Anunț important pentru moldovenii care dețin cartea de identitate românească

Potrivit dispoziției legale, cetățenii români care au actul de identitate expirat ori deteriorat sunt obligați să anunțe autoritățile despre acest lucru, în caz contrar, nerespectarea prevederilor este sancționată cu amenzi. Ordonanța este valabilă și pentru moldovenii care dețin cetățenia română și sunt posesori ai unor acte de identitate românești.

separator
aa

Cetăţenii urmează să se prezinte la sediile Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor şi să solicite intrarea în legalitate, în sensul eliberării unor acte de identitate, în cazul tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi în cazul celor care deţin acte de identitate expirate, informează adevarul.ro.

De asemenea, sunt aşteptaţi la ghişee şi cei care au actul de identitate deteriorat, pierdut, furat, distrus sau anulat, şi-au modificat numele sau prenumele (prin căsătorie, divorţ, adopţie, schimbare de nume pe cale administrativă), şi-au schimbat domiciliul, locuiesc pe o stradă cu denumirea schimbată sau cu imobilul renumerotat, localitatea de domiciliu are rangul schimbat ori a fost rearondată unei alte unităţi administrativ-teritoriale, fotografia din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului, au atribuit un nou CNP.

„Menţionăm faptul că nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţioneaza după caz, cu amenzi cuprinse între 40 -80 lei”, atrag atenţia autorităţile.

Înțelegeri ascunse și prescrieri dubioase! Scheme depistate la prestarea serviciilor de RMN

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a depistat o serie de nereguli în prescrierea și prestarea serviciilor de înaltă performanță. Asta după ce reprezentanții CNAM au efectuat o evaluare a prestatorilor de servicii de RMN în perioada 1 ianuarie–28 aprilie, current.

Ca urmare, a fost atestat un număr mare de prescrieri aparent neargumentate la investigațiile de rezonanță magnetică nucleară. De exemplu, o instituție medicală dintr-o localitate rurală ce nu are drept de prescriere a RMN a prescris 124 de servicii. În același timp, din două spitale raionale din nordul țării ce deservesc același număr de populație, un spital a prescris de două ori mai multe RMN decât celălalt.

„De asemenea, există suspiciuni privind eventuale înțelegeri între cei care prescriu servicii de RMN și cei ce prestează astfel de servicii, adică prescriptorul are o înțelegere cu prestatorul, iar pacientul este trimis la acesta din urmă.

O altă neregulă constatată este că unii prestatori nu oferă toate serviciile contractate de CNAM ci selectează, la propria lor discreție, serviciile de înaltă performanță pe care să le presteze populației. De exemplu, pentru a fi contractat, prestatorul a prezentat la CNAM o ofertă de 20 de poziții de investigații, însă el alege să presteze doar zece poziții care îi sunt mai convenabile. Totodată, un prestator din Chișinău a prestat doar 27 din cele 78 de tipuri de investigații contractate de CNAM”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Urmare a evaluării, se remarcă și o lipsă de responsabilitate atât din partea prescriptorilor, cât și a prestatorilor de servicii în cadrul programului „Pacient oncologic primar”.

În context, conducerea CNAM solicită în mod repetat prescriptorilor și prestatorilor de SIP să dea dovadă de responsabilitate, corectitudine și transparență în ceea ce privește prescrierea și acordarea serviciilor medicale.

Pentru a evita pe viitor neregularități în acest sens, reprezentanții CNAM vor efectua vizite de monitorizare atât la prescriptori, cât și la prestatorii de servicii contractați, vor solicita explicații de la conducătorii instituțiilor respective, iar acolo unde vor fi depistate încălcări grave și sistematice, se va purcede la nevalidarea prescrierilor neargumentate, precum și la rezolvirea contractului.

Decizia de evalure și monitorizare a venit după ce mai mulți cetățeni au trimis un șir de petiții, în care anunțau că nu au avut acces la serviciile medicale de rezonanță magnetică nucleară (RMN).

În acest context, asiguratorul de stat în medicină susține că pacienții oncologici primari, vor fi programați nemijlocit la serviciile de înaltă performanță începând cu luna mai.

Consiliul UE a adoptat un nou cadru de sancțiuni împotriva persoanelor responsabile pentru destabilizarea în Moldova

Consiliul European a adoptat un nou cadru de măsuri restrictive specifice care oferă Uniunii Europene posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat Consiliul European într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a menționat că Republica Moldova este una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. „Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm rezistența Moldovei prin țintirea celor care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în contextul dificil actual”, a spus Josep Borrell.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care obstrucționează sau subminează procesul politic democratic sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza și persoanele care comit abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului. De asemenea, sancțiuni vor presupune înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice, se arată în comunicatul Consiliului European.

Eforturile de destabilizare în Republica Moldova au crescut considerabil de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE. Acest cadru de măsuri restrictive a fost adoptat la solicitarea Republicii Moldova, se mai spune în comunicat.

Miniștrii de externe ai țărilor din formatul „Nord-Baltic 8” (Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia) care s-au aflat într-o vizită la Chișinău, în perioada 27 – 28 aprilie, au semnat o declarație comună cu Republica Moldova prin care s-au declarat hotărâte să sprijine procesul UE în curs de a impune măsuri restrictive asupra persoanelor responsabile pentru subminarea și destabilizare în Moldova și să susțină soluționarea pașnică a conflictului transnistrean cu asigurarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

La 24 aprilie 2023, Uniunea Europeană a lansat misiunea civilă a UE în Moldova în cadrul politicii de securitate și apărare comune, cu scopul de a consolida rezistența sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice și al combaterii manipulării și interferenței informațiilor străine.

Gata cu cozile de așteptare! Cetățenii pot solicita online mai multe documente din domeniul cadastru

Mai puțin timp de stat în cozile de așteptare, mai puțini nervi consumați. De astăzi pot fi solicitate online mai multe documente din domeniul cadastru pentru bunurile imobile, indiferent în ce colț al țării v-ați afla. Trebuie doar să dețineți semnătura electronică. 

News | PUBLIC SERVICES AGENCY

Cererile pot fi depuse online, pe www.servicii.gov.md. Serviciile se furnizează contra plată şi se achită prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, utilizând orice instrument de plată la alegere, cum ar fi: cardul bancar, ApplePay/Google Pay, internet banking, plăți în numerar și monede electronice.

Mai mult decât atât, documentele cadastrale pot fi eliberate și pe purtător de hârtie. Odată ce ați solicitat documentul fizic, atunci îl puteți ridica de la un centru multifuncțional sau să cereți livrarea acestuia la o adresă, prin intermediul MDelivery. 

Acum sunt disponibile următoarele documente cadastrale: extrase din Registrul bunurilor imobile, informații despre valoarea bunurilor imobile și planuri cadastrale pentru bunurile imobile, precum și informația despre bunurile imobile ce aparțin unei persoane fizice/juridice din banca centrală de date a Cadastrului bunurilor imobile.

sursa: www.publika.md

Familia Jannei Friske s-a întâlnit cu Platon
Articolul anterior
Olga Verbițchi și-a sărbătorit ziua de naștere la piscină
Articolul următor