea deciziei de astăzi, 4 august, consumatorii achitau un tarif de 18 lei și 62 de bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA.

Chișinău, pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027

Orașul Chișinău, Republica Moldova, este pe lista finaliștilor la titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2027. Chișinăul concurează cu Fuenlabrada și Malaga (Spania), Parma (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord), transmite IPN, cu referință la UE Neighebour East.

Juriul este format din mai multe organizații, printre care Comitetul European al Regiunilor, Comitetul Economic și Social European, Parlamentul European (Comisia CULT), Forumul European al Tineretului, Inițiativa pentru o Societate Deschisă pentru Europa, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Orașele finaliste urmează să prezinte până pe 11 iunie 2024 o viziune mai detaliată asupra unui program amplu de evenimente și activități culturale, sociale și politice dedicate tineretului pentru întregul an 2027.

Finaliștii vor primi apoi recomandări suplimentare privind cererile lor detaliate din partea juriului independent și a unui grup de lucru specializat. În cele din urmă, aceștia vor depune cererile lor finale și actualizate până la data de 1 octombrie 2024.

Ulterior, orașele finaliste vor avea oportunitatea să convingă juriul de selecție al Capitalei Europene a Tineretului 2027 de ce ar trebui să fie alese, în cadrul reuniunii juriului care va avea loc înainte de ceremonia oficială de decernare a premiului din noiembrie 2024.

IPN notează că Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret implementează un program național „Capitala Tineretului”, care urmează la nivel de țară experiența europeană și presupune selectarea unei localități în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activități și proiecte cu și pentru tineret.

Orice localitate din Republica Moldova (cu excepția mun. Chișinău și localitățile deținătoarele ale titlului ,,Capitala Tineretului” în ultimii 3 ani de la ediția pentru care se aplică) ce se distinge într-un mod pozitiv și prezintă un program ambițios pentru implicarea și dezvoltarea tinerilor, poate deveni Capitala Tineretului, devenind ulterior un model de dezvoltare pentru alte localități din țară.

La prima ediție națională din 2011 capitala tineretului din Moldova a fost în mun. Ungheni, succesul repetându-se în 2023, iar în 2024 capitala tineretului din Moldova este or. Cahul.

În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional de constatare medicală a nașterii și decesului

 În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (SI eCMND). O hotărâre în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

Dezvoltarea sistemului informațional va contribui la automatizarea procesului de înregistrare centralizată a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor produse în Republica Moldova. 

Astfel, va fi posibilă crearea unei baze de date legate de nașteri și decese care se produc în instituțiile medico-sanitare publice și private, la domiciliu și în alte locuri, precum și generarea datelor statistice în baza informațiilor medicale.

Construcția liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava: Guvernul va contracta un împrumut de 30,8 milioane de euro

Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. 

Proiectul investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, prin conexiuni cu rețeaua europeană ENTSO-E. Prin urmare, va crește eficiența sectorului energetic național și vor fi create noi oportunități pentru dezvoltarea altor surse de energie, inclusiv a surselor de energie regenerabilă.

Pe lângă noua linie electrică aeriană dintre Republica Moldova și România, cu tensiunea de 400 kV, care va interconecta municipiile Bălți și Suceava, va fi construită și o stație electrică cu o capacitate de 400 kV.

În acest sens, Acordul cu BERD prevede contractarea unui împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 40% din suma totală, necesară pentru realizarea proiectului. 

Alte 30,8 milioane de euro vor oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI). De asemenea, proiectul include  un grant în valoare de 15,4 milioane de euro, acordat de UE, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Valoarea totală a proiectului este estimată la 77 de milioane de euro.

Alertă de secetă în Franța. Peste 100 de orașe au rămas fără apă potabilă
Articolul anterior
Trupele ruse au adus o încărcătură necunoscută la centrala atomică din Zaporojie, pe surse ar fi vorba de explozibil
Articolul următor