O companie americană, deţinută în trecut de Google, a eliberat 20 de milioane de ţânţari într-un oraş din California. Totul face parte dintr-un studiu de amploare de eradicare a unor boli transmise de aceste insecte, anunță digi24. ro
Autorii studiului au ales doar ţânţari masculi, pentru că aceştia nu înţeapă oamenii. Apoi i-au sterilizat cu ajutorul unei bacterii. Astfel, atunci când se vor împerechea cu femele din natură, vor rezulta ouă din care nu vor ieşi pui.
Prin urmare, va fi o scădere în populaţia insectelor. În plus, spun specialiştii, femela va fi infectată automat cu această bacterie şi o va transmite şi generaţiei următoare, care nu va putea nici ea să se reproducă.
Este cel mai mare studiu din istoria Statelor Unite şi face parte din lupta globală împotriva virusului Zika şi a febrei Dengue.
Victoria, eleva unui liceu din țara noastră, care a obținut 10 pe linie la examenele de Bacalaureat: ,,Eu vin din sat”
„Eu sunt Victoria Bezerău, am absolvit clasa a 12 C din Liceul Republican „Ion Creangă” din Bălți. Eu vin din satul Bilicenii Vechi, raionul Sângerei, nu departe de aici. Am fost un copil foarte ștrengar, m-am cumințit cu timpul, probabil de asta am devenit mai serioasă.”
Este una dintre cei 30 de absolvenți din toată țara, care au obținut 10 pe linie la examenele de bacalaureat, transmite tvn.md.
Tânăra a demonstrat, prin rezultatele pe care le-a obținut că munca depusă este întotdeauna răsplătită.
Victoria Bezerău, absolventă: „Primul lucru pe care eu pot să-l spun despre mine, care a fost și o idee de perseverență, a fost faptul că eu m-am învățat singură pe mine să spun litera ”r”, eu nu puteam spune și asta a fost…mă mândresc cu mine de atunci.”
Victoria a fost scutită de la două examene.
Victoria Bezerău, absolventă: „Deși noi am venit mulți din sat la liceu, eu am ajuns să fiu singură și eram practic izolată, treptat am ajuns să dezvoltăm un colectiv foarte unit, foarte puternic. Ultima sută de metri pentru mine a fost mai puțin stresantă poate, din motiv că eu am fost eliberată cu 10 din oficiu la două examene de BAC, la limba engleză, pentru că am susținut testul Cambridge și la limba și literatura română, pentru că am ocupat locul doi la olimpiada republicană. Anume datorită faptului că am fost scutită, am avut ocazia aceste două săptămâni înainte de istorie și geografie, să mă axez pe aceste două discipline.”
Chiar dacă a absolvit profilul umanist, Victoria se vede în viitor medic. Iar pentru asta va continua să se dedice studiilor.
Victoria Bezerău, absolventă: „Un gând comun pentru ambele a fost că torul era greșit, tot ce era pe foaie era greșit. Cu toate acestea, poate cumva eu simțeam că este bine, chiar de n-ar fi fost 10, eu simțeam că este bine acolo. Pentru mine a fost ușor, pentru că eu alegeam să ascult profesorii la lecție și când mă duceam acasă eu practic nu simțeam nevoia să deschid manualul, pentru că eu știam ce este acolo, pentru că eu am auzit. Ajută și să revizuiești totul, dar asta nu trebuie să se întâmple în ultimele două săptămâni. Pentru viitor intenționez să aplic la medicină, atât la Chișinău, cât și în România deja vedem după rezultate”. Reportajul video poate fi urmărit aici.
Rata de promovare a examenului național de bacalaureat în rândul absolvenților din licee este de 87,77%, comparativ cu 84,34% în sesiunea 2022.
Dintre cei 3 998 de candidați admiși din colegii și centre de excelență, 45,37% au promovat examenul, ceea ce este cu 2,8 la sută mai mult decât anul trecut.
În total, au promovat examenul național de bacalaureat în sesiunea de bază, 12 568 de candidați, ceea ce constituie 68,31% din numărul total de candidați admiși în sesiune, cu 3,25% mai mult decât în sesiunea anterioară. comparativ cu 65,06% la aceeași etapă în sesiunea 2022.
Durerea unei familii din raionul Florești. Mama a patru copii, fără șanse la viață
Lovitură grea pentru o familie din comuna Sevirova, raionul Florești. Tatiana, mama a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer la cap. După ce tratamentul în mai multe spitale nu a dat rezultat, femeia a fost adusă acasă, în stare de comă.
Foto: Captură video
„Voi alege o profesie bună, așa cum ți-ai dorit. Voi alege drumuri bune”, a spus băiatul la căpătâiul mamei sale, transmite NordNews.md.
Femeia nu știa nimic despre boala care o distruge, până când, acum două luni, s-a prăbușit chiar în timp ce muncea.
