„Slabe șanse pentru o revoluție în Rusia”. Circa 3,8 milioane de ruși au plecat din țară în ultimele luni

Jurnalistul Alex Luhn, fost corespondent în Rusia pentru The Guardian and The Telegraph, anunță că peste 3,8 milioane de ruși au ales să plece din țară după ce Putin a declanșat războiul cu Ucraina.

Cum s-a transformat Moscova după începerea războiului în Ucraina –  corespondent BBC în Rusia – Ziarul de Gardă

Statisticile oficiale arată că aproximativ 3,8 milioane de persoane au părăsit Rusia în primul trimestru al anului 2022. Cei mai mulți au plecat în Georgia, Turcia, Kazahstan și Finlanda.

Jurnalistul Alex Luhn scrie că cifra de 3,8 milioane include majoritatea oamenilor pro-occidentali și cu mentalitate de opoziție din Rusia. „Nu va mai așteptați la o revoluție în Rusia”, a scris jurnalistul.

Nicio sancțiune nu poate distruge voință poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova în memoria diplomaților ruși uciși în timpul celei de-a două conflagrații mondiale, subliniind că Rusia este hotărâtă „să apere adevărul istoric și interesele sale legitime”, informează agenția oficială de presă rusă TASS.

„Nici o pedeapsa (și) nicio sancțiune nu pot distruge voință poporului nostru, voință conducerii noastre, hotărâte să apere adevărul istoric și interesele legitime ale Rusiei și să oprească amenințările directe la adresa securității, culturii și istoriei noastre, create chiar de-a lungul granițelor noastre, ceea ce se întâmplă de ani de zile”, a declarat el.

Potrivit lui Lavrov, în acest moment se definește viitorul lumii, în timp ce se decide dacă va există o ordine mondială multipolară, „controlată pe deplin de Statele Unite, ceea ce își dorește Washingtonul și tolerează alte țări occidentale, sau lumea va fi dreapta și democratică”.

El a subliniat de asemenea că Rusia, împreună „cu marea majoritate a țărilor”, a făcut apel la o ordine mondială corectă. „Eforturile noastre nu se bazează pe speculații, precum regulile pe care americanii le-au inventat și încearcă să le impună tuturor, ci se bazează pe Carta Națiunilor Unite, organizație care a fost creată după cel de-Al Doilea Război Mondial”, a adăugat Lavrov. Șeful diplomației ruse a remarcat că „cei care nu acceptă egalitatea și vor să dicteze lumii încearcă să rescrie” idealurile de justiție și egalitate suverană ale tuturor țărilor, consacrate în document.

De asemenea, în opinia lui Serghei Lavrov, la ora actuală a fost declanșat un război de propagandă împotriva poporului rus. „Este vorba despre orice rus ajuns într-o țară europeană, occidentală sau altă”.

„Și, desigur, în această manifestare a rasismului deschis este o altă formă de discriminare adusă acum la absurd, în așa măsură încât (…) se insuflă ura pentru tot ceea ce are legătură într-un fel sau altul cu Federația Rusă”, a spus el.

În același timp, a continuat șeful diplomației ruse, Occidentul „încearcă acum să mușamalizeze nazismul, să încurajeze manifestările naziste în Europa modernă. Ei încearcă deja nu numai să echivaleze învingătorii nazismului cu criminalii, ci și să prezinte Rusia drept principalul vinovat al celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest lucru se întâmplă în țările baltice și în Ucraina”, a susținut Lavrov, îndemnându-i să-și amintească lecțiile istoriei.

„La baza tuturor eforturilor noastre nu stau niște construcții speculative precum regulile inventate de americani care sunt impuse tuturor celorlalți”, a explicat el, „ci Carta ONU, o organizație care a fost creată că urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial”, a reiterat șeful diplomației ruse.

sursa

Patru procurori anticorupție și-au anunțat demisia

Patru procurori anticorupție și-au anunțat demisia în semn de protest față de procedura de verificare a averii și integrității impusă de autorități. Anunțul a fost făcut de procurorul general Ion Munteanu, care a subliniat că procurorii mai au o zi la dispoziție pentru a decide dacă acceptă să treacă prin comisia de vetting, scrie NewTV.

„În ziua de ieri, am primit patru cereri de demisie legate de procedura de vetting. Altă opțiune nu am decât să le accept. Sper că acestea vor fi toate. Sper că procurorii au conștientizat necesitatea acestui exercițiu și își vor asuma responsabilitatea. Este important să se petreacă cât mai repede posibil,” a declarat Ion Munteanu.

Întrebat despre identitatea procurorilor care au demisionat, Munteanu a menționat că aceștia sunt de la nordul țării și de la oficiul principal, dar a considerat că numele lor nu sunt esențiale. El a adăugat că era la curent cu intenția acestora de a părăsi sistemul încă de la momentul notificării.

În prezent, în cadrul Procuraturii Anticorupție activează peste 60 de procurori. Cei care nu vor trece evaluarea comisiei de vetting nu vor mai putea ocupa funcții de procuror sau alte funcții de demnitate publică pentru o perioadă între 5 și 7 ani. De asemenea, aceștia nu vor beneficia de pensii și indemnizații speciale.

Ploi puternice, inclusiv cu grindină, și astăzi în R. Moldova

Meteorologii anunță pentru ziua de joi, 13 iunie, „o nouă serie de instabilitate atmosferică” în R. Moldova.

Astăzi sunt prognozate averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice și cu pericol iminent de grindină.

Temperaturile vor coborî ușor și vor oscila între +22..+27°C.

Accident tragic în Capitală: Șoferul unui Mercedes a murit, după ce s-a izbit într-o altă mașină

Acum o oră, Poliția a fost sesizată despre producerea unui gravaccident rutier pe bd. Dacia din capitală.

La fața locului polițiștii au stabilit preliminar că un Mercedes, a ieșit pe contrasens și s-a ciocnit cu un Ford.

În urma impactului, șoferul Mercedesului de 53 de ani a decedat pe loc.

Poliția a pornit un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fiți prudenți la drum, o secundă poate lua totul.

Refuză să participe la război. Unii militari ruși își sabotează tancurile, toarnă nisip în rezervoare
Articolul anterior
Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, Preafericitul Onufrie, a transmis un mesaj în limba română credincioşilor
Articolul următor