„Slava Ukraini”. Estonia a pus în circulație două milioane de monede dedicate Ucrainei

Eesti Pank, Banca Centrală a Estoeniei, a emis marți 2 milioane de monede de doi euro cu un design special dedicat Ucrainei prin intermediul băncilor și al punctelor de vânzare cu amănuntul. De asemenea, moneda poate fi cumpărată în scopuri caritabile că produs comemorativ pe un card de monede, veniturile obținute din vânzarea cardurilor de monede urmând să fie destinate sprijinirii luptei ucrainene pentru libertate.

Estonia a emis monede de 2 euro dedicate Ucrainei

„Moneda de doi euro dedicată Ucrainei va începe de astăzi să ajungă la oamenii din Estonia și din alte părți ale Europei prin intermediul magazinelor. Această moneda le reamintește oamenilor că libertatea este cea mai mare valoare și că această are un preț foarte mare.

În prezent, Ucraina duce un război cu prețul vieții propriului popor pentru valorile comune ale spațiului cultural european și depinde de noi să continuăm să ii susținem în acest sens”, a declarat guvernatorul Eesti Pank, Madis Muller.

Acesta a adăugat că Eesti Pank a decis să emită moneda de doi euro dedicată Ucrainei și Libertății  în primul rând pentru a oferi sprijin financiar băncii centrale ucrainene, astfel încât această să își poată direcționa propria asistență acolo unde este mai mare nevoie.

„Dorim să le mulțumim tuturor celor care și-au adus contribuția prin cumpărarea cardului cu moneda care a fost lansat în vara. Susținătorii au venit din întreagă lume, iar prima donație de 350.000 de euro pentru Ucraina a fost deja făcută. Cu siguranță vor urmă și altele, pe măsură ce vânzările în scop caritabil vor continuă”, a mai spus el.

Moneda de doi euro pentru Ucraina și Libertate conține cuvintele „Slavă Ukraini” și prezintă o față că simbol al tandreței, care protejează o pasăre în mâna. Desenul prezintă, de asemenea, un spic de grâu.

Moneda a fost concepută de o tânăra refugiată din Harkov, Daria Titova, care studiază la Academia de Arte din Estonia. Un total de 2.000.000 de monede au fost bătute de Monetaria din Finlanda.

De acum înainte, monedele de doi euro cu design special vor putea fi primite că mărunțiș din magazine, dar pot fi cumpărate și individual sau în fisicuri de 25 de monede de la magazinul Muzeului Eesti Pank.

Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurone erikujundusega käibemünt
Ukrainale ja vabadusele pühendatud 2eurose käibemündi ühine külg
Ukraina münt

sursa

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Accidentul a avut loc sâmbătă, 4 februarie, la intrarea în Reșița, România, după ce un copac a căzut peste autoturismul în care copilul se afla împreună cu familia, informează Opinia Timişoarei.

Un copac a căzut peste mașina unei familii. Copilul a murit, părinții la spital

Maşina care se afla în mers a fost distrusă de copacul rupt de vântul puternic, potrivit sursei citate. Băiatul rănit, în vârstă de 14 ani, a fost transportat de urgenţă la spital. Ulterior, acesta a decedat.

„În această după-amiază, la ora 16:20, polițiști de la Poliția Municipiului Reșița au fost sesizați despre faptul că în zona Minda un copac a căzut peste un autoturism.

Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că în timp ce un bărbat de 43 de ani conducea un autoturism, pe DJ 582, din direcția Cuptoare către Reșița, peste autoturismul condus de acesta a căzut un copac.

În urma accidentului a rezultat rănirea gravă a unui minor de 14 ani, care a fost transportat de urgență la spital. La orele 18:10 a fost declarat decesul baiatului.

În acest moment polițiștii efectuează cercetarea la fața locului în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a produs tragicul eveniment”, au transmis autorităţile.

Un avion de luptă al SUA a doborât balonul spion chinezesc, deasupra Oceanului Atlantic

Statele Unite au doborât, sâmbătă, balonul chinezesc care a intrat în spaţiul aerian al țării. Dispozitivul a căzut în apropierea coastei Carolinei de Sud, potrivit Fox News.

Balon

Balonul chinezesc, despre care Pentagonul susţine că este un balon „spion”, a fost doborât de un avion de luptă al armatei americane, deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, preşedintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite se vor „ocupa” de balonul chinez, fără a da mai multe detalii.

„Ne vom ocupa de aceasta”, a spus Biden, căruia i s-a cerut să reacţioneze la acest caz, care a provocat o răceală în relaţiile dintre Washington şi Beijing precum şi amânarea unei vizite a şefului diplomaţiei americane Antony Blinken în China.

Iar traficul aerian a fost suspendat pe trei aeroporturi din sud-estul Statelor Unite ca măsură de „securitate naţională”, a anunţat sâmbătă Autoritatea americană de reglementare a aviaţiei civile (FAA).

„FAA a suspendat plecările şi sosirile pe Aeroportul Wilmington (Carolina de Nord), Aeroportul Internaţional Myrtle Beach şi Aeroportul Internaţional Charleston (Carolina de Sud) în cadrul unei măsuri de securitate naţională luate de Departamentul american al Apărării”, a indicat FAA într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Înițial, americanii au decis să nu doboare balonul din cauza riscurilor pe care le prezintă posibilele resturi pentru oamenii de la sol, așteptând ca dispozitivul să ajungă deasupra Oceanului.

Beijingul a recunoscut că este într-adevăr un dispozitiv venit din China, dar a dat asigurări că este o „aeronavă civilă, folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”.

Aparatul ar fi „deviat de la traiectoria sa”, a adăugat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, exprimând „regretele” ţării sale pentru această încălcare „involuntară” a spaţiului aerian american.

Balonul a zburat în special peste statul Montana (vest), unde se află silozuri cu rachete nucleare, înainte de a se deplasa spre est.

sursa

Operațiune mixtă a medicilor și salvatorilor. O femeie a fost transportată de urgență din Polonia în Republica Moldova

O femeie, cetățeană a Republicii Moldova, a fost transportată de urgență din Polonia în R.Moldova cu echipajul SMURD. Femeia, în vârstă de 54 de ani, suferise în urma unui accident rutier și avea nevoie de îngrijiri medicale. Operațiunea transfrontalieră a fost efectuată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în comun cu lucrătorii medicali ai Institutului de Medicină Urgentă.

Femeia a fost stabilizată inițial de medicii din Polonia și spitalizată în orașul Ostrow Mazowecka.

Ulterior, în urma comunicării între autoritățile medicale din R.Moldova și Polonia s-a luat decizia ca femeia să fie adusă la Institutul de Medicină Urgentă  pentru ulterioare îngrijiri medicale.

Astfel, echipajul mixt de medici și paramedici a transportat în siguranță pacienta la Chișinău prin intermediul unei ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă.

Pe parcursul drumului, femeia nu a suportat complicații fiind permanent monitorizată. 

Potrivit IGSU aceasta este a doua misiune terestră transfrontalieră SMURD realizată pentru cetățenii din țara noastră.

Un brad de Crăciun din Budapesta e alimentat cu energie de locuitori care pedalează pe o bicicletă
Articolul anterior
Victimele foametei din Ucraina și Basarabia, comemorate la Chișinău
Articolul următor