Serviciile hidrometeorologice devin mai complexe și accesibile pentru populație, cu sprijinul PNUD Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) din Republica Moldova trece printr-un amplu proces de reformare și modernizare a instituției. În prezent, SHS funcționează în baza unei legi din 1998, depășită de cerințele vremii, din cauza căreia instituția nu poate oferi servicii climatice și de mediu actualizate. Cu ajutorul proiectului PNUD Moldova „Promovarea procesului național de planificare a adaptării Republicii Moldova la schimbările climatice”, finanțat de Fondul Verde pentru Climă, a fost elaborat un nou proiect de lege, care va ajuta SHS să își modernizeze serviciile și să le facă relevante profesioniștilor din mai multe domenii.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane studiind şi hartă

Prevederile noului proiect de lege vor permite specialiștilor din cadrul SHS să ofere servicii climatice și de mediu pentru persoanele ale căror activitate este direct afectată de schimbările climatice. E vorba, bunăoară, de agricultorii care vor putea lua decizii privind protejarea culturilor și terenurilor pe care le gestionează, în baza informațiilor furnizate de SHS. Mai mult, va exista posibilitatea oferirii de date contra cost, adaptate la cerințele individuale ale solicitantului.

„Serviciul Hidrometeorologic de Stat reprezintă un pilon important în procesul de adaptare la schimbările climatice, iar misiunea instituției este să ofere prognoze meteo cât mai exacte, astfel încât să poată fi evitate dezastrele”, afirmă Mihail Grigoraș, directorul adjunct interimar al SHS. Or, Republica Moldova a trecut în ultimii ani prin cicluri meteorologice severe. Doar inundațiile din 2008 au provocat pagube de peste 120 de milioane de USD, iar secetele care au avut loc între anii 2007 și 2012 au provocat pierderi economice de peste un miliard de dolari, afectând 80% din teritoriul țării.

Astfel, modernizarea Serviciului Hidrometeorologic de Stat este parte a unui proces amplu de adaptare la schimbările climatice, care va avea un impact pozitiv asupra economiei țării în viitor.

În scurt timp, cu sprijinul PNUD Moldova urmează să fie lansat un portal care va conține informații ample despre tendințele meteo și vulnerabilitățile climatice. „Fiecare dolar investit în procesul de adaptare previne cheltuirea altor șapte dolari pentru a acoperi eventualele pagube provocate de schimbările climatice”, susține Ecaterina Melnicenco, consultantă PNUD Moldova.

PNUD Moldova oferă sprijin autorităților în promovarea Programului național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia. Documentele au fost elaborate și consultate public la începutului acestui an. Programul setează obiective orientate spre sporirea rezilienței climatice a șase sectoare esențiale: agricultura, sănătatea, transportul, energia, apa și sectorul forestier și este însoțit de un plan de acțiuni pentru prevenirea și depășirea riscurilor și vulnerabilităților provocate de schimbările climatice.

„Pentru a face față consecințelor schimbărilor climatice, trebuie să acționăm prompt în toate domeniile. Cu cât problemele sunt mai mari, cu atât va fi mai dificil și mai costisitor să le rezolvăm. De aceea, cea mai bună opțiune este să acționăm din timp pentru a combate schimbările climatice”, afirmă Petru Tataru, Secretar de Stat de la Ministerul Mediului.

Republica Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări din Europa la schimbările climatice, iar inundațiile și secetele sunt cele mai frecvente fenomene meteo extreme care afectează țara.

Valentina Nafornița a fost cerută în căsătorie! Unde a avut loc marele eveniment și cum a fost surprinsă soprana de iubitul ei

Valentina Nafornița trece printr-o perioadă minunată pe plan personal. Soprana a fost cerută în căsătorie de iubitul ei, dirijorul și compozitorul Cristian Spătaru. Evenimentul a avut loc în Grecia, acolo unde își petrec vacanța cei doi îndrăgostiți.

Efectul „Naforniţă” – Q Magazine

Încântată și emoționată, artista a făcut publică vestea prin intermediul unor imagini în care apare zâmbind, în timp ce iubitul i-a oferit inelul și un frumos buchet de flori. ,,O seară pe care să nu o uiți niciodată”, a scris soprana în dreptul imaginilor.

mamaplus
mamaplus

Valentina Nafornița și Cristian Spătaru trăiesc o frumoasă poveste de dragoste. Emoțiile sunt mult mai intense, deoarece în curând cei doi urmează să devină părinți.

