Singurătate și dependența de gadgeturi. Avertismentele unui psiholog

Dependența de ecrane te face, de fapt, să te simți extrem de singur. Deși rețelele de socializare sunt utilizate cu acest scop, de a ne alunga sau diminua stările negative, de a ne face cât mai mulți prieteni, ele au un efect invers, explică psihologul Mihai Copăceanu. Singurătatea este o stare emoțională care reprezintă un factor de risc pentru multe tulburări și disfuncții, scrie adevărul.ro.

Mihai Copăceanu: „Cu cât stai mai mult în online, cu atât te simți mai singur”

Psihologul Mihai Copăceanu vorbește despre legătura dintre singurătate și utilizarea excesivă a ecranului. „Avem cercetări riguroase realizate în ultimii ani, avem meta-analize cu sute de mii de participanți, avem studii chiar în Romania care au demonstrat o relație directă între utilizarea excesivă a ecranului și sentimentul de singurătate. Nu există niciun dubiu. Cu cât stai mai mult în online, cu atât te simți mai singur. În urmă cu doi ani, o cercetare care a inclus studenți la medicină a concluzionat că aproape jumătate dintre studenți s-au dovedit a avea un nivel moderat până la înalt de singurătate. 

Și avem aici un paradox, deși rețelele de socializare sunt utilizate cu acest scop, de a ne alunga sau diminua singurătatea, de a ne conecta cu persoane în mediul online, dacă folosim în exces, acest scop nu este atins. Și mai mult, avem corelații între excesul de tehnologie și stimă de sine scăzută, depresie și tulburările de somn. Singurătatea este o stare emoțională care reprezintă un factor de risc pentru alte tulburări și disfuncții”, a punctat pshihologul Mihai Copăceanu. 

O prietenie este mai sănătoasă decât o rețea cu mii de urmăritori

„Mediul online are o serie de avantaje, este deosebit de atractiv și interactiv. Prietenii online sunt mult mai disponibili decât cei din viața reală, printr-un simplu click la orice oră din zi și din noapte. Pot intra în contact cu zeci, sute sau mii de prieteni sau pot să nu le răspund, dacă nu am o dispoziție favorabilă. Sunt liber.

Însă dincolo de numărul de prieteni pe care îi am în mediul online, relevant este calitatea și semnificația relațiilor. Cu alte cuvinte, esențial este să pot dezvolta o relație socială de calitate, profundă și susținătoare cu unul sau doi prieteni autentici, care este mult mai sănătos psihic decât să am o rețea cu mii de urmăritori și prieteni”, explică specialistul. 

Cei mici pot avea crize de furie din cauza ecranelor 

Totodată, s-a demonstrat că cei mici sunt predispuși să aibă crize de furie sau pot avea probleme emoționale și de atenție dacă petrec mai mult de două ore pe zi în fața unui ecran. De asemenea, este posibil să aibă probleme cu interacțiunea cu ceilalți, copiii nemaiputând înțelege indicii nonverbale, cum ar fi expresiile faciale, tonul vocii și contactul vizual.

Mai mult, expunerea înainte de culcare la lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor poate fi interpretată drept lumină solară și poate trimite semnale creierului pentru a rămâne treaz, chiar și după ce dispozitivele au fost oprite, ducând la tulburări de somn și dezechilibre ale ceasului biologic al copiilor.

Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată. Cum arată și povestea de viață interesantă

Andreea Bostănică este una dintre cele mai urmărite creatoare de conținut din Republica Moldova, reușind să își construiască o carieră de succes în mediul online. Cu o comunitate impresionantă pe TikTok, tânăra în vârstă de 20 de ani nu este niciodată singură în această aventură. Mama sa, Angela Bostănică, îi este alături la fiecare pas, fiind o prezență constantă în viața și cariera Andreei. Cele două sunt de nedespărțit, scrie cancan.ro.

Andreea Bostănică și mama sa au o relație cât se poate de apropiată, iar femeia i-a fost mereu alături fiicei sale. De la videoclipuri pe TikTok până la momente importante, cum ar fi semnarea actelor pentru casa din București, cele două sunt mereu împreună. Angela Bostănică nu doar că o susține pe fiica sa, dar se implică activ în proiectele acesteia, fiind adesea cea care filmează conținutul pentru rețelele sociale.

Cei care o cunosc pe Andreea Bostănică, o cunosc cu siguranță și pe mama sa. Angela Bostănică este o mama devotată și puternică, aceasta ascunzând o poveste de viață interesantă. În urmă cu 13 ani, femeia a trecut printr-un divorț, iar de atunci a preluat întreaga responsabilitate pentru creșterea Andreei și a fratelui acesteia. În ciuda dificultăților, Angela Bostănică a reușit să le ofere copiilor ei o copilărie frumoasă, lucru pentru care influencerița îi este profund recunoscătoare.

