Situație alarmantă: După vacanța de iarnă mulți profesori ar putea să nu revină la muncă

Reprezentanții sindicatelor continuă negocierile cu reprezentanții Guvernului, însă nu toate solicitările cadrelor didactice sunt luate în considerare. Deși în Parlament a fost înregistrat un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2025, prin care cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor beneficia de o majorare a sporului pentru gradele didactice și manageriale, acesta exclude cadrele științifice din învățământul superior, scrie moldova1.md.

Potrivit reprezentanților sindicatelor de ramură, acest fapt nu este echitabil. În același timp, profesorii cer o majorare de cel puțin 15 la sută a salariilor, față de doar 9%, cât a fost aprobat în bugetul pentru anul viitor. În aceste condiții, mulți dascăli iau în calcul posibilitatea de a-și abandona locurile de muncă după Anul Nou.

„Desigur că înțelegem și situația economică, financiară, dar avem și anumite realizări, adică anumite compromisuri deja găsite. Dacă aceste majorări, prin grade didactice, prin clasa de salarizare, vor considera colegii că sunt bune și mai avem și alte perioade pentru negocieri și sunt și alte remanieri bugetare pentru anul 2025, poate vom revizui supărarea noastră. Dar sunt mulți colegi dispuși ca după Anul Nou s-ar putea să avem și neîntoarcerea în sălile de clasă”, a declarat în cadrul emisiunii „În Context”, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos.

„Ne dorim, cu certitudine, o schimbare, o schimbare spre bine. Nu uităm să ne facem și meseria. Căci, în paralel, noi nu mai suntem sindicaliști și luptăm pentru drepturile noastre, dar suntem văzuți și ca mentori, ca educatori și trebuie să fie corect la catedră. Asta nicidecum nu trebuie să afecteze procesul de învățământ. Dar, pe de altă parte, starea de spirit e cam, știți, periculoasă, să spun așa. Majorările de facturi care ne așteaptă, criza în segmentul energetic. Toate astea pun mari întrebări și profesorul se duce la școală cu gânduri care nu i-ar face față. În loc să se concentreze pe proces, el trebuie să se gândească oare cum o să-și achite facturile, sau la întreținerea familiei”, a menționat profesorul de biologie, Anton Dorofeev.

Reprezentanții sindicatelor insistă asupra majorării valorii de referință, dar și a sporurilor pentru titlul științific de doctor habilitat până la 4000 de lei și cel de doctor până la 2800 de lei. Solicitarea vine în condițiile în care, în anul 2025, cel mai mare salariu în învățământul universitar, cel al unui profesor universitar cu vechime completă, va fi de doar 15 275 lei, cu aproximativ 800 de lei mai puțin decât salariul mediu pe economie.

„Vrem să avem rezultate prin valoare de referință, prin aceste majorări prin grade didactice, prin alte metode care sunt discutate acum. Inclusiv, astăzi au fost foarte nemulțumiți colegii de învățământul superior, care au rămas în afara calculelor, la un moment dat, și ar trebui să atragem atenție și în domeniul cercetării, la fel, și multe, multe alte aspecte. Din păcate, s-au acumulat multe probleme și desigur că astăzi este foarte greu toate să le documentezi, să le pui la masă de discuții”, a spus Ghenadie Donos.

Menționăm că, în cadrul ședinței de astăzi la Ministerul Educației și Cercetării, cele mai aprinse dezbateri au vizat valoarea de referință din proiectul Bugetului. Părțile nu au găsit consens, iar parametrii bugetari rămân la sumele indicate în proiectul pentru prima lectură – 2200 și, respectiv, 2500 de lei. Ministrul Educației Dan Perciun a informat sindicaliștii că majorări salariale vor avea loc, indirect, prin sporirea alocațiilor pentru gradele didactice și manageriale. În acest scop, vor fi alocate suplimentar aproximativ 200 de milioane lei.

Sindicatele de ramură insistă pe valoarea de referință de 2600 de lei.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Titluri de onoare mai multor angajați din domeniile educație, ordine publică, mediu, cultură și sport din partea Maiei Sandu
Articolul anterior
Doi bătrâni au murit de la o soba supraîncălzită
Articolul următor