Separatiștii transnistreni ar fi pregătiți în orice moment pentru exerciții militare de amploare în zona orașului Tighina

Securitatea Republicii Moldova este în pericol, în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Potrivit unor surse, în perioada 24- 30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții și aplicații militare de amploare în zona orașului Bender. Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița, Gura Bâcului și Chișinău. Despre aceasta a anunțat într-o postare pe pagina sa de facebook fostul deputat Chiril Moțpan, scrie jurnal.md.

Potrivit surselor sale, în perioada 24 – 30 ianuarie, forțele armate rusești din stânga Nistrului planifică noi exerciții militare în zona orașului Bender.

Chiril Moțpan presupune că noul vicepremier pe integrare, reprezentanții în Comisia Unificată de Control s-ar putea nici să nu fie informați despre intențiile separatiștilor și trupelor ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

„Vrem să știm ce întreprind instituțiile abilitate ale statului pentru a descuraja această „demonstrație de mușchi” și o eventuală invazie a trupelor ruse. Se impune urgent o analiză profesionistă a subiectului privind situația în Zona de Securitate în cadrul Consiliului Suprem de Securitate. S-au ne limităm la declarații sterile și râmânem doar cu îngrijorarea?”, se întreabă fostul deputat.

Anterior și fostul secretat al Platformei DA, comentatorul politic, Ion Terguță, s-a întrebat unde e Republica Moldova și diplomația ei în contextul pericolului unei eventuale invazii a Rusiei în Ucraina.

Nu suntem oare și noi în aceeași situație la fel ca și Ucraina, cu parte din teritoriu ocupat, cu trupe ruse staționate ilegal, cu un regim separatist alimentat de intențiile imperiale ale Rusiei?

„Singurul lucru pe care l-am auzit din gura oficialităților moldovenești, mai exact din cea a președintelui (care parca are ca prerogativă directă politica externă) e că nu putem face nimic și ar trebui să așteptăm deznodământul modelat de alții. Și cam atât. Lucrul cel mai neplăcut este că și diplomația occidentală ne tratează aproape cu același dezinteres, chiar dacă la nivel NATO se vorbește tot mai insistent că Rusia ar putea ajunge la granița României (și e curios cum ne-ar putea ocoli un asemenea scenariu?), iar planurile de concentrare a unor contingente aliate pe teritoriul românesc devin tot mai concrete. Mi-e frică că atitudinea față de noi e rezultatul abordărilor noastre și a modului în care noi tratăm subiectul”, a notat Ion Terguță.

Expertul mai atenționează că o criză oricât de gravă ar fi ea e și o fereastră de oportunitate. Ucraina o folosește din plin. Pericolul transnistrean însă devine tot mai real.

„Cum o să priviți în ochii lumii dacă de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi lansate atacuri armate asupra Ucrainei? Nu credeți că acest subiect ar fi trebuit discutat cu rușii și să li se pună în vedre că „trupele de menținere a păcii„ nu pot utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru lansarea unor atacuri armate împotriva Ucrainei. Era cel puțin un act destoinic la adresa Ucrainei, a partenerilor cărora le cereți bani în fiecare zi, dar și la adresa noastră, ca să avem, cel puțin, sentimentul că am încercat. Nu știm dacă va fi război, dar Ucraina va ieși cu capul sus, cu o armată bine instruită și dotată de cele mai tehnologizate țări din lume. Noi de ce nu primim o astfel de asistență? Oare nu se împușcă și la câțiva zeci de kilometri de Chișinău? (..) Este gata Republica Moldova să devină o nouă gubernie rusă, sau va încerca să găsească singura soluție corectă? Rusia urmărește refacerea imperiului și evident că nu se va opri. Pentru Rusia, așa cum o cunoaștem, dar mai ales pentru Putin, poate fi ultima bătălie. Republica Moldova ce vrea?”, s-a mai întrebat expertul.

Amintim că la 13 ianuarie, Ministerul Apărării din Ucraina a emis un comunicat în care atenționa că responsabilii brigăzii a 3-a de infanterie de la Tiraspol au informat personalul că s-ar aștepta la provocări din partea Ucrainei, în zona depozitului de muniții de la Cobasna. Acest lucru nu corespunde adevărului. Mai mulți experți de la Chișinău au atras atenția că rușii ar putea pune la cale o provocare inclusiv în regiunea transnistreană, pentru a destabiliza situația în regiune.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Cadavrul unui bărbat, găsit zăcând în scara unui bloc din Capitală
Articolul anterior
Zeci de oameni stau la coadă pe ger pentru a se testa la COVID-19 în corturile instalate de autorități în Capitală
Articolul următor