Şi-a pierdut vederea, dar a cucerit Everestul!

2Erik Weihenmayer a rămas orb la vârsta de 13 ani, din cauza unei boli rare a retinei, dar acest lucru nu l-a împiedicat ca să devină alpinist.

separator

În anul 2001, Erik Weihenmayer devine primul (şi până în prezent singurul) nevăzător care, a reuşit să escaladeze cel mai înalt munte din lume (8.848 metri), potrivit descopera.ro.

3El a mai cucerit în afară de Everest, vârful El Capitan din Yosemite, de 1005 metri, cascada de gheaţă Lhosar din Himalaya, de 914 metri, precum şi muntele Kenya din Africa. A făcut chiar şi un film despre viaţa sa şi a fost nominalizat de două ori la premiile Emmy.

În prezent, Erik Weihenmayer îşi continuă aventurile montane, activităţile caritabile, discursurile motivaţionale şi întâlnirile periodice cu prietenii şi admiratorii săi.

1

Un tânăr originar din Ceadîr-Lunga a murit în războiul din Ucraina

Un tânăr, originar din orașul Ceadîr-Lunga, a decedat în timpul ostilităților din Ucraina. Acest lucru a fost raportat la Universitatea Agrară de Stat din Breansk, Rusia, scrie cotidianul.md, care citează Gagauz Info.

Potrivit Gagauz Info, Petr Kozhokar avea 24 de ani și era originar din orașul Ceadîr-Lunga. A absolvit facultatea în 2018, după care a făcut serviciul militar pe bază de contract.

„În timpul unei operațiuni militare speciale pe teritoriul Ucrainei, el a dat dovadă de curaj și eroism, a fost un războinic puternic”, se arată într-un comunicat al Universității Agrare de Stat din Breansk, Rusia.

Și în luna iunie Chișinăul va cumpăra energie electrică de la Cuciurgan

Compania de stat Energocom, în baza negocierilor directe, va cumpăra și pentru luna iunie energie electrică de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale în urma ședinței de luni, 23 mai, scrie replicamedia.md.

„Membrii CSE au mai decis să fie prelungit, pentru perioada lunii iunie, termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom”, în baza negocierilor directe”, anunță Executivul.

Amintim că, după ce licitaţia organizată de compania statului Energocom pentru achiziția energiei electrice a fost anulată, pentru luna mai Energocom a negociat cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan un nou contract privind livrarea energiei electrice, însă doar pentru o lună. Centrala de la Cuciurgan livrează 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova. Potrivit contractului de achiziție, Chișinăul cumpără energie electrică la prețul de 5,35 cenți americani pentru un kWh. Actualul contract a expirat la 1 mai 2022.

Săptămâna trecută, ÎCS ”Premier Energy” SRL a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30% din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la prețul de 84,74 USD/MWh ce va fi asigurat de la UKRHydroenergo, care include și comisionul pentru serviciile prestate de furnizorul S.A. „Energocom”.

Compania motivează decizia ținând cont de majorarea prețului de achiziție a energiei electrice pentru luna mai conform contractelor semnate cu ÎS Energocom și anume creșterea prețului de cumpărare a energiei de la MGRES la 60 USD/MWh pentru un volum de 70% și la 84,74 USD/MWh pentru 30% din volumul de energie achiziționată de la UKRHydroenergo.

De asemenea, „Premier Energy” spune că majorarea ar fi motivată de datoria acumulată la ÎS Energocom din cauza întârzierii ajustării prețului de furnizare a energiei electrice în exercitarea drepturilor sale legale și cu respectarea răspunderii sale față de sustenabilitatea fluxurilor economice în sectorul energetic.

Cum se simte copilul suspectat cu hepatită necunoscută

Minorul suspectat de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii a fost tranferat într-o secție obișnuită. Precizarea a fost făcută de șeful Direcției sănătate a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, la ședința Primăriei de astăzi, 23 mai, scrie noi.md.

„Copilașul care săptămîna trecută a fost transferat din reanimare într-o secție obișnuită cu hepatită nespecifică se simte bine și cred că este o noutate bună pentru toți.

Totuși în continuare se pare că rămîne pe segmentul cu provocări epimidiologice, urmărim cu vigilență tot ceea ce se comunică actualmente despre o nouă provocare legată de variola maimuței. Nu avem nici o informație de la Ministerul Sănătății” a menționat Boris Gîlca.

Minorul suspectat de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii se simte mai bine, iar astăzi sau cel tîrziu mîine va fi transferat într-o secție obișnuită.

Ministerul Sănătății a anunțat despre înregistrarea în Republica Moldova a unui caz probabil de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii. Copilul a fost internat la 7 mai curent în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, din Chișinău, cu simptome specifice hepatitei virale acute.

Manichiură stilată pentru o vară colorată!
Articolul anterior
Vedete care au fost grase înainte!
Articolul următor