Situație urâtă la un spital din Iași. Doi pacienți au fost jefuiți chiar în timp ce se aflau în sala de operație

Caz revoltător la un spital din Iași, unde doi pacienți au fost jefuiți chiar în timp ce se aflau pe masa de operație. Bolnavii au rămas fără bani și fără documente de identitate, scrie adevărul.ro

Incidentul a avut loc la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Doi pacienți au reclamat la poliție faptul că au rămas fără bani și fără acte în timp ce se aflau în sala de operație, după ce și-au lăsat bunurile în salon.

Incidentul a avut loc la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Doi pacienți au reclamat la poliție faptul că au rămas fără bani și fără acte în timp ce se aflau în sala de operație, după ce și-au lăsat bunurile în salon.

În Capitală va fi construit un centru de reciclare a deșeurilor menajere solide

Un centru de reciclare a deșeurilor menajere solide va fi construit la Chișinău. A fost aprobat un proiect de decizie privind construcția unui Centru de reciclare a deșeurilor menajere solide, în acest sens fiind luată decizia de alocare a unui teren de 15 ha, din strada Uzinelor, în gestiunea statului, pentru amplasarea obiectivelor gospodăriei locativ-comunale (un centru de reciclare a deșeurilor), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

„Această decizie constituie rezultatul unui efort al municipiului Chișinău, care investește pentru a crea un sistem complex și modern de gestionare a deșeurilor solide municipale. Toate acestea ar fi rămas doar în teorie dacă nu am avea instrumentele financiare adecvate oferite de partenerii și donatorii noștri, respectiv proiectul comun BERD și BEI, în valoare totală de 23 de milioane de euro, care include și un grant al UE, E5P, în valoare de 5 milioane de euro, pentru a sprijini gestionarea deșeurilor solide în Chișinău.

Odată cu implementarea livrabilelor din proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, precum și a celor din cadrul proiectului „Deșeuri Solide Moldova”, preconizate pentru Regiunea de Gestionare a Deșeurilor 4/6, din care face parte municipalitatea, vom genera un impact concret și direct asupra vieții a circa un milion de oameni din oraș și suburbii, a menționat consilierul în Cabinetul Primarului General, Ala Mîrza.

Această măsură se conține în Conceptul privind gestionarea integrată a deșeurilor municipale în Chișinău pentru perioada 2024-2035.

Raportorul asupra proiectului de decizie, Igor Gârlea, șef interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, a precizat că terenul a fost ales în colaborare cu Ministerul Mediului, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, iar selectarea lotului a fost făcută în baza criteriului proximității acestuia de stația de transfer, pentru eficientizarea costurilor, urmând ca lângă stația de transfer să fie construit Centrul de reciclare.

Primăria Chișinău își asumă edificarea Stației de transfer din resursele financiare municipale, care vor fi atrase din cadrul finanțărilor BEI, BERD, E5P și Î.M. Regia „Autosalubritate”, în măsura în care va fi necesar. La rândul său, Ministerul Mediului va construit un centru de reciclare lângă Stația de Transfer.

Angajamentul APL Chișinău este de a dezvolta un sistem eficient și sustenabil de gestionare a deșeurilor, care să corespundă rigorilor politicilor în domeniu și așteptărilor cetățenilor.

Astfel, municipiul Chișinău s-a angajat să implementeze un complex de măsuri ambițioase pentru a atinge obiectivul de creștere a ratei de recuperare a diferitelor fluxuri și tipuri de deșeuri. Acest obiectiv poate fi realizat prin adoptarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor municipale. O astfel de abordare promovează utilizarea resurselor sustenabile și un management eficient al deșeurilor, care contribuie la crearea unui mediu sănătos și curat pentru cetățeni.

Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor prevede regionalizarea serviciilor de gestionare a deșeurilor municipale. În prezent, regiunile sunt fragmentate în 8 zone, urmând ca municipiul Chișinău să facă parte din Zona de gestionare a deșeurilor 4/6 (conform Studiului de prefezabilitate efectuat de BEI/Ramboll (2023).

Proiectul de decizie a fost aprobat unanim, cu 39 de voturi ale consilierilor prezenți în sala de ședințe.

Mărfuri de contrabandă de peste 400.000 lei, depistate în urma mai multor percheziții desfășurate în Chișinău și în țară

Ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal au desfășurat, sub conducerea PCCOCS, mai multe percheziții, atât în municipiul Chișinău, cât și în afară, în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul contrabandei cu mărfuri de larg consum, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acțiunile de urmărire penală au fost efectuate după ce, ofițerii Echipelor mobile ale Vămii au depistat, în proximitatea postului vamal Leușeni, un microbuz ce transporta ilicit un lot comercial de mărfuri de larg consum. Valoarea în vamă a mărfurilor depistate depășește suma de 400 000 lei.

Astfel, în rezultatul investigațiilor desfășurate de ofițerii Serviciului Vamal, s-a stabilit că, șoferul microbuzului s-a prezentat în zona de control vamal a postului vamal Leușeni, unde, în urma înțelegerii prealabile cu un alt șofer, au efectuat transbordarea mărfurilor în microbuzul condus de cel din urmă, căruia deja i-a fost acordat liber de vamă.

În rezultatul celor 5 percheziții efectuate, au fost ridicate mijloacele de comunicare folosite la comiterea infracțiunii, iar mijloacele de transport au fost indisponibilizate.

Pe cazul dat sunt cercetați doi conaționali, cu vârstele de 24, și, respectiv, 61 de ani, aceștia fiind audiați în calitate de bănuiți, unul dintre care și-a recunoscut vina.

La moment, sunt întreprinse și alte acțiuni de urmărire penală în scopul stabilirii tuturor circumstanțelor, precum și identificării tuturor participanților la comiterea infracțiunii, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Un bărbat de 35 de ani din Capitală, reținut în dosarul cocainei de aproximativ 1.000.000 lei

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea unui alt membru al grupului infracțional în dosarul cocainei de aproximativ 1.000.000 lei, camuflate în televizorul primit din Spania, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cazul a fost anunțat în martie 2023, după care Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis dosarul de învinuire a trei persoane spre examinare Judecătoriei Chișinău – sediul Buiucani.

Între timp, investigațiile pe dosar au continuat, iar de curând a fost reținut un alt membru al grupului infracțional specializat în vânzarea drogurilor pe aplicația mobilă Telegram și spălarea banilor obținuți prin transferarea pe cartelele bancare ale altor persoane, din afara grupului.

Printr-o așa metodă, potrivit oamenilor legii, capul grupării ar fi „legalizat” cu complicii săi aproximativ 12.500.000 lei.

Acum, unul din acești complici a fost reținut în cursul acestei săptămâni – informatician cu vârsta de 35 de ani, din Chișinău.

Iar pe lângă probele implicării acestuia în spălarea de bani, în cadrul perchezițiilor de la domiciliul acestuia a fost ridicat un laborator în care erau cultivate plante de cânepă în baza unei tehnologii moderne (camuflat într-o încăpere separată de cameră printr-o intrare cu fermoar), peste 60 de semințe de ciuperci cu efect psihoactiv, precum și două cântare la scară mică pentru porționarea drogurilor.

Ulterior reținerii, la solicitarea procurorilor PCCOCS, Judecătoria Chișinău – sediul Ciocana, i-a aplicat învinuitului măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

O tânără surdă a fost aleasă Miss Africa de Sud. Cine este frumoasa care a fost încoronată după o competiție plină de controverse
Articolul anterior
Băiatul de 14 ani, dispărut la Taraclia, a fost găsit!
Articolul următor