Adolescent bănuit de răpirea unui automobil. Riscă o amendă de 27 000 de lei

Un adolescent de 17 ani a fost reţinut de ofiţerii de investigaţii ai sectorului Buiucani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, fiind bănuit de răpirea unui Mercedes din curtea unui bloc de locuit din comuna Vatra. Proprietarul în vârstă de 43 ani a alertat Poliţia Capitalei în dimineaţa zilei de 20 martie curent, când a depistat lipsa automobilului din curtea casei.

separator

Potrivit proprietarului, microbusul ar fi fost răpit pe parcursul nopţii, întrucât l-ar fi parcat seara în jurul orei 20.30. În urma acţiunilor speciale de investigaţii desfăşurate poliţiştii au depistat automobilul pe teritoriul unei întreprinderi. Bănuitul ar fi declarat că scopul a fost doar să se plimbe, iar în microbuz a pătruns prin acces liber. Actualmente el este cercetat penal pentru răpirea mijlocului de transport şi riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 11 600 lei la 27 000 lei sau  închisoare de la 1 la 3 ani.

Poliţia Capitalei a sporit activităţile de prevenire a răpirilor de automobile şi recomandă următoarele:

  • DOTAŢI autoturismul cu un sistem de alarmă pe bază de sensori ce se aplică pe geamuri şi capote, ceea ce îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa;
  • VERIFICAŢI dacă geamurile sunt închise şi portierele asigurate atunci când părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru câteva minute;
  • Asiguraţi-vă că nu aţi lăsat cheile în contact;
  • Pe timpul nopţii, parcaţi autoturismul în locuri special amenajate şi iluminate, aflate în zona de acţiune a patrulelor de poliţie;
  • NU păstraţi la vedere în autoturism bunuri de valoare (genţi, poşete, borsete, acte de identitate, documente, cărţi de credit, aparatură audio-video, telefoane mobile etc.);
  • Dacă pe locul unde s-a aflat autoturismul sunt urme lăsate de infractori (geam spart, urme de încălţâminte sau accesorii auto deteriorate), luaţi măsuri de protejare a acestora până la sosirea experţilor criminalişti.

Posturile de televiziune Accent TV și Primul în Moldova au un nou administrator

Posturile Accent TV și Primul în Moldova și-au schimbat administratorul. Informația a fost confirmată pentru Media Azi de Consiliul Audiovizualului, care a fost notificat despre modificări vineri, 23 septembrie. 

Potrivit scrisorii datate cu 22 septembrie și recepționate de CA de la compania Telesistem TV, proprietara posturilor Accent TV și Primul în Moldova, „din data de 19 septembrie 2022 a fost schimbat administratorul Telesistem TV S.R.L”. Scrisoarea e semnată de noua administratoare a companiei, Arina Corșicova. 

Confirmarea vine după ce, în ultimele două zile, presa a atras atenția în mod deosebit asupra aspectelor de ordin politic ale acestei tranzacții pe piața media. Publicațiile au titrat:  „Două posturi TV controlate anterior de socialiști trec sub controlul lui Șor. Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat conducerea” (Newsmaker.md); „Rocada pro-rusă pe piața de TV din Moldova. Ilan Șor preia controlul televiziunilor „Primul în Moldova” și „Accent TV” (Replicamedia.md); „Două posturi TV deținute de o companie din Federația Rusă ar fi ajuns sub controlul lui Ilan Șor” (Zdg.md). 

Potrivit articolului Newsmaker.md, Arina Corșicova ar avea legături cu Partidul Șor. Portalul, făcând trimitere la surse deschise, susține că, în 2015, Corșicova a fost unul dintre donatorii campaniei electorale a lui Ilan Șor, președintele formațiunii. Publicația Ziarul de Gardă scria că firma Moda-Prestij, pe care o deține femeia, a fost și un sponsor al campaniei. Cealaltă firmă pe care o are în proprietate, Diafan, a fost acționară la Banca Socială, controlată de Ilan Șor. La acea vreme, compania deținea un pachet de 4,96% din acțiunile băncii.

Sursele NewsMaker.md amintesc că, încă în luna iunie, cele două posturi TV și-ar fi disponibilizat o parte din colaboratori din cauza lipsei banilor. Și Media Azi a scris atunci despre faptul că Primul în Moldova și NTV Moldova difuzează fie concomitent, fie la ore diferite aceleași buletine de știri, prezentate de aceiași moderatori. Reprezentanții canalelor explicau acest fapt prin reducerea veniturilor. În prezent, Primul în Moldova și Accent TV ar încerca să readucă angajații. 

Media Azi a încercat să o contacteze pe Arina Corșicova pentru a confrima sau infirma cele invocate, dar ea nu a răspuns la niciunul din numerele de telefon înscrise în declarația pe propria răspundere a companiei Telesistem TV, înregistrată la Consiliul Audiovizualului. Întrebată de portalul nostru, dacă posturile Primul în Moldova și Accent TV sunt acum afiliate Partidului Șor, Alina Șargu, secretara de presă a formațiunii, ne-a spus că nu deține informații despre această tranzacție: „Nu știu nimic, nu intră în funcțiile mele să dețin asemenea informații, iar pe noua administratoare nici n-o cunosc”.

Potrivit datelor, beneficiarii finali ai posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV rămân a fi doi cetățeni din Federația Rusă – Natalia Ermilova și Samvel Grigorean, care dețin părți agale a câte 50%. 

Atenție, șoferi! Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea

Poliția de Frontieră informează că punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea. Șoferii sunt îndemnați să aleagă alte puncte de trecere a frontierei Moldovei cu Ucraina.

Atenție, șoferi! Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea

„Vă comunicăm că de la ora 12.55, PTF Giurgiulești-Reni și-a sistat activitatea. Motivul: în PTF Reni ar fi o problemă tehnică pe linia Serviciului Vamal al Ucrainei”, menționează poliția de frontieră.

Conducătorii auto sunt îndemnați să aleagă alte puncte de trecere a frontierei Moldovei cu Ucraina, cum ar fi Mirnoe sau Cișmichioi.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămân a fi:
PTF Aeroportul Chișinău – 10 047 de traversări persoane;
PTF Leușeni – 9 491 de traversări persoane;
PTF Otaci – 5 451 de traversări persoane;
PTF Sculeni – 5 346 de traversări persoane;
PTF Giurgiulești-Galați – 2 968 de traversări persoane.

Potop în orașul Soroca. Străzile s-au transformat în râuri

Ploaia puternică din această din această dimineață a luat prin surprindere locuitorii orașului Soroca. În doar câteva minute, străzile s-au transformat în adevărate râuri în special zona din preajma Parcului „Mihai Eminescu”.

Potrivit observator.md, circulaţia transportului a fost îngreunată, iar în unele părți apa ajungea aproape de genunchi. 

Potrivit meteorologilor, astăzi, 28 septembrie se prevede cer predominant noros, la noapte va ploua. Presiunea atmosferică scăzută. Vânt din vest slab la moderat. Temperatura aerului ziua va oscila între  +20..+25°С.

Pe 29 septembrie se prevede vremea caldă.

Natalia Gordienko a lansat videoclipul la piesa „Cheia”, scrisă de Irina Rimes
Articolul anterior
VIDEO Află totul despre mamografie, metoda eficientă care poate detecta 85 % din tumorile sânului
Articolul următor