Ai susținut bacalaureatul? Află care sunt taxele de studii la universitățile din Moldova

Liceenii moldoveni au susținut deja examenul de bacalaureat, iar acum se află în febra pregătirilor pentru balul de absolvire. În același timp, mulți dintre absolvenții liceelor se gândesc la care dintre instituțiile de învățământ ar putea să depună actele pentru a-și continua studiile și a învăța o profesie. Curând, comisiile de admitere își vor începe activitatea. Mai jos, găsești o listă a universităților și taxele de studii pentru fiecare.

separator
USM_facultatea_filologica_rtr_md

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”

Tinerii care intenționează să se înscrie la universitate își pot alege specialitatea la una din cele 7 facultăți. Durata primului ciclu de studii este de 3-4 ani, iar a celui de-al doilea ciclu – 1,5-2 ani. Care sunt taxele de studii?

Informatică și Matematică – 5000 lei;
Limbi străine – 5500-6000 lei;
Filologie – 4400-5600 lei;
Psihologie – 5800 de lei.

Trebuie remarcat faptul că taxele pentru anumite specialități variază de la un an la altul, acestea fiind în scădere. De exemplu, la anumite facultăți, în primul an studenții plătesc 5600 de lei, anul următor – 5200 lei, apoi – 5.000 de lei. Lista completă a specialităților și prețurile le poți găsi aici.

Important! Depunerea cererilor se va efectua în perioada 24-31 iulie. Programul comisiei de admitere: de luni până vineri. de la 08.30 la 16.30, iar sâmbătă – de la 08.30 la 14.00.

Adresa: Chișinău, str. Ion Creangă, 1
Tel. (+373 22) 74-72-08, 35-83-02
www.upsc.md

Universitatea de Stat din Moldova

Studenții pot alege una din cele 13 facultăți ale universității pentru a-și urma studiile. Durata studiilor la disciplinele tehnice (primul ciclu) este de 4 ani, la disciplinele umanitare – 3 ani, iar cel de-al doilea ciclu este de 1-2 ani. Care sunt taxele?

Matematica și Informatica – 5500-6500 lei;
Drept – 10000 lei;
Economie – 6500 – 8000 lei;
Limbi străine – 7000 lei;
Filologie – 5500 lei.

Lista completă a specialităților și taxelor este disponibilă aici.

Important! Depunerea cererilor se va efectua în perioada 24-31 iulie. Rezultatele vor fi afișate pe 1 august, iar a doua zi va începe cea de-a doua rundă de înscrieri care va dura până pe 4 august. Rezultatele finale vor fi afișate pe 5 august.

Adresa: Chișinău, str. A.Mateevici 60
Tel. (+373 22) 57-75-68
www.usm.md

Universitatea Tehnică a Moldovei

Cei care doresc să continue studiile la UTM pot alege din cele nouă facultăți ale instituției de învățământ. Durata primului ciclu este de 4-5 ani, iar a celui de-al doilea este de 1,5-2 ani. Care sunt taxele?

Tehnologie informațională – 9000 lei;
Informatică – 9000 lei;
Electronică – 9000 lei;
Arhitectură – 10 mii lei.

Lista completă a specialităților și taxelor aferente va apărea curând pe site-ul oficial al instituției.

Important! Depunerea cererilor se va efectua în perioada 24-31 iulie. Rezultatele vor fi publicate pe 1 august, iar a doua zi va începe cea de-a două rundă de înscrieri care va dura până pe 4 august. Programul comisiei de admitere se va desfășura de luni până vineri, de la 08.30, la 16.30.

Important! Comisiile de admitere vor accepta dosarele nu doar în Chișinău, ci și în Bălți (str. Ivan Franco, 11, în incinta Colegiului Politehnic) și Cahul (str. Ștefan cel Mare, 118, în incinta liceului Ion Vodă).

Adresa: Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 168
Tel. (+373 22) 23-78-61
www.utm.md

Universitatea de stat de Medicină și Farmacie ,,N. Testemițanu”

Durata studiilor este de 5-6 ani. Există posibilitatea de a alege una din cele patru limbi de predare a cursurilor: româna, engleză, rusă și franceză. Lista completă a specialităților poate fi accesată aici.

La facultățile de Farmacie și Stomatologie, taxele de studii sunt unele dintre cele mai scumpe. Totodată, Facultatea Medicină Generală pune la dispoziție viitorilor studenți cele mai multe locuri pentru studii la buget, fără taxe.

Adresa: Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 165
Tel. (+373 22) 24-17-48, (+373 22) 24-34-08
www.usmf.md

Anterior, autoritățile din Moldova au oferit anumite date statistice cu privire la necesitatea/nevoia de specialiști pentru diferite ramuri ale economiei. Potrivit acestora, în țara noastră sunt prea mulți avocați și economiști. În schimb, se simte o lipsă acută de cadre medicale, și anume specialiști în medicina generală, profesori de literatură și limbi străine, educatori pentru instituțiile preșcolare de învățământ.

