Situație alarmantă în Spania. Al doilea val de Covid-19 își ia avânt

Spania are cele mai mari cifre de infectare cu coronavirus din Europa, după ce a comunicat luni, o medie de 4.923 de cazuri noi zilnice, în ultimele şapte zile, mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia.

separator

Guvernul spaniol spune că numărul cazurilor crește odată cu înmulţirea testelor, transmite digi24.ro.

Spania se află într-o situaţie „critică”, potrivit specialiştilor, cu cele mai mari cifre de infectări din Europa de Vest.

Spania a comunicat luni, 10 august, o medie de 4.923 de cazuri noi zilnice, în ultimele şapte zile, mai mult decât Franţa, Regatul Unit, Germania şi Italia, la un loc, conform unui calcul făcut de AFP din surse oficiale, scrie Mediafax.

Cu 323.000 de cazuri, Spania este prima din Europa de Vest, a unsprezecea din lume şi este cu mult înaintea vecinilor, cu 108 cazuri la 100.000 de locuitori, faţă de 28 în Franţa, 18 în Regatul Unit, 13 în Germania şi 8 în Italia, notează lefigaro.fr. Atât de mult, încât tot mai multe ţări europene impun carantină persoanelor care se întorc din Spania.

În acest sens, Germania şi-a extins, marţi, avertismentele împotriva călătoriilor turistice în Spania, clasificând Madridul şi Ţara Bascilor ca zone de risc.

„Este o situaţie critică, suntem în punctul în care lucrurile se pot ameliora sau se pot înrăutăţi (…) inseamna să facem tot ce putem şi să încercăm să reducem focarele pentru ca situaţia să nu se agraveze,” a declarat Salvador Macip, profesor de ştiinţe ale sănătăţii la Open University din Barcelona, pentru AFP.

Spania a cunoscut mai mult de 500 de focare de contagiune încă din primul val şi se confruntă, de asemenea, cu transmiterea comunitară. Această transmitere „nu este perfect controlată, dar se diminuează treptat”, a declarat, luni, şeful epidemiolog al Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon.

Guvernul spaniol spune că numărul cazurilor crește odată cu înmulţirea testelor.

Ploi și vânt. Ce prognozează meteorologii pentru astăzi

Duminică, vremea se menține răcoroasă, cu temperaturi ce vor coborî ușor față de ziua precedentă.

Maximele nu vor depăși 12-13°C, iar dimineața va fi mai rece, cu valori în jur de 3-4°C în nordul Moldovei.

Cerul va fi mai mult noros, iar ploile vor deveni mai frecvente, în special în nordul țării. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare.

Perspectiva unui armistițiu dintre Ucraina și Rusia rămâne neclară. Atacurile aeriene între cele două state continuă

Rusia și Ucraina au continuat atacurile aeriene reciproce, provocând răniți și pagube, au afirmat oficialii duminică dimineața, în timp ce soarta propunerii de încetare a focului în războiul care durează de trei ani rămâne incertă, scrie Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, joi, că sprijină, în principiu, propunerea Washingtonului privind un armistițiu de 30 de zile cu Ucraina, dar că forțele sale vor continua să lupte până la îndeplinirea mai multor condiții cruciale, transmite Digi24.

Ambele părți au lansat de atunci puternice atacuri aeriene, iar pe câmpul de luptă Rusia a făcut progrese în a scoate forțele ucrainene din breșa lor de câteva luni din regiunea Kursk din vestul Rusiei.

Duminică dimineață devreme, trei persoane au fost rănite, între care un copil de șapte ani, într-un atac ucrainean cu drone în regiunea rusă de la graniță Belgorod, a afirmat, pe Telegram, guvernatorul regional Viaceslav Gladkov.

Două dintre ele au fost rănite după ce o dronă a lovit casa lor, provocând un incendiu în districtul Gubkinsky al regiunii, în timp ce cealaltă persoană a fost rănită într-un atac cu drone asupra satului Dolgoye, a spus Gladkov.

Alexander Gusev, guvernatorul regiunii Voronej din sud-vestul Rusiei, a afirmat, pe Telegram, că unitățile de apărare aeriană au distrus peste 15 drone ucrainene deasupra regiunii. Deocamdată nu sunt raportări privind persoane rănite sau pagube, a spus Gusev.Guvernatorul în funcție din regiunea Rostov din sudul Rusiei a afirmat că unitățile de apărare au respins, peste noapte, un atac cu drone asupra regiunii, fără a fi raportați răniți sau pagube.

În Ucraina, autoritățile au raportat mai multe atacuri cu drone rusești, inclusiv în regiunea Cernigău, din nord, unde pompierii se luptau cu un incendiu într-o clădire înaltă, provocat de un atac rusesc cu drone, a anunțat serviciul de stat pentru urgențe din Ucraina.

Presa ucraineană a relatat despre o serie de explozii în regiunea din jurul capitalei Kiev, după ce forțele aeriene ale Ucrainei au emis avertizări privind un atac cu drone asupra Kievului și a altor regiuni din centrul Ucrainei.

A fost arestat temutul raket basarabean Vasile Rodideal, la Moscova

Unul dintre cei mai căutați criminali din România, basarabeanul Vasile Rodideal, a fost arestat la Moscova, relatează presa rusă, citând documente judecătorești. Biroul Național Central al Interpol îl căuta de mai bine de zece ani.

Oamenii legii din Rusia au discutat deja cu colegii lor din România problema extrădării persoanei arestate. În Rusia, Vasile Rodideal s-a ascuns sub numele Vasili Ivanovici Kravțov, după ce a făcut rost în 2018 de un act de identitate în schimbul unui pașaport URSS, potrivit documentelor judecătorești.

Potrivit paginii Poliției Române, Vasile Rodideal a fost condamnat la 12 ani și jumătate pentru comiterea următoarelor fapte: constituirea și susținerea unei grupări de criminalitate organizată, deținerea fără drept de muniție destinată armelor de război, instigare neurmată de executare la săvârșirea infracțiunii de omor calificat, instigare la săvârșirea infracțiunii de deșinere a unei bancnote false în vederea punerii în circulație.

El mai este condamnat pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism în condiții de suspendare temporară a dreptului de a conduce. Portalul Adevărul.ro scria în 2014 că Rodideal Vasile Rodideal a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor ieşeni în octombrie 2009. Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, inclusiv contrabandă cu țigări, a plecat din ţară deşi avea interdicţie.

Vasile Rodideal a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus al cale, în 2005, asasinarea interlopului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri. Curtea Supremă a decis, pe 1 februarie 2014, să îl achite pe basarabean într-un dosar de corupţie.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă amânarea vizitelor de rutină la stomatolog
Articolul anterior
Târg caritabil Save Alexa – ajut-o pe Alexa să primească o șansă la viață!
Articolul următor