„Am mers să lucrăm la o femeie și soția a căzut. S-a întâmplat acum două luni. Am dus-o la spital. Doctorul a spus că are cancer la cap. Nu îi mai pot face nimic. Cancerul e în a patra stadie. Să fi fost mama, ne era mai ușor, dar acum ne va fi greu”, a povestit Andrian Timuș, locuitor c. Sevirova.
Cancerul are multiple metastaze și medicii nu-i mai dau nici-o șansă la viață. Acum, copiii și soțul o veghează, dar au pierdut orice speranță.
„Îi udăm buzele. Nici nu poate înghiți și nu mănâncă. E o durere foarte mare pentru că torul va rămâne pe umerii mei, fratele, sora. Fac mâncare, curat, spăl rufele”, a spus fiica mai mare.
Vecinii spun că familia este una exemplară, doar că năpasta care a dat peste ei este prea mare.
„Toți copiii au fost la școală, au învățat. Ea a avut grijă ca ei să fie curăței și să aibă ce mânca. Nu au avut așa probleme. Locuiesc alături. Dacă cerea ajutor, o ajutam cu ce puteam.”
Autoritățile locale susțin că ajută familia cu regularitate, dar fără mamă, copiii ar avea nevoie de mai mult suport.
„Lucrăm demult cu această familie. Este o situație grea. Până acum, mama era cea care conducea gospodăria. Au o minoră cu dizabilitate severă. Până acum, mama lucra în calitate de asistent parental, dar acum nu mai poate. L-am angajat deja pe tatăl fetei. Situația este grea. Noi i-am ajutat cu ce am putut”, a declarat Eugeniu Moroșan, primarul comunei Sevirova.
Cei care vor să ofere ajutor familiei sunt îndemnați să sune la numărul de telefon 069016933 sau să facă un transfer: Moldinconbank 5188 9403 0165 4927 – Tatiana Boboc. Reportajul video poate fi urmărit aici.
Vladimir Putin: ,,În ultimul an, grupul Wagner a primit un miliard de dolari”
În timp ce se adresa ofițerilor de securitate implicați în lupta împotriva tentativei de revoltă a grupului paramilitar Wagner din weekend, președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, 27 iunie, că statul și Ministerul rus al Apărării au finanțat în totalitate compania militară privată condusă și înființată de Evgheni Prigojin.
Potrivit lui Putin, statul rus a cheltuit cu organizația Wagner aproximativ 86 de miliarde de ruble (circa 1 miliard de dolari) pentru plăți de întreținere și stimulente numai în perioada cuprinsă între lunile mai 2022 și mai 2023, transmite Libertatea.
De asemenea, liderul de la Kremlin a afirmat că și compania Concord, grupul tentacular condus de Evgheni Prigojin, a primit 80 de miliarde de ruble (aproximativ 938 de milioane de dolari) de la stat.
Putin a adăugat că autoritățile ruse se ocupa de asta, atunci când a vorbit despre modul în care miliarde de ruble au fost cheltuite pentru gruparea Wagner.
„Dar sper că, prin intermediul activităților acestuia, nimeni nu a luat nimic”, a spus el. Nu a fost imediat clar dacă Putin a făcut aluzie la demararea unei investigații privind destinația fondurilor provenite de la stat.
„În ceea ce privește acest grup Wagner, știți, întotdeauna i-am tratat cu mare respect pe luptătorii și pe comandantul acestui grup. Pentru că ei chiar au dat dovadă de curaj și eroism. Soldații și ofițerii noștri din armata rusă și voluntarii au acționat în condiții de luptă cu la fel de multă dăruire, au dat și ei dovadă de eroism și sacrificiu de sine. Cei care au servit și au lucrat în această companie Wagner au fost respectați în țară”, a adăugat președintele rus.
Așezat în spatele unui birou la Kremlin, Putin a mai spus că a ținut să-și exprime recunoștința față de ofițerii ruși din domeniul securității.
„Din păcate, a trebuit să lucrați în condiții foarte dificile în timpul rebeliunii Wagner”, a adăugat liderul rus.
Declarațiile lui Putin au venit în urma unei întâlniri de marți cu militarii și cu forțele de ordine care au ajutat la stoparea revoltei grupării conduse de Prigojin.
„Într-un moment dificil pentru țară, armata Federației Ruse a stat în calea tulburărilor, al căror rezultat ar fi fost un haos”, a spus președintele rus, care s-a adresat militarilor din Piața Roșie din Moscova, din fața Catedralei Sfântul Vasile.
Putin a susținut că a fost oprit un război civil, iar munca rapidă și precisă a forțelor de securitate în timpul rebeliunii a făcut posibilă prevenirea victimelor în rândul civililor.
Însă, potrivit unor bloggeri militari ruşi, cel puţin 13 militari ruşi, posibil chiar peste 20, au fost ucişi după ce mai multe elicoptere şi un avion de recunoaştere au fost doborâte de luptătorii Wagner în timp ce aceştia înaintau către Moscova în cadrul marșului pentru dreptate demarat la ordinul lui Evgheni Prigojin.