Soprana Valentina Nafornița este însărcinată (Foto) - VIP Magazin
Valentina Nafornita: one evening at Rodolfinum – OPERAFASHION

Felicitări și casă de piatră artiștilor îndrăgiți!

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria scriitorului Dumitru Matcovschi

Un bust în amintirea regretatului poet Dumitru Matcovschi a fost inaugurat în Parcul „Mihai Eminescu” din municipiul Soroca.

La Soroca a fost dezvelit un bust în memoria lui Dumitru MatcovschiFoto: Vadim Șterbate

Instalată de curând, sculptura a fost sfințită de către un sobor de preoți, iar elevii de la liceele din oraș au adus omagii marelui scriitor. Ei au recitat poezii și au prezentat scenete din dramaturgia lui Matcovschi, transmite moldova1.md.

Poetul Dumitru Matcovschi își trage rădăcinile din fostul județ Soroca. De aceea, sorocenii au considerat necesar ca pe aleea din parcul scriitorilor să fie instalat un bust al poetului. Lucrarea artistică a fost realizată de către o echipă de sculptori, selectată de Ministerul Culturii.

Sculptorul Victor Macovei a spus că bustul este turnat din bronz, iar postamentul din piatră de Cosăuți.

„Patru luni a durat modelul în lut, apoi transpunerea în bronz și montarea pe loc”, relatează autorul sculpturii.

În semn de recunoștință, tinerii au adus omagii marelui scriitor, recitându-i poeziile și interpretând cântece pe versurile sale.

VOX: „A revenit aici, la Soroca, în centrul județean marele poet Dumitru Marcovschi, cel care a fost pentru noi model de curaj, de spiritualitate, de patriotism și rămâne așa și astăzi.”;

„Îi multumim pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o în mii de biblioteci din țară, în instituții școlare. Să-i promovăm și să-i cinstim opera, să-l avem alături mereu.”

La eveniment au fost prezenți locuitori ai raionului, Consulul general al României la Bălți și familia poetului.

Petrișor Dumitrescu, consulul general al României în Republica Moldova, a declarat că acțiunea la care asistă e un gest de eternizare a memoriei unei mari personalități a neamului.

„E un răspuns pentru ceea ce ne-au lăsat generațiile anterioare. E un raspuns la păstrarea vie a amintirii marilor scriitori ai neamului românesc și reprezintă o mărturie pentru generațiile viitoare cu privire la tot ce facem noi pentru binele lor.”

Familia lui Dumitru Matcovschi a fost reprezentată de ginerele său, Leonid Smolnițchi, care a îndemnat la lectura moștenirii lăsate de poet.

„Ne bucură faptul că se mai găsește lume care nu uită de marele poet Matcovschi și să știți că Matcovschi zicea: când mă voi duce, de-acum mai puțină atenție, mai mult citiți ceea ce am scris. Este un exemplu și vor fi multe, multe generații în viitor.”

Pentru bustul scriitorului, din bugetul raionului Soroca au fost alocați cca 300.000 de lei.

Suprafețele agricole cultivate cu cereale sunt într-o stare foarte bună

Suprafețele agricole însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună.

Unde să înfiinţezi o fermă de cereale – Capital

Acest lucru a fost menționat, astăzi, 26 iunie, de șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei videoconferințe, cu participarea viceprim-ministrului Vladimir Bolea și secretarilor de stat. Totodată, au declarat că spațiile de depozitare din R. Moldova sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă, iar roada din acest an va fi mai bogată, transmite www.stiri.md.

Audiența a fost informată de către specialiștii din cadrul ministerului cu privire la cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță. Aceștia afirmă că în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, fiind lansat îndemnul către agricultori de a-și vinde marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.

Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.

„Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TV-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor”, a declarat ministrul.

Suplimentar vicepremierul a menționat că în comun cu autoritățile ucrainene sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată, în scopul eliminării blocajelor rutiere și în vederea reducerii timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei.

O fetiță de 14 ani din Florești a încercat să se sinucidă, după o ceartă în familie
Articolul anterior
Istoria iese iar la suprafață, pe o altă stradă din Capitală
Articolul următor