Apa din fântâni, pericol pentru sănătate: Peste 70% sunt contaminate

Cel puțin 7 din 10 fântâni din Republica Moldova conțin apă contaminată, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Cu toate acestea, instituția monitorizează doar 10% din numărul total al acestora, ceea ce indică o posibilă situație încă mai gravă.

Deși specialiștii atrag atenția asupra prezenței unor cantități periculoase de nitrați în puțurile din satele Moldovei, locuitorii continuă să consume această apă. Mulți dintre ei nu au acces la apeduct, considerat cea mai sigură sursă de apă potabilă, transmite tv8.md.

„Noi am curățat-o de câteva ori cu vecinii, am pus bani și am curățat-o. – O curățați în fiecare an? – Nu, o dată la ceva timp, poate cinci ani. Dar apa este bună de băut, o folosim când se închide la robinet”, spune un locuitor dintr-un sat din raionul Căușeni.

Pentru multe familii, fântâna rămâne principala sursă de apă, mai ales în perioadele în care alimentarea cu apă din apeduct este sistată. Chiar dacă ANSP nu a verificat niciodată calitatea apei din această fântână, sătenii sunt convinși că este potabilă, deoarece o îngrijesc periodic.

Potrivit ANSP, doar fântânile aflate în apropierea instituțiilor de învățământ și medicale sunt monitorizate. Dintre acestea, 75% sunt contaminate cu nitrați, care pot avea efecte grave asupra sănătății. Printre principalele cauze ale poluării se numără lipsa canalizării, prezența grajdurilor în apropierea surselor de apă și utilizarea excesivă a pesticidelor pe terenurile agricole.

„Substanțele toxice se infiltrează în sol și ajung în pânza freatică, contaminând straturile acvifere”, explică Liliana Carp, medic specialist ANSP.

În acest sens, specialiștii recomandă consumul apei din apeducte, considerată o sursă mai sigură.

„Noi tindem spre o țară progresistă, prin urmare, mizăm pe apeducte. Acestea nu se contaminează la fel de ușor precum fântânile. Nu ar trebui să continuăm să construim fântâni, chiar dacă Republica Moldova are multe astfel de surse de apă”, spune Liliana Carp.

Consumul apei contaminate poate duce la boli diareice acute, hepatită sau afecțiuni ale dinților și oaselor, avertizează specialiștii.

Raioanele cu cele mai poluate fântâni din Moldova sunt Drochia, Criuleni, Râșcani, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat și UTA Găgăuzia.

Oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă

Bărbaților prezenți la antrenament li s-a spus brusc să se culce la pământ, în timp ce femeilor li s-a permis să plece. 

Acest lucru nu făcea parte din antrenamentul lor, ci era o instrucțiune a poliției ruse care vâna imigranți ilegali și militari care nu se supun încorporării, potrivit telegraph.

Astfel de „raiduri” au fost raportate în mai multe orașe din Rusia timp de câteva săptămâni, chiar înainte ca Vladimir Putin să semneze ordinul de recrutare a 160.000 de oameni în cadrul mobilizării bianuale a țării, cea mai mare din 2011.

Potrivit martorilor, poliția îi împarte pe cei prezenți la sală în cetățeni ruși și străini. Rușii sunt duși la birourile de înrolare, unde le sunt verificate dosarele militare. „Eram pe banda de alergare, mă uitam [la o emisiune], îmi vedeam de treaba mea. Dintr-o dată, cineva mă bate pe umăr. Mă dau jos de pe banda de alergare și îi văd pe toți căzuți cu fața în jos pe podea”, a declarat un participant la sală canalului Telegram.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, migranților acuzați de infracțiuni minore li se oferă o cale de scăpare: un contract militar pentru a lupta în Ucraina.

Valentina Chupik, un avocat pentru drepturile omului, a declarat: „Ei rețin doar persoanele care nu sunt de etnie rusă. Apoi separă cetățenii de non-cetățeni. Pentru cei care nu au cetățenie, falsifică acuzațiile de huliganism mărunt și îi deportează. De la 5 februarie, asta e tot ce trebuie, chiar dacă nu au făcut nimic rău. Cetățenii sunt duși direct la biroul de înrolare”.

sursa: adevarul.ro

O clădire rezidențială s-a prăbușit la New Delhi

Incidentul s-a produs sâmbătă dimineața într-un cartier din nord-estul orașului unde locuiesc în principal migranți din alte părți ale țării, iar echipele de salvare au căutat printre dărâmături pe tot parcursul zilei.

”În timp ce 11 persoane au fost salvate de echipele de intervenție, alte 11 au fost declarate moarte”, a informat canalul NDTV sâmbătă seara.

Potrivit presei locale, clădirea cu patru etaje ‘s-a prăbușit ca un castel de cărți’. Astfel de structuri neautorizate și neplanificate sunt obișnuite în majoritatea orașelor indiene.

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat întristat de pierderea de vieți omenești.

sursa: newtv.md

Putin a încălcat armistițiul: „Atacurile continuă”, spune Zelenski

Vladimir Putin a ordonat trupelor să oprească atacurile până la finalul primei zile a sărbătorii Învierii Domnului. 

„Partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite pentru această perioadă. Presupunem că partea ucraineană ne va urma exemplul”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Kievul l-a acuzat pe președintele rus că minte

„La ora 17:15, drone rusești de atac au fost detectate pe cerul nostru. Dronele Shahed de pe cerul nostru dezvăluie adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”, a scris Vladimir Zelenski pe X. 

Mai mult, liderul de la Kiev spune că Ucraina ar vrea extinderea armistițiului pentru alte 30 de zile. Vladimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că a încălcat încetarea focului pe care omologul său rus Vladimir Putin tocmai o anunțase pentru Paște și pe care Ucraina s-a angajat să o respecte, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă pauză în lupte din ultimii trei ani de conflict, relatează AFP.

„Dacă Rusia este gata să se angajeze cu adevărat (la o încetarea a focului – n.r.), Ucraina va face același lucru”, a scris președintele ucrainean pe X, adăugând că propune „prelungirea încetării focului dincolo de 20 aprilie”.

Doi conductori de tren, condamnați pentru contrabandă cu țigări
Articolul anterior
Programul vizitei ministrei de externe a Germaniei la Chișinău
Articolul următor