Sindicatele îi cer socoteală ministrului Sănătăţii şi sar în apărarea profesorilor

Sindicatele îi cer socoteală Alei Nemerenco, privind regulile de vaccinare a profesorilor: Un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești.

Sindicatele sar în apărarea profesorilor. Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei a criticat dur declaraţiile ministrului Sănătăţii Ala Nemerenco privind vaccinarea profesorilor sau efectuarea testelor din surse proprii o dată la 14 zile, scrie tv6.md.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătății: „Personalul didactic, nedidactic și cel auxiliar nevaccinat, va efectua și prezen ta din surse proprii, o dată la 14 zile rezultatul unui test diagnostic la COVID-19”.

Decizia vociferată de către ministrul Sănătății a scandalizat Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei. Într-un comunciat de presă, sindicaliştii menţionează că toți pedagogii achită lunar asigurarea medicală, care constituie nouă la sută din salariu, fapt care le permite să beneficieze gratuit atât de testele rapide antigen, cât și de cele PCR. În plus, nu toţi angajaţii se pot vaccina, având contraindicaţii medicale.

„Încercarea autorităților de orice nivel de a „lega” procesul de vaccinare, cu îngrădirea drepturilor constituționale la muncă, sănătate și viață, reprezintă un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești. Federaţia solicită ministrului Sănătăţii să facă precizări privind recomandările CNESP şi să evite caracterul imperativ al acestora. Or, insistarea pe obligativitatea vaccinării va duce, inevitabil, la creșterea unor tensiuni sociale nedorite.”, se menționează în comunicatul sindicaliștilor.

Prin urmare, Federația Sindicală a Educației și Științei a solicitat ministrului Sănătăţii să revizuiască prevederile astfel încât vaccinarea împotriva COVID-19 să nu devină obligatorie, ci benevolă.

Cu o săptămână înainte de 1 septembrie, ministrul Sănătății a declarat că dascălii care nu se vor imuniza până la începutul anului școlar vor trebui să-și facă, din surse proprii, teste anti-COVID. Scutiți de această obligativitate vor fi profesorii care s-au vaccinat cu ambele doze sau au un certificat ce confirmă prezența anticorpilor.

Totodată, Ala Nemerenco a cerut pedagogilor ca până la 1 octombrie, 95 la sută dintre ei să fie vaccinați. Asta în condițiile în care, anterior, avocatul poporului a declarat că niciun angajat nu poate fi obligat să se vaccineze, angajatorii, la rândul lor, nu au dreptul să-i disponibilizeze pe aceștia, iar orice abuz poate fi reclamat în instanță.

În 2021 vom avea cea mai bogată recoltă de grâu din ultimii ani
Articolul anterior
Aproape 10 000 de cazuri noi de COVID-19 într-o singură zi în Israel
Articolul următor