Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În Republica Moldova și în întreaga comunitate europeană este este sărbătorită Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, astăzi 18 mai.

Serviciul Vamal marchează Ziua Internațională a MuzeelorFoto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Tradițional, Serviciul Vamal se alătură acestei inițiative și invită toți cetățenii la vernisarea expoziției tematice „Modelism militar”, organizată de Muzeul Serviciului Vamal și Galeria colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului raional Ialoveni.

Expoziția prezintă machete și piese de tehnică militară în miniatură, confecționate de fondatorul Muzeului Serviciului Vamal, colonelul Petru Costin, care este de altfel și un pasionat constructor de machete, iar această expoziție reflectă arta militară, din diferite perioade istorice.gallery images

gallery images

gallery images

Vernisarea expoziției va avea loc sâmbătă, 18 mai, între orele 10:00-22:00, în incinta Muzeului de Istorie Militară din Chișinău (strada Tighina 47).

De asemenea, doritorii sunt invitați și la Muzeul Serviciului Vamal, amplasat în orașul Ialoveni, care face parte din comunitatea mondială a muzeelor vamale, pentru a admira colecțiile unice ce cuprind o imensă varietate de obiecte din arheologie, etnologie, filatelie, istorie, numismatică, tehnologie, heraldică.

„Folosind acest deosebit prilej, fiind omagiat în această zi simbolică colegul nostru, colonelul și colecționarul Petru Costin, îi transmitem sincere felicitări, însoțite de multă sănătate și putere de creație, și exprimăm întreaga apreciere pentru efortul, munca și dăruirea depusă de dumnealui întru promovarea patrimoniului și a valorilor culturale naționale”,punctează Serviciul Vamal.

Autocar cu turiști, implicat într-un grav accident în Turcia: 2 morți și 28 de răniți

Un autocar cu turiști a fost implicat într-un grav accident rutier în localitatea Mugla din Turcia. Preliminar, 2 persoane au decedat, iar alte 28 au fost rănite, patru dintre care se află în stare gravă, scrie presa locală.

Accidentul a avut loc la primele ore ale dimineții. Impactul s-ar fi produs, după ce frâna autocarului s-a defectat.

Transportul cu turiști s-a izbit de o brutărie și un automobil, parcat pe marginea drumului, ulterior a intrat într-o casă.

Martorii au anunțat despre acest caz la 112 și la fața locului au intervenit poliția și medicii.

Un cort s-a prăbușit peste sute de oameni la un festival din Slovacia. Cel puțin 12 persoane au fost rănite

Un festival de muzică din Slovacia s-a încheiat, după ce unul dintre corturile mari s-a prăbușit peste sute de oameni. Cel puțin 12 persoane au fost rănite, opt dintre acestea fiind transportate la spital, transmite Slovak Spectator.

Persoanele au suferit mai multe răni minore la cap și la brațe. În momentul prăbușirii, s-a estimat că zeci de persoane se aflau în cort. Înainte de prăbușire, oamenii care așteptau să înceapă concertul au fost avertizați să nu stea în apropierea stâlpilor cortului din cauza furtunilor care se apropiau și au fost informați că programul va fi întrerupt. Cu toate acestea, mulți au considerat cortul un loc sigur și au rămas înăuntru în timpul furtunii.

Mulți participanți au decis să părăsească festivalul imediat după furtună, deși nu a fost declarată nicio evacuare oficială, ceea ce a dus la blocaje în trafic în jurul aeroportului. Serviciile de autobuz între aeroport și gara au fost suplimentate, iar orașul a deschis o sală de sport pentru festivalierii care nu aveau unde să doarmă. Poliția a anunțat că a inițiat o anchetă penală cu privire la prăbușirea cortului.

BNM va semna un memorandum cu Banca Națională a Bulgariei

Banca Națională a Moldovei (BNM) și cea a Bulgariei își propun să semneze un Memorandum de înțelegere care va facilita schimbul de informații în vederea alinierii cadrului normativ bancar la standardele europene.

Subiectul a fost abordat la întrevederea ce a avut loc la Chișinău între guvernatoarea Anca Dragu și omologul său bulgar Dimitar Radev.

„În contextul deschiderii negocierilor de aderare la UE, BNM ar aprecia schimbul de experiență și preluarea bunelor practici în procesul de integrare a Moldovei în UE, având în vedere experiența Bulgariei în acest proces”, a declarat guvernatoarea Băncii Naționale.

De asemenea, Anca Dragu a adăugat faptul că Autoritatea Bancară Europeană (ABE) a inclus Banca Națională a Moldovei (BNM) în lista autorităților de supraveghere din țări din afara UE, ale căror regimuri de confidențialitate pot fi considerate echivalente cu cele incluse în UE.

Guvernatoarea BNM a vorbit și despre situația macrofinanciară și perspectivele economice ale Republicii Moldova, realizările în sectorul bancar, referindu-se la aprofundarea cooperării internaționale pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Banca centrală de la Chișinău va beneficia de sprijin în cadrul proiectului regional al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) de asistență tehnică externă destinat băncilor centrale din Moldova, Ucraina și Georgia, în calitate de țări candidate la aderarea la UE. Proiectul prevede organizarea de instruiri pentru a crește capacitățile instituționale în procesul de aderare la UE, astfel încât, după aderare, băncile centrale din cele trei țări să devină membre cu drepturi depline ale SEBC.

Președinta Maia Sandu a primit astăzi premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, la Leipzig
Articolul anterior
Infern al torturii comuniste, inclus în patrimoniul UNESCO
Articolul următor