Șoferița troleibuzului care a lovit mortal o copilă pe trecerea de pietoni rămâne în arest la domiciliu. Femeia a acceptat să achite un milion de lei drept prejudiciu moral familiei fetei

Șoferița de troleibuz care a lovit mortal o copilă pe o trecere de pietoni în sectorul Ciocana al Capitalei rămâne în arest la domiciliu. Aceasta a acceptat să achite un milion de lei drept prejudiciu moral familiei fetei. De asemenea, apropiații victimei au cerut achitarea unui prejudiciu moral și de către Regia Transport Electric și compania de asigurări, transmite Jurnal.md.

„Noi am continuat cu întrebările față de inculpată. Ea recunoaște răspunderea sa în limita unui milion de lei, drept prejudiciu moral. De aceea, noi am am urmat cu întrebări față de Regia Transport Electric și față de compania de asigurări. Nici unul, nici altul, nu vor să achite vreun prejudiciu moral”, a declarat avocata Doina-Ioana Straisteanu.

Dacă va fi găsită vinovată, șoferița riscă până la patru ani de închisoare cu privarea dreptului de a conduce unități de transport.

Amintim că tragicul accident s-a produs la 24 martie, pe strada Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana. Minora a decedat după ce a fost tamponată de un troleibuz.

De asemenea, menționăm că șoferița de troleibuz care a accidentat mortal fetița de 12 ani, și-a recunoscut vina. În cadrul primei ședințe de judecată, magistrații de la Judecătoria Chișinău, cu sediul la Buiucani, au admis cererea avocatului inculpatei de a examina cauza penală în procedură simplificată.

Acest lucru va permite ca pedeapsa maximă să fie redusă cu o treime, iar procurorul va putea cere până la patru ani și opt luni de închisoare.

Iar la 31 martie, șoferița a fost eliberată din penitenciar și transferată în arest la domiciliu. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii, Violina Moraru.

440 mii de euro, confiscați la frontieră. Banii erau ascunși într-o boxă audio din mașină

Doi bărbați din Odesa, reținuți în Cimișlia în luna aprilie a anului 2022, care au trecut prin contrabandă în Moldova peste 440 mii euro, ascunse în boxa mașinii, au fost trimiși în judecată. Potrivit procuraturii, banii au fost confiscați, iar mașina – pusă sub sechestru. 

Foto: PCCOCS

„Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță terminarea urmăririi penale în cazul celor doi cetățeni ai Ucrainei, care în aprilie 2023 au introdus ilegal în Moldova peste 440.000 EUR – peste 8.7 milioane lei – urmată de trimiterea lor în judecată.

Acum, cei doi rămân în arest preventiv, la solicitarea procurilor PCCOCS, iar dosarul urmează să fie examinat de Judecătoria Comrat, sediul Vulcănești. Conform Codului penal, aceștia riscă o pedeapsă de la 4 la 10 ani închisoare, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, se prezumă nevinovați, potrivit legii.

Banii erau camuflați într-o boxă audio din mașină

Cei doi sunt din regiunea Odesa a Ucrainei și au vârste de 32 și 39 de ani. Cel mai în vârstă din ei a intrat în Moldova prin Vulcănești la orele amiezii, fără însă să declare în vamă că ar transporta suma de bani vizată, tăinuită într-o boxă audio din mașina pe care o conducea.

Banii au fost ridicați și au devenit corp delict, iar asupra mașinilor a fost aplicat sechestru

Aceștia au pornit spre Chișinău, dar la intrare în Cimișlia, mașina acestora a fost oprită de poliție, în baza informației operative. La inspectorat, în boxa audio ridicată din portbagajul mașinii a fost examinată, iar urmare a investigațiilor banii au fost indisponibilizați și au devenit corp delict. La solicitarea procurorilor PCCOCS, asupra ambelor mașini a fost aplicat sechestru, în vederea ulterioarei confiscări în folosul statului, ca bunuri folosite la comiterea contrabandei”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții PCCOCS.

Începând cu 1 iulie 2023, se modifică vârsta de pensionare pentru femei

Începând cu 1 iulie 2023, vârsta standard de pensionare pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă pentru femei este de 60 ani 6 luni, iar stagiul complet de cotizare – 33 ani 6 luni.

Românii pot ieși mai devreme la pensie. Ce categorie de salariați se  încadrează

Totodată, pentru bărbaţi vârsta de pensionare rămâne neschimbată, constituind 63 ani, iar stagiul de cotizare – 34 ani, condiţiile respective fiind stabilite de la 1 iulie 2019.

Conform prevederilor legii, reducerea vârstei standard de pensionare se acordă femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii. Pentru ele vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și de la 1 iulie 2023 constituie 57 ani 6 luni.

CNAS reamintește, că pensia pentru limită de vârstă se stabileşte pe viaţă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depăşit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare.

Totodată, comunică că reieşind din stagiul complet  de cotizare prevăzut pentru femei  de la 1 iulie 2023, la stabilirea pensiei anticipate pentru carieră lungă acestea urmează să confirme 36 ani  6 luni de stagiu contributiv de cotizare, iar în cazul bărbaţilor stagiul contributiv de cotizare rămâne neschimbat – de 39 ani.

CNAS atenționează, cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deţinătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

Dezmințire, Air Moldova: ”Avionul care zbura spre Moscova, nu a fost lovit de fulger în timpul furtunii din acea zonă”
Articolul anterior
Astăzi, Anastasia Lazariuc este omagiată
Articolul următor