Șobolani echipați cu rucsacuri minuscule dresați pentru a ajuta supraviețuitorii cutremurelor

Șobolani dresați și echipați cu mini rucsacuri ar putea salva multe vieți generate de cutremure. Un proiect cu o valoare deosebită pentru salvare de vieți omenești în urma cutremurelor este dezvoltat de o echipă din Tanzania. Șobolani echipați cu camere video și microfoane caută victime prinse între ruinele unui cutremur.

Sobolani soferi: cercetatorii au invatat rozatoarele sa conduca masini  miniaturale

Un grup special de șobolani sunt dresați să caute victime în ruinele provocate de cutremur, purtând rucsacuri minuscule și permițând echipelor de salvare să poată vorbi cu supraviețuitorii. Poate suna a ceva dintr-un film pentru copii, dar o organizație non-profit din Africa speră că acest proiect real poate salva vieți în întreaga lume.

Cercetătorul de știință Dr. Donna Kean conduce proiectul inovator. Până acum, grupul a antrenat șapte șobolani, având nevoie de doar două săptămâni pentru dresaj. În acest moment, șobolanii folosesc rucsacuri prototip care conțin un microfon, pe care îl transportă în resturi de mancare false.

Rucsacurile specializate care conțin microfoane, echipamente video și instrumente de urmărire a locației vor fi create pentru a permite echipelor de salvare să comunice cu supraviețuitorii în timpul cutremurelor reale. 

Kean are sediul în Morogoro, Tanzania, Africa de Est și lucrează timp de un an cu organizația non-profit APOPO la un proiect numit „Șobolani eroi”.

Rozătoarele vor avea șansa de a lucra în camp când vor călători în Turcia, care este predispusă la cutremure, să lucreze cu o echipa de cautare și salvare.

Șobolanii au o reputație proastă

Dr. Kean, care a studiat ecologia la Universitatea Strathclyde înainte de a urma un master la Universitatea Kent și un doctorat la Universitatea Stirling, a fost inițial interesata de comportamentul primatelor. Cu toate acestea, ea a fost fascinată de cât de repede pot învăța șobolanii anumite abilități și spune că este o concepție greșită că aceștia nu sunt igienici.

Ea le descrie ca fiind creaturi „sociabile” și crede că munca lor va salva vieți. În total, 170 de șobolani sunt instruiți pentru proiecte care implică mine anti-terestre și chiar pacienți cu tuberculoză. Cercetătorii speră, de asemenea, că șobolanii pot învăța să adulmece Bruceloza, o boală infecțioasă care afectează animalele. Șobolanii sunt atât de ageri încât nu declanșează o mină terestră, iar agilitatea lor îi face perfecți pentru utilizarea în zonele cu dezastre.

„Șobolanii ar putea intra în spații mici pentru a ajunge la victimele îngropate în moloz”, spune Dr. Kean într-o declarație.

„Când primim noile rucsacuri, vom putea sti unde se află șobolanul, adaugă omul de știință. „Avem potențialul de a vorbi cu victimele prin intermediul șobolanului.”

Rozătoarele sunt antrenate să raspundă la un bip, care le cheamă înapoi la bază.

„O colegă este croitoreasă, face rucsacuri, este foarte talentată”, continuă dr. Kean. „Primim rucsacuri personalizate, care vor avea video recordere, microfoane și un transmițător de locație.”

Sunt șobolanii noii câini de căutare și salvare?

„Este destul de neobișnuit. Sunt atât de agili, încât sunt atât de buni să se deplaseze prin tot felul de medii diferite. Sunt perfecți pentru lucrări de căutare și salvare.”

Kean adaugă că animalele pot trăi din orice și sunt foarte bune la supraviețuirea în diferite medii.

„Ceea ce arată cât de potrivite sunt pentru lucrări de căutare și salvare ”, adaugă ea.

Câinii au fost folosiți în scopuri similare de ani de zile, dar șobolanii au un avantaj datorită dimensiunilor reduse și flexibilității lor.

