Potrivit dispoziției legale, cetățenii români care au actul de identitate expirat ori deteriorat sunt obligați să anunțe autoritățile despre acest lucru, în caz contrar, nerespectarea prevederilor este sancționată cu amenzi. Ordonanța este valabilă și pentru moldovenii care dețin cetățenia română și sunt posesori ai unor acte de identitate românești.


Cetăţenii urmează să se prezinte la sediile Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor şi să solicite intrarea în legalitate, în sensul eliberării unor acte de identitate, în cazul tinerilor care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi în cazul celor care deţin acte de identitate expirate, informează adevarul.ro.
De asemenea, sunt aşteptaţi la ghişee şi cei care au actul de identitate deteriorat, pierdut, furat, distrus sau anulat, şi-au modificat numele sau prenumele (prin căsătorie, divorţ, adopţie, schimbare de nume pe cale administrativă), şi-au schimbat domiciliul, locuiesc pe o stradă cu denumirea schimbată sau cu imobilul renumerotat, localitatea de domiciliu are rangul schimbat ori a fost rearondată unei alte unităţi administrativ-teritoriale, fotografia din actul de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului, au atribuit un nou CNP.
/* (c)AdOcean 2003-2017, promo.fish.Unica.md.All. InPage_Mobile */
ado.slave(' adoceanrosdcfepomos', {myMaster: 'CkunqTStlx7YoevtfueBX_vh. kxuKTu_pRhoaa8Sml..17' });
„Menţionăm faptul că nerespectarea dispoziţiilor legale constituie contravenţie şi se sancţioneaza după caz, cu amenzi cuprinse între 40 -80 lei”, atrag atenţia autorităţile.