Deputata Irina Lozovan a fost condamnată, luni, la șase ani de închisoare pentru acceptarea finanțării ilegale a Partidului „Renaştere” din partea grupului criminal organizat Şor. Decizia a fost pronunțată magistrații Judecaătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
De asemenea, judecătorii au dispus o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru soțul deputatei, Pavel Gârleanu, în cadrul aceluiași dosar.
Potrivit procurorilor, Lozovan și soțul său au primit 30 de mii de dolari de la fugarul Ilan Șor pentru a-l mitui pe primarul orașului Ocnița. Aceștia doreau ca primarul sa plece de la socialiști și să adere la Partidul „Renaștere”.
Nici Irina Lozovan şi nici soţul ei nu s-au prezentat la ședința de judecată în care a fost pronunțată sentința. Cei doi sunt de negăsit. Autoritățile spun că Lozovan are interdicţia de a părăsi Republica Moldova, iar fuga ei nu se putea face legal prin punctele de trecere a frontierei de stat.
Irina Lozovan a rămas fără imunitate parlamentară pe 21 septembrie 2023. În martie 2023, deputata a anunţat că părăseşte fracţiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și se alătură Mișcării „Pentru Popor”, platformă prin care condamnatul penal, Ilan Şor, îşi organiza protestele anti-guvernamentale. Ulterior, ea a aderat la Partidul Renaștere.
Ministerul de Externe ucrainean răspunde propunerii de încetare a focului înaintată de Putin
Ministrul ucrainean de externe Andrei Sibiga a declarat că Kievul sprijină o încetare a focului pe termen lung, care să dureze cel puțin 30 de zile. Astfel a răspuns el la încetarea focului anunțată de președintele rus Vladimir Putin cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Victoriei, timp de trei zile.
„De ce să așteptați până pe 8 mai? Dacă focul poate fi oprit acum și de la orice dată, timp de 30 de zile, atunci este real și nu doar pentru o paradă. Ucraina este pregătită să susțină o încetare a focului pe termen lung, de durată și completă. Și asta este ceea ce oferim în mod constant, cel puțin timp de 30 de zile”, a scris Andrei Sibiga pe Facebook.
Vladimir Putin a anunțat astăzi, 28 aprilie, că armata rusă va opri operațiunile militare în Ucraina în onoarea a 80 de ani de la Victorie. Rusia se așteaptă la acțiuni similare din partea Ucrainei. Dacă încetarea focului este încălcată, armata rusă va da un „răspuns adecvat și eficient”, a asigurat președintele, în declarația sa.
Imagini cu abuzuri asupra copiilor generate de AI șochează Europa
În ultimii ani, o amenințare tot mai mare bântuie internetul, iar victimele nu sunt doar numere sau imagini abstracte – sunt copii reali, chiar dacă nu sunt direct implicați. Este vorba despre imaginile generate de inteligența artificială (AI), extrem de realiste, care recreează abuzuri sexuale asupra copiilor. Aceste imagini nu sunt fotografii autentice, dar sunt atât de convingătoare încât devin aproape imposibil de distins de realitate, chiar și pentru experții în domeniu, scrie adevărul.ro
Explozie online de abuzuri sexuale împotriva copiilor reale sau generate de AI Foto IWF
Un raport recent al Internet Watch Foundation (IWF – organizație non-guvernamentală din Marea Britanie, dedicată protejării copiilor de abuzurile sexuale online), a semnalat o creștere alarmantă de 380% a materialelor ilegale generate de AI ce reprezintă abuzuri sexuale asupra copiilor, în 2024, comparativ cu anul anterior, potrivit The Guardian.
Aproape 250 de plângeri au fost înregistrate anul trecut (față de 51 în 2023) doar în Marea Britanie, iar acestea au vizat peste 7.600 de imagini și numeroase videoclipuri cu scene de abuz extrem, de la acte de sadism până la violență sexuală penetrativă. Aceste imagini, deși fictive, sunt create și distribuite pentru a hrăni fanteziile periculoase ale unor indivizi care consumă acest tip de conținut.
România, pe harta abuzurilor sexuale online, simulate de AI sau reale, asupra copiilor
În total, însă, Internet Watch Foundation a identificat în 2024 peste 291.000 de materiale online care conțineau, promovau sau redirecționau către imagini de abuz sexual asupra copiilor – un record absolut. Acestea includeau atât conținut cu victime reale, cât și materiale generate artificial (AI), ambele încadrate ca fiind ilegale și profund nocive. Mai mult, 97% dintre aceste cazuri confirmate, în care a fost determinat sexul victimelor, implicau fete, reflectând un dezechilibru grav în dinamica exploatării sexuale online a minorilor.
Mai îngrijorător este faptul că peste 62% dintre aceste materiale au fost găzduite pe servere din Uniunea Europeană, arătând cât de răspândit este fenomenul chiar și în țările dezvoltate. România, potrivit raportului IWF, ocupă un loc alarmant în acest clasament, situându-se pe poziția a treia, imediat după Olanda și Bulgaria, conform aceluiași raport. Această realitate scoate la iveală nu doar o problemă de reglementare, ci și o lipsă de reacție eficientă în fața conținutului ilegal care circulă nestingherit pe servere europene.
Ce face tehnologia atât de periculoasă
Chiar dacă aceste imagini nu sunt ale unor copii reali, impactul psihologic și social al acestora este devastator. În primul rând, ele alimentează comportamentele abuzive. Persoanele care consumă acest tip de material pot deveni mai tolerante la violența sexuală și pot ajunge să creadă că abuzurile sunt acceptabile. În plus, aceste imagini creează o cultură periculoasă de normalizare a abuzului sexual online asupra minorilor.
Nicolae Botgros, mesaj emoționant la patru ani de la moartea soției sale
Maestrul Nicolae Botrgos a postat în ajunul Paștelui Blajinilor mai multe imagini de la ultima zi de naștere a regretatei sale soții, Lidia Bejenaru. Imaginile au fost însoțite de un mesaj profund și emoționant.
„Pe data de 26 iulie 2025 se împlinesc patru ani, de când nu mai ești printre noi Liduța… Acestea, sunt pozele și de la ultima ta zi de naștere 3 mai 2021… Ne este greu fără tine, cât mie, atât și lui Cristi, Cornel, Angela, mai nou și Camelia (nepoțica). Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în liniștea sa…”, a scris Nicolae Botrgos pe Facebook, transmite Știri.md.
Amintim că Lidia Bejenaru Botgros s-a stins din viață luni dimineață, 26 iulie 2021. Fiul interpretei susține că mama sa, în vârstă de 68 de ani, suferea de cancer, iar în urma operațiilor nu și-a mai revenit.
Lidia Bejenaru a fost o interpretă de muzică populară din Republica Moldova, soția dirijorului Nicolae Botgros. S-a născut într-o familie numeroasă. A făcut studii muzicale la Școala de Iluminare Culturală „Elena Sârbu” din Soroca, între anii 1968 și 1971.
Soția maestrului și-a început cariera de solistă prin a se înscrie în cadrul Orchestrei „Mugurel”, acolo unde chiar Botgros era și violonist. În cadrul Orchestrei de Muzică Populară „Lăutarii”, Lidia Bejenaru și-a făcut cariera în calitate de solistă începând cu 1979, dar și între anii 1974 și 1977.
A fost decorată, prin decret prezidențial, cu medalia „Meritul Civic” pentru merite în domeniul muzicii populare, în 1993.