„Sunt foarte antrenabili, prima etapă este să-i antrenezi să revină la punctul de bază, ei răspund la un bip”, spune Kean. „Există o concepție greșită că sunt murdari și lipsiți de igienă, sunt bine îngrijiți la noi, sunt animale sociabile. Sperăm că va fi implementat, suntem parteneri cu o echipă de căutare și salvare din Turcia.”

„Ar fi doar un caz de aranjare a transportului de îndată ce va avea loc un cutremur”, conchide cercetătorul. „Suntem singura organizație care lucrează cu această specie, există și alte organizații care antrenează câini. Sperăm că va salva vieți, rezultatele sunt cu adevărat promițătoare.”

sursa

600.000 de hrivne ascunse în trei genți ale unui șofer de autocar care venea din Federația Rusă. Toată suma i-a fost confiscată

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru control un autocar de model ”Mercedes-Benz Tourismo RHD-L”, ce se deplasa din Federația Rusă spre Republica Moldova, transportând pasageri.

Acționând în baza indicatorilor analizei de risc, funcționarii vamali au întrebat șoferii și pasagerii dacă au bunuri pasibile a fi declarate, și ca răspuns toți au comunicat că nu au nimic de declarat.

În rezultatul controlului vamal al mijlocului de transport și bagajelor, fiind aplicată și tehnica neintruzivă, au fost depistate 3 genți de culoare neagră, în care erau ascunse printre haine mijloace financiare, acestea aparținând unuia dintre șoferi. În urma calculelor a fost stabilit că în cele trei genți erau localizate 600 000 hrivne (UA), în bancnote cu nominalul de 200.

Bărbatul în vârstă de 45 de ani, cetățean al Republicii Moldova, nu a oferit explicații pertinente despre scopul transportării acestor mijloace financiare din Federația Rusă în Republica Moldova. 

Mijloacele financiare au fost ridicate, iar cazul este cercetat în continuare în scopul elucidării tuturor circumstanțelor.

Cazul copilei de 5 ani abuzată sexual de bunicul său: Procurorii vin cu precizări

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a bărbatului în vârstă de 65 de ani, care și-ar fi violat nepoata în vârstă de 5 ani.

Reieșind din actul de învinuire, la data de 31 ianuarie 2024, în jurul orelor 15:00, învinuitul, aflându-se în domiciliul său amplasat într-un sat din centrul țării, știind cu certitudine că victima cu care conlocuia are vârsta de 5 ani, fiind socrul mamei minorei, adică afinul unei rude apropiate, acționând intenționat, în scopul satisfacerii poftei sexuale, profitând de imposibilitatea minorei de a se apăra și de a-și exprima voința, din cauza vârstei fragede, a violat copila.

Învinuitului i se incriminează violul, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani, care este și membru de familie ( infracţiunea prevăzută de art. 171 alin. (3) lit. b) Cod penal).

Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul s-a aflat în stare de arest preventiv, inclusiv la momentul expedierii cauzei penale în instanța de judecată. Acesta pledează nevinovat.

Dacă învinuitul va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 20 de ani de închisoare sau detențiune pe viață.

Ploi în toată țara! Când se încălzește vremea

Vremea se încălzește ușor de astăzi. Ziua, temperaturile vor ajunge la +23  grade, iar noaptea ne așteaptă cel mult +9°C. Astăzi, 24 aprilie, cerul va fi noros și se așteaptă ploi în toată țara.

În nordul țării, maximele vor ajunge până la +19 grade, iar noaptea vor coboarî până la +6 grade.

În zona de Centru vor fi până la +20 grade Celsius în timpul zilei, iar noaptea vor coborî până la +7 grade.

În Sudul țării va fi cel mai cald +23 grade ziua și +9 grade în timpul nopții.

În Capitală termometrele vor indica +21 grade, iar noaptea +8 grade.

Video. Armata de TikTok a lui Kadîrov: Cum a răpus un soldat cecen un „tren invizibil”
Articolul anterior
Belarus elimină vizele pentru polonezi pentru șase luni
Articolul următor