Sexul oral provocă tot mai multe cancere la gât. Cine riscă mai mult: femeile sau bărbații?

Tot mai multe studii efectuate în Europa şi în SUA demonstrează implicarea virusului HPV  în creşterea numărului de cazuri de cancer oral şi al gâtului.

Schimbarea comportamentului sexual în ultimele decenii – începerea precoce a vieţii sexuale, partenerii multipli şi în special sexul oral sunt factorii care contribuie la o adevărată epidemie de cancer scuamos orofaringeal (gât, amigdale, baza limbii).  

La nivel celular, gura are o structură asemănătoare cu vaginul şi colul uterin, potrivit unui studiu realizat de medicul No-Hee Park, decan al Facultății de Stomatologie de la Universitatea din California. Gura, colul și vaginul au acelaşi tip de celule epiteliale care sunt ținta câtorva tulpinii foarte periculoase ale virusului HPV (human papilloma virus), ce provoacă diverse tipuri de cancer. Doctorul No-Hee Park este cercetător și are peste 170 de studii în domeniul cercetării orale și cranio-faciale, scrie adevarul.ro.

Majoritatea cancerelor orale sunt cancere epiteliale. Studiul specialistului a demonstrat şi că fumatul şi consumul băuturilor alcoolice favorizează invazia HPV. Combinaţia între fumat, alcool, HPV şi celulele epiteliale din gură reprezintă formula care poate determina apariţia cancerului oral.

Risc mai mare de cancer la gât pentru bărbați

Pentru bărbați, riscul de a face acest tip de cancer, cauzat de virusul HPV luat prin contact sexual oral, este de două ori mai mare decât la femei.

Pentru bărbați, riscul de cancer la gât cauzat de HPV crește odată cu numărul de parteneri sexuali potrivit unui raport al Asociației Americane pentru Progresul Științei (American Association for the Advancement of Science – AAAS).

Iar incidența acestui tip de cancer este în creștere în ultimii ani, potrivit lui Gypsyamber D’Souza, profesoară de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore. D’Souza a mai spus că cercetările sale arată că tinerii se încep să aibă raporturi sexuale orale la vârste din ce în ce mai mici, în comparație cu generațiile trecute.

Bărbații caucazieni de vârstă mijlocie prezintă un risc deosebit de mare în comparație cu alte rase. „Cercetarea noastră arată că, în cazul bărbaților, pe măsură ce crește numărul partenerilor sexuali, crește riscul unei infecții orale cu HPV“, a spus ea. Dar, în cazul femeilor, un număr mai mare de parteneri sexuali nu pare să crească riscul. „Comparând bărbați și femei cu același număr de parteneri sexuali, un bărbat prezintă un risc mai mare de infectare cu HPV pe cale orală decât o femeie“, a precizat aceasta.

Motivul poate fi acela că femeile expuse pentru prima dată la HPV pe cale vaginală creează un răspuns imunitar care le împiedică să se infecteze pe cale orală.

Bărbații nu numai că au un risc mai mare de a fi infectați pe cale orală cu HPV, dar cercetările noastre arată că, odată infectați, bărbații au șanse mai mici decât femeile să elimine această infecție , iar acest fapt crește și mai mult riscul de cancer“, a mai spus cercetătoarea, citată de Medical Express.

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

Coșmar în țara vecină! Se deschide un nou capitol în războiul din Ucraina: Belarus este gata să intervină alături de Rusia
Articolul anterior
Ce se va întâmpla cu leul prins lângă Vama Palanca
Articolul următor