Senatorii americani vor să desemneze Rusia drept stat susținător al terorismului

Senatori americani democrați și republicani au prezentat miercuri un proiect de lege care ar desemna Rusia drept stat susținător al terorismului, o titulatură dorită de Ucraina, dar căreia i se opune administrația președintelui Joe Biden, scrie 60m.ro.

„Necesitatea acestei măsuri este mai urgentă acum decât oricând”, a declarat senatorul democrat Richard Blumenthal, unul dintre sponsorii proiectului de lege, în cadrul unei conferințe de presă, citând uciderea civililor și alte „agresiuni brutale și crude” în Ucraina de la invazia Rusiei.

Senatorul republican Lindsey Graham, un alt susținător al proiectului de lege, a declarat că desemnarea ar trimite un semnal puternic de susținere a Ucrainei către Kiev, dar și către aliații SUA, impunând în același timp sancțiuni dure Rusiei, cum ar fi posibilitatea de a fi dată în judecată în instanțele americane pentru acțiunile sale în Ucraina și înăsprirea sancțiunilor.

Nu a fost imediat clar când sau dacă măsura ar putea fi supusă la vot. Dar cei doi senatori au pledat pentru această desemnare de luni de zile, vizitând Kievul în iulie pentru a o promova.

Acestora li s-au alăturat și alți legislatori care și-au exprimat sprijinul pentru această idee. Președintele democrat al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat în iulie că desemnarea a fost „așteptată de mult timp”.

Biden a declarat că nu are în vedere o astfel de desemnare pentru Rusia. Oficialii administrației spun că nu consideră că desemnarea este cea mai eficientă modalitate de a trage Rusia la răspundere și că ar putea împiedica livrările de asistență umanitară către Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că administrația discută cu legislatorii măsuri „analoge” cu cele care vor fi impuse economiei rusești prin desemnare.

„Trebuie să luăm în considerare consecințele, intenționate și neintenționate” ale unei astfel de desemnări, a spus el. „Ne angajăm împreună cu Congresul asupra unor instrumente care ar continua să aibă implicații analoge pentru economia rusă, pentru guvernul rus, care nu ar avea aceste consecințe neintenționate”.

Moscova a transmis Washingtonului că legăturile diplomatice ar fi grav afectate și ar putea fi chiar întrerupte dacă Rusia ar fi adăugată pe lista statelor care sprijină terorismul, care include în prezent Iranul, Coreea de Nord, Cuba și Siria.

Proiectul de lege al lui Blumenthal și Graham include o dispoziție care ar permite președintelui SUA să renunțe la această desemnare din motive de securitate națională, după ce va certifica Congresului că Rusia nu mai susține acte de terorism internațional.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

O asistentă de la un centru de transfuzii, acuzată că falsifica analizele donatorilor pentru a le putea recolta sânge. Mai mulți pacienți au leșinat
Articolul anterior
Site-ul lemne.md este funcțional! Ce informații pot găsi moldovenii pe această platformă
Articolul următor