„Nu pot să spun că am fost o fată răsfățată, ținând cont că părinții mei au divorțat când eu aveam 7-8 ani. Am locuit doar cu mama mea și cu fratele meu. Nu pot să spun că am fost un copil răsfățat. Chiar nu am fost un copil răsfățat.

Nu am avut mereu ce mi-am dorit, dar mama a avut grijă de noi, mereu ne-a dat tot necesarul pe care ni l-am dorit. Ne-a susținut întotdeauna. Nu am fost un copil care să aibă mereu toate poftele și tot. Dar da, am fost fericită și am avut o copilărie frumoasă”, declara Andreea Bostănică.

De asemenea, fanii Andreei Bostănică sunt adesea surprinși de cât de bine arată Angela, mama sa. La fiecare apariție alături de Andreea, internauții o complimentează pe femeie, spunând că cele două par mai degrabă surori decât mamă și fiică.

„Cu părinții chiar am avut mare noroc pentru că mama mă filmează pentru TikTok și mama se filmează cu mine în TikTok-uri. Un pic uneori o oblig. E un pic mai neobișnuită cu TikTok-urile, cu vlogurile, noi demult deja filmam împreună”, mai spunea Andreea Bostănică.

Pe lângă frumusețea naturală, mama influenceriței are grijă să se și mențină în formă. Angela Bostănică își însoțește mai tot timpul fiica la sală, iar rezultatele se văd, căci mulți o complimentează pentru felul în care arată.

Minor reținut la Edineț în timp ce distribuia droguri

Polițiștii din Edineț, în conlucrare cu procurorii Procuraturii raionului Edineț, au stopat activitatea infracțională a unui minor de 16 ani, fiind suspectat de circulația ilegală a drogurilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit investigațiilor, suspectul, acționând în comun cu alte persoane, procura droguri prin intermediul aplicației mobile „Telegram”, iar ulterior le păstra, transporta și distribuia consumatorilor de droguri pe teritoriul aceluiași raion.

Polițiștii au depistat în posesia acestuia 42 de pachețele cu substanță cristalină de culoare albă asemănătoare cu drog tip PVP (sare).

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie 50 000 de lei.

Oamenii legii au inițiat o cauză penală pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor, săvârșită în scop de înstrăinare, acțiune comise de două și mai multe persoane și în proporții deosebit de mari”, iar minorului i-a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara.

Inspectoratul General al Poliției atenționează cetățenii că:

acțiunea de distribuire sau posedare a drogurilor constituie o infracțiune;

•minorii sunt în egală măsură, pasibili de răspundere penală;

•nu doar traficul de droguri în cantități impunătoare atrage pedeapsa cu închisoare, ci și deținerea unui singur gram de substanțe narcotice poate fi calificat ca și „proporții deosebit de mari”, în funcție de tipul acestora.

În acest context, Poliția îndeamnă minorii să nu se implice în activități suspecte și să denunțe orice tentativă de atragere ilicită în comiterea infracțiunilor, inclusiv a celor legate de trafic de droguri.

Spune NU drogurilor! Apelează 112 sau la Telefonul Copilului 116 111 și protejează-ți viața!

Protest de amploare la București: Manifestanții au cerut demisia lui Iohannis și reluarea turului doi la prezidențiale

Zeci de mii de simpatizanți AUR, conform relatărilor jurnaliștilor prezenți la protest, peste 100.000, conform estimărilor liderului AUR, George Simion, au participat duminică la un protest în centrul Bucureștiului față de anularea alegerilor prezidențiale din 2024, scrie digi24.ro.

A fost și protestatari care au venit cu autocarele din mai multe zone ale țării. Jandarmeria Română a făcut o serie recomandări pentru buna desfășurare a mitingului și a cerut să fie respectate, având în vedere că, în repetate rânduri, protestatarii au încălcat traseele de deplasare anunțate oficial. Cu toate acestea, incidentele nu au lipsit – de la agresarea jurnaliștilor, până la identificarea în mulțime a unor persoane înarmate cu cuțite și ridicarea din mijlocul protestatarilor a lui Horațiu Potra, „mercenarul lui Călin Georgescu”. Spre seară, protestul și-a pierdut din energie, iar după un tur pe la Palatul Cotroceni, unde au cerut demisia lui Klaus Iohannis, în Piața Victoriei a mai ajuns doar o mică parte din mulțimea de manifestanți care a mărșăluit în cursul zilei pe străzile Capitalei.

Câte încălcări ale legii au fost înregistrate

Jandarmeria Bucureşti a anunţat duminică seară că pe durata protestului au fost întocmite cinci acte de sesizare pentru diferite infracţţiuni şi au fost date amenzi în valoare de 3.200 de lei. Acte de sesizare: – două acte de sesizare în conformitate cu prevederile art. 372 din Codul Penal al României (Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase).

O stațiune din România i-a înnebunit pe turiști: Se fac rezervări pentru Crăciun cu un an înainte. Ce îi atrage
Articolul anterior
Protestatarii din Tbilisi decorează bradul de Crăciun cu fotografii ale victimelor represiunilor
Articolul următor