Senator român: 27 martie ar putea fi sărbătoare națională. A ajuns momentul să scoatem adevărul la suprafață

R.Moldova și România ar putea avea o sărbătoare națională comună pe 27 martie, ziua în care s-a produs Marea Unire din 1918 și Basarabia a revenit la România. Senatorul român Viorel Badea susține că în această zi ar fi cazul să sărbătorim „puterea de a fi împreună” și că nu ar vedea vreun obstacol privind legiferarea acestei sărbători precum și a protejării limbii române pe ambele maluri ale Prutului.

„A ajuns momentul să scoatem adevărul la suprafață și să îl arătăm tuturor, să îl mărturisim. Nu trebuie să ne fie rușine. Ce am făcut? Am distrus națiuni? Am omorât milioane de oameni? Am făcut Holocaust? Nu. Nu am făcut altceva decât să arătăm că vrem să fim împreună. Această sărbătoare ar putea fi o sărbătoare a puterii dacă ești împreună, a identității tale adevărate și eu zic că nu ne împiedică nimeni să facem acest lucru la fel cum nu împiedică nimeni cele două Parlamente să legiferăm împreună protejarea și promovarea limbii române pe ambele maluri ale Prutului și pentru cei care vorbesc limba română în alte zone. Asta ar putea fi un model comun de spațiu legislativ pe care să îl gestionăm împreună”, a declarat senatorul român Viorel Badea la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, transmite deschide.md.

Analistul politic Nicolae Negru a susținut ideea promovării unei vorbiri corecte în limba română, pledând pentru implementarea unor proiecte ce ar ajuta cetățenii care nu cunosc limba română să o învețe și să o vorbească.

„Protejarea dar și asigurarea vorbirii corecte. Niște proiecte care să îi ajute pe cei care nu posedă limba română să înceapă a vorbi”, a precizat Nicolae Negru.

Viorel Badea a subliniat necesitatea unei mai bune finanțări a proiectelor realizate de localitățile înfrățite de ambele maluri ale Prutului. Senatorul consideră că aceste finanțări ar trebuie să vină de la București, dând asigurări că astfel de propuneri vor fi susținute pe larg de deputații români.

„Localitățile de pe ambele maluri ale Prutului ar trebui să lucreze mult mai mult împreună, iar munca împreună ar trebui să fie și finanțată. Proiectele generate de localitățile înfrățite ar trebui să fie finanțate la București. (…) Determinarea la București este maximă. Este singurul subiect, R.Moldova, pe care nu există disensiuni politice în Parlamentul României”, a opinat senatorul român.

Actualele relații dintre R.Moldova și România au fost apreciate drept fără precedent. „O etapă adevărată”, care oferă șanse ce nu au mai fost până acum.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Urmărire penală după incendiul de la Spitalul de Psihiatrie. Mai mulți pacienți ar fi fost loviți de către cei de la „Fulger”
Articolul anterior
Noua „prietenă” a lui Patron, cățelul care ajută la deminarea Ucrainei: „Prin îmbrățișări ne vindecăm sufletele și mințile”
Articolul următor