Este evident că planeta are o mulțime de secrete pe care puțini le cunosc. Există, totuși, o fiinţă care face parte din cele mai rezistente creaturi de pe Pământ, acestea putând supraviețui aproape în orice condiţii, poate chiar şi în cazul unui atac nuclear. Totuși, se găsește un singrul animal de pe Terra care poate rezista și la un atac nuclear, iar acesta se găsește și în România.
Tardigradele sunt cunoscute și sub numele de urşi de apă. Ele sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură sau chiar lipsă de aer. Cu atât mai mult, oamenii de știință susțin că tardigradele pot fi trimise pe alte planete și îşi pot începe viața acolo, mai ales că dețin un mecanism prin care îşi opresc aproape complet metabolismul.
Singrul animal de pe Terra care poate rezista și la un atac nuclear
Tardigradele sau urşii de apă sunt creaturi microscopice care pot supraviețui în condiții extreme de temperatură și lipsă de aer. Așadar, acestea pot fi trimise pe alte planete și pot începe viața acolo. Acestă abilitate le permite ființelor de dimensiuni milimetrice să treacă peste condițiile periculoase și să revină la viaţă odată ce împrejurimile devin din nou favorabile.
Pentru a demonstra asta, biologul Jessica Sieger, împreună colegii săi, au expus tardigradele la perioade săptămânale alternante de îngheț la -30 °C și hrănire la 20 °C. Un alt grup a fost menținut la temperatura camerei. Așadar, dintr-un total de 716 tardigrade, cele care au fost înghețate periodic au trăit de două ori mai mult. Cea mai longevivă a reușit să supraviețuiască 169 de zile.
Ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă activă în viață, demonstrând că îmbătrânirea biologică a tardigradelor a fost încetinită foarte mult. Misterul pe care nu-l pot dezlega biologii face referire la modul în care au reuşit aceste ființe să supraviețuiască în condiţiile create până acum doar în laborator şi care nu constituie mediul lor firesc de viaţă.
Tardigradele trăiesc în muşchi, licheni, în nisip şi în praf şi se hrănesc cu alge şi alte nevertebrate foarte mici. Ele aproximativ 0,5 mm lungime şi opt picioare. Grupul din care fac parte, Ecdysozoa, a apărut pe Pământ în urmă cu 530 de milioane de ani, în perioada Cambriană.
Secretele celor mai rezistente ființe de pe Terra
Există o mulțime de alte ființe care ar putea supraviețui în condiții extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear sunt.
Gândacii
Cu toate că nu pot supraviețui prea mult într-o bucătărie, gândacii pot face faţă condițiilor extreme şi chiar în cazul unui atac nuclear. Gândacii au fost găsiți bine sănătoși la doar 300 de metri distanță de locul unde a fost aruncată bomba atomică de la Hiroshima.
Musculițele
Dimensiunea lor le împiedică să absoarbă radiațiile. Așadar, ciclului lor de viață este de doar 30 de zile. Din acest motiv, dacă ar exista un atac nuclear, musculițele ar reuși să ducă la final cele 30 de zile de viaţă.
Viespile Braconidae
Acest grup de viespi, parazite, sunt unele dintre cele mai dure creaturi în viață. Pot suporta de 300 de ori mai multe radiații decât oamenii. Cercetătorii au descoperit că acest grup de viespi poate fi antrenat să simtă și să identifice substanțele nocive.
Mummichogul
Sunt singurii pești care au fost trimiși şi în spațiu. Mai mult de atât, pot trăi în cele mai murdare și mai poluate părți ale oceanului. Pot supraviețui unei cantități mari de radiații prin apă și sare.
Deinococcus Radidurans
Această bacterie poate rezista la expuneri mari de radiații nucleare. Cercetătorii au descoperit că această bacterie şi-a refăcut complet ADN-ul după o expunere îndelungată la radiații nucleare.
sursa: www.spynews.ro