Situație gravă în România! O substanță periculoasă a fost depistată în produsele pentru copii

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă și susțin că într-o serie de produse destinate copiilor și aflate pe rafturile magazinelor din România se află dioxidul de titan, o substanță foarte periculoasă.

Situație gravă în România, acolo unde experții Asociației Pro Consumatori au găsit, la o evaluare făcută produselor destinate copiilor, dioxid de titan – E 171, scrie sputnik.md.

Dioxidul de titan este un colorant alb folosit de o parte a industriei alimentare, farmaceutice şi nu numai, pentru a da culoare acelor produse care altfel ar fi incolore, deci are doar un rol estetic.Franţa a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a interzis folosirea dioxidului de titan, începând cu 1 ianuarie 2020, ca măsură de precauție pentru a proteja sănătatea consumatorilor.La 8 octombrie 2021, statele membre ale UE au convenit asupra unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice E 171 din toate produsele alimentare. Conform studiilor științifice, dioxidul de titan poate dăuna florei intestinale și, din cauza nanoparticulelor sale, poate provoca cancer. Comisia Europeană ar trebui să verifice de urgență toți cei 338 de aditivi, care sunt în prezent autorizați pentru alimente în Europa.

Dioxid de titan în pasta de dinți pentru copii

APC a realizat prin sondaj în cursul lunii decembrie 2021 o evaluare a produselor destinate copiilor din punctul de vedere al prezenţei în compoziția acestora a aditivului dioxid de titan (E171), produse comercializate în reţeaua marilor magazine.

Dioxodul de titan a fost identificat în pasta de dinți pentru copii, în guma de mestecat cu gust de fructe – fabricată în Ungaria, în drajeuri de gumă de mestecat fără zahăr, cu umplutură de mentă verde, cu îndulcitori – fabricate în Turcia, în Jelly beans fabricat în Thailanda și în Candy Canes fabricat în România.

Diaspora, chemată pe 21 mai acasă, în Piața Marii Adunări Naționale

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit marți seara cu un grup de cetățeni stabiliți cu traiul în Republica Cehă. Oficialul i-a invitat să participe la Adunarea Națională ”Moldova Europeană”, stabilită pentru 21 mai în PMAN, chiar dacă sunt peste hotare.

”Seara de ieri am petrecut-o alături de moldovenii noștri stabiliți în Republica Cehă. Am discutat despre situația internă de acasă și prioritățile pentru anul curent. Ca și alți moldoveni din diasporă, un subiect important l-a reprezentat numărul curselor aeriene din și spre Chișinău. Sunt anumite probleme la acest capitol, dar le-am dat asigurări că odată cu revenirea Aeroportului în gestiunea statului, ne propunem să creăm cele mai bune condiții pentru ca un număr cât mai mare de companii aeriene să zboare spre și din Moldova.

Ca de fiecare dată când discut cu cetățenii noștri din străinătate, m-am bucurat să văd cât de interesați sunt de situația din țară și cât de bine cunosc realitățile de acasă.Le-am mulțumit pentru susținere și i-am rugat să ne ajute în parcursul nostru european. I-am invitat să participe la Adunarea „Moldova Europeană” oriunde s-ar afla și să-i sune pe cei de acasă. Eu sunt convins că doar împreună și uniți, pentru viitorul copiilor și viitorul țării noastre, vom reuși să transformăm Republica Moldova și să aducem Europa acasă.”, scrie Igor Grosu pe pagina sa oficială de Facebook.

Eugenia Ceban, mama primarului Capitalei, ar urma să fie arestată

Eugenia Ceban, mama primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, ar urma să fie arestată într-un dosar pentru trafic de influență. Despre asta anunță edilul Capitalei, într-o intervenție live pe Facebook. Primarul susține că pe numele mamei sale a fost pornit un dosar penal, încă în luna februarie curent, la indicația ”întregului efectiv PAS”, scrie realitatea.md.

Reținerea mamei sale urma să aibă loc în această dimineață, susține edilul, iar ”știrile erau pregătite să trimbițeze țara”.

”Un președinte de Comisie parlamentară din partea PAS a dat indicații să se instrumenteze mai multe dosare penale, inclusiv dosarul penal pe mama mea. Acest lucru a fost agreat și cu conducerea întregului efectiv PAS. Astăzi dimineața, la ora 08:00, au avut loc, nuștiu dacă s-au finalizat această discuție foarte dură în incinta organelor de drept, fiindcă a existat această informație că urmează să vină, și știrile erau pregătite să trimbițeze țara că mama primarului a fost arestată pentru trafic de influență. Dosarul penal este pornit în luna februarie, de către noii exponenți ai Procuraturii, ceilalți în toate tentativele care au existat până acum, au refuzat pentru că nu există nici o substanță în acest sens și că toate dosarele sunt politice”, a declarat Ion Ceban.

Procuratura Generală a refuzat să comenteze aceste declarații.

Marți seara, 25 aprilie, Ion Ceban a declarat că PAS, de comun cu guvernarea, ar pune la cale o întreagă „schemă” de discreditare a primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Edilula a declarat cî mascații ar putea descinde cu percheziții la apropiațăă săi. Sursele i-au comunicat că este vorba despre 10 adrese, iar mamei sale, Eugenia Ceban, i-ar fi deschis un dosar de trafic de influență

Acuzațiile aduse de edilul Capitalei au fost infirmate de PAS. Purtătoarea de cuvânt a partidului, Adriana Vlas, a declarat următoarele:

„Curatorii de la Kremlin ai lui Ceban îi dau tot felul de idei năstrușnice despre cum să atragă atenția asupra lui și să se victimizeze. PAS nu s-a implicat și nu se va implica în actul de justiție”.

Marea Neagră a devenit roșie! Imaginile zilei

Marea Neagră este de obicei de culoare albastră sau verde, dar poate apărea și în nuanțe de roșu în anumite circumstanțe. Imaginile au fost surprinse ieri, 25 aprilie 2023, de fotograful Florentina Marin, în stațiunea Olimp, România, scrie Kanald.ro.

Sursa foto: discoverdobrogea.r

Potrivit lui Răzvan Popescu Mirceni, un biolog care lucrează la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic Club, fenomenul de înroșire a Mării Negre la mal poate avea mai mulți factori. Acesta este foarte rar și poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv înflorirea algelor, creșterea temperaturii apei și poluarea.

Mai mult, înflorirea algelor este una dintre cauzele cele mai comune ale înroșirii apei de mare și poate fi cauzată de creșterea nivelului de nutrienți din apă sau de schimbările în condițiile meteo. Înflorirea algelor poate fi dăunătoare pentru mediul marin și pentru speciile care trăiesc în apă, deoarece poate duce la epuizarea oxigenului și la moartea peștilor și altor creaturi marine. 

De ce apa mării a devenit roșie?

”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.

În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri și datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, a informat pentru jurnaliștii de la Discover Dobrogea, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Imaginile au fost realizate de fotograful Florentina Marin, notează sursa citată.

Noi reguli de intrare în Israel, începând cu 9 ianuarie
Articolul anterior
De Revelion câțiva copii din Bălți au ajuns la spital în comă alcoolică
Articolul următor