Serghei Lavrov, critici și ironii la adresa noului premier al Marii Britanii

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți, despre Liz Truss, noua prim-ministră a Marii Britanii, că abordarea sa nu va ajuta regatul la nivel internațional și a ironizat-o pentru că a spus că nu știe dacă președintele francez este un prieten sau un inamic pentru Londra, relatează agenția Reuters și ziarul The Guardian, citat de news.ro.

Șeful diplomației de la Moscova spune că Truss a încercat să „apere interesele Marii Britanii fără a ține cont de pozițiile altora în vreun fel și fără nicio încercare de compromis”. „Nu cred că acest lucru va ajuta Marea Britanie să-și mențină sau să-și consolideze poziția pe arena internațională, care a fost clar zguduită după ce a părăsit Uniunea Europeană”, a adăugat Lavrov, marți, 6 septembrie, în timpul unei conferințe de presă de la Moscova. Totodată, oficialul rus a ironizat-o pe Liz Truss din cauza unor tensiuni recente cu președintele francez Emmanuel Macron, un aliat cheie din NATO pentru Marea Britanie. În timpul unui eveniment de campanie luna trecută, Truss a spus că nu știe dacă liderul francez este un prieten sau un dușman.

„Pentru Liz Truss… ar trebui să fie mai mult o prioritate să se ocupe de cei mai apropiați vecini ai săi, inclusiv să decidă în cele din urmă dacă președintele Macron este prietenul sau dușmanul ei. Această întrebare rămâne încă în aer”, a comentat ministrul rus de externe. Marea Britanie a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Kievului și ai președintelui Volodimir Zelenski de când Rusia a lansat invazia în Ucraina, pe 24 februarie. Până acum ministru de externe în guvernul Boris Johnson, pe care îl înlocuiește în funcția de premier, Liz Truss a declarat că nu va abandona sprijinul Londrei pentru Ucraina, care a inclus un ajutor militar și financiar semnificativ.

Liz Truss a preluat marți șefia guvernului de la Londra și va numi imediat un nou cabinet. Truss a primit în mod oficial mandatul de la regina Elisabeta a II-a, cu care s-a întâlnit în cursul după-amiezii la castelul Balmoral, în Scoția, după ce suverana a acceptat demisia lui Boris Johnson.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, unul dintre cei mai iubiți de găgăuzi, ar putea reveni în politică
Articolul anterior
Blue Air suspendă toate zborurile din România „începând de astăzi și până luni”
Articolul următor