Septembrie a adus mai multe scumpiri! Chiar şi studenţii achită mai mult pentru cămin

Prețurile majorate topesc veniturile. Luna septembrie a venit cu un șir de scumpiri la produsele alimentare, nealimentare și serviciile prestate populației.

Biroul Național de Statistică relevă că prețurile s-au majorat cu 6,8% în ultimele 12 luni. Cel mai mult s-au scumpit, mărfurile nealimentare cu 8,62%, urmate de produse alimentare cu 8,31% și serviciile prestate populaţiei cu 1,52%, scrie bani.md.

Pe categorii, cel mai mult au crescut prețurile la legume – cu 19,6% (în special: castraveți – cu 55,4%, tomate – cu 45,3%, varză – cu 26,9%, ciuperci proaspete – cu 16,5%, ardei grași, vinete, dovlecei proaspeți – cu 8,7%, usturoi – cu 3,1%), ouă de găină – cu 4,0%, crupe – cu 2,5%, maioneză, muştar, oţet și alte condimente – cu 2,3%, unt – cu 2,0%.

La produsele nealimentare, în luna septembrie, cel mai mult s-au majorat prețurile la covoare şi alte materiale de acoperire a podelelor – cu 8,5%, gaz lichefiat, ambalat în butelii – cu 8,3%, cărbune de pământ – cu 6,1%, mobilă și echipamente de uz casnic – cu 3,9%, benzină – cu 3,1%, lemne pentru foc – cu 2,7% și motorină – cu 2,4%.

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna septembrie 2021 faţă de luna august 2021 au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile stomatologice – cu 8,8%, serviciile de cazare oferite de căminele studențești – cu 8,6%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 2,5%, serviciile de alimentație publică – cu 1,0%.

Banca Națională a Moldovei susține că prețurile cresc pe fundalul majorărilor la nivel global, a costurilor de producție și de distribuție, a resurselor energetice și a produselor alimentare. Totodată, este vorba și presiunile din partea cererii agregate interne  susținute de  majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc) și mărirea volumului creditelor de consum și a celor ipotecare.

Pentru anul 2021, banca centrală prognozează o inflație de 5,4%, iar pentru anul 2022 de 6,6%.

Victor Ciobanu și Irina Rîngaci ar putea primi câte 100.000 lei din partea Consiliului Municipal Chișinău
Articolul anterior
LactoBio-Enterosgel – prim ajutor în infecții intestinale
Articolul următor