Astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena şi pe marele Mucenic Foca

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi celebrează, astăzi, pe Sfânta Maria Magdalena şi pe marele Mucenic Foca. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care ducea o viaţă în păcat, dar l-a cunoscut pe Hristos şi a crezut în El.

separator
sfanta_maria_magdalena_07148100

Sfântul Foca, potrivit tradiţiei, este cel care îi pedepseşte cu incendii şi arşiţă pe cei care nu respectă sărbătoarea.

Maria Magdalena s-a născut şi a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menţionată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, a devenit uceniţa Mântuitorului şi L-a însoţit pretutindeni, chiar şi în timpul patimilor.

sf-ilie-palie

După Învierea lui Iisus, Maria Magdalena a plecat la Roma, unde i-a dat împăratului Tiberiu un ou roşu, spunându-i „Hristos a înviat!”. Maria Magdalena a mai trăit 10 ani în Efes, însoţindu-l pe Ioan Evanghelistul. Acolo s-a încheiat viaţa pământească a sfintei şi tot acolo a fost înhumată. O parte din moaştele ei se află în Franţa, lângă Marsilia, unde, la poalele unui munte, în cinstea ei, a fost ridicat un frumos lăcaş de cult.

În Moldova, aproape 130 de mii de femei îi poartă numele.

Tot astăzi este sărbătorit şi marele Mucenic Foca. Bătrânii spun că Foca pedepseşte cu foc, arşiţă şi grindină dacă sărbătoarea nu se ţine cu sfinţenie. În această zi nu se lucrează, nu se aprinde focul şi nu se coace pâine în cuptor.

Se spune că, în trecut, au avut loc incendii mari în această zi, de aceea, oamenii nu lucrau, ca să-şi protejeze casele şi ogoarele.

A fost aprobată lista beneficiarilor Bursei de excelență a Guvernului și ai Bursei pe domenii științifice pentru studenții-doctoranzi

Cabinetul de miniștri a aprobat lista celor 21 de beneficiari ai Bursei de excelență a Guvernului și lista celor trei studenți-doctoranzi care vor primi Bursa pe domenii științifice pe anul curent. Bursa de excelență a Guvernului constituie 3.165 de lei, iar cea pe domenii științifice – 2.640 de lei lunar. 

Listele au fost întocmite în urma unui concurs desfășurat în decembrie 2023, candidații fiind selectați în baza punctajului, în ordine descrescătoare, acordat de comisiile de experți. 

Bursele se acordă în vederea eficientizării procesului de pregătire a cadrelor științifice prin doctorat și motivarea încadrării tinerilor în activitatea de cercetare și inovare.

Comemorare la 40 de zile de la decesul opozantului rus Aleksei Navalnîi

Se împlinesc astăzi 40 de zile de la decesul dizidentului rus Aleksei Navalnîi. Familia și apropiații sunt așteptați la mormântul celui care a fost una dintre cele mai puternice voci ale opoziției împotriva regimului de la Kremlin.

Decesul său a stârnit un val uriaș de reacții în întreaga lume. În vreme ce Rusia, și nu numai, au susținut că s-a stins din viață din cauze naturale, Occidentul a acuzat puterea de la Moscova de uciderea opozantului lui Vladimir Putin, scrie tvrmoldova.md.

În urmă cu patru zile, Consiliul European a decis să impună măsuri restrictive împotriva a 33 de persoane și a două entități legate de moartea subită a acestuia, într-o colonie penală de maximă securitate.

Această decizie a fost luată în cadrul regimului mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului.

O femeie a suferit arsuri după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină

O femeie în vârstă de 85 de ani a suferit arsuri pe suprafața corpului, după ce a încercat să aprindă focul în sobă cu motorină. Cazul a avut loc în după amiaza zilei de 25 martie 2024 într-o gospodărie din localitatea Țarigrad, raionul Drochia.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:20. Potrivit informațiilor înregistrate, bătrâna s-a ales cu arsuri de gradul II și III la membrul inferior, după ce lichidul a nimerit pe hainele acesteia, iar în consecință au luat foc. La fața locului a intervenit un echipaj al serviciului de asistență medicală urgentă, care a acordat îngrijirile de rigoare, iar ulterior a transportat persona la spitalul raional. La moment, aceasta se află sub supravegherea medicilor în stare medie stabilă. Echipajul de pompieri ajunși la fața incidentului au stabilit că incendiu în locuință nu s-a produs. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii despre riscul nerespectării normelor de utilizare a sobelor alimentate cu combustibil solid, lemne și cărbune. Salvatorii și pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile antiincendiare și să nu aprindă focul în sobe utilizând lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzină, motorină, gaz lampant și alte substanțe periculoase, pentru a nu-și pune viața în pericol.

De asemenea, oamenii sunt rugați să acorde ajutor persoanelor în etate, în special în perioada rece a anului, când este necesar de verificat funcționalitatea surselor de încălzit, canalelor de ventilare, asigurând aprinderea în siguranță a focului în sobă.

Ucrainenii au lichidat-o pe Olga Kachura, una dintre fondatoarele milițiilor separatiste din Donbas
Articolul anterior
Expert: Gazprom nu va sista livrările de gaz către Republica Moldova
Articolul următor