Sindicatele solicită Guvernului adoptarea de urgență a unor măsuri de protecție a cadrelor medicale

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Federația Sindicală „Sănătatea” își exprimă îngrijorarea în legătură cu asigurarea insuficientă cu echipamente de protecție pentru personalul medical din sistemul de sănătate din Republica Moldova, îndeosebi, pentru cei care sunt implicați direct în tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19.

separator

Despre aceasta se arată într-un apel adresat miercuri, 25 martie curent, prim-ministrului Republicii Moldova, Ion Chicu, și ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

“Inspectoratul Muncii al Sindicatelor din cadrul CNSM a recepționat în aceste zile multiple adresări de la personalul medical din instituțiile medicale din localitățile urbane și rurale, care atenționează lipsa dotării personalului medical cu echipamentul de protecție necesar. Lipsa echipamentelor adecvate mărește probabilitate de infectare a personalului medical cu acest virus și expune unui risc sporit capacitatea instituțiilor medicale de a gestiona această criză corespunzător”, se arată în apel.

Totodată, sindicaliștii fac referință la recomandarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor conform căreia personalul medical care intră în contact cu pacienții infectați trebuie să ia măsuri de precauție la cel mai înalt nivel. Această recomandare presupune asigurarea cu echipamente de protecție a personalui medical, pentru a le asigura sănătatea lor, dar și pentru a evita infectarea întregii echipe de lucru, fapt ce poate sista activitatea sau diminua numărul lucrătorilor medicali aflați la dispoziția pacienților.

sursa: www.timpul.md

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Scriitorul cu origini basarabene Paul Goma, a murit din cauza infectării cu coronavirus
Articolul anterior
Guvernul alocă 36 de milioane de lei din Fondul de Rezervă, pentru achiziționarea de echipamente speciale pentru medici
Articolul următor