Astăzi, creștinii ortodocși de stil vechi îi cinstesc pe Sfânta Maria Magdalena şi pe marele Mucenic Foca

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi celebrează, astăzi, pe Sfânta Maria Magdalena şi pe marele Mucenic Foca. Maria Magdalena era o femeie frumoasă, care ducea o viaţă în păcat, dar l-a cunoscut pe Hristos şi a crezut în El.

separator
sfanta_maria_magdalena_07148100

Sfântul Foca, potrivit tradiţiei, este cel care îi pedepseşte cu incendii şi arşiţă pe cei care nu respectă sărbătoarea.

Maria Magdalena s-a născut şi a crescut într-un sat de pescari, Magdala. În Evanghelia după Luca, ea este menţionată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos. De atunci, a devenit uceniţa Mântuitorului şi L-a însoţit pretutindeni, chiar şi în timpul patimilor.

sf-ilie-palie

După Învierea lui Iisus, Maria Magdalena a plecat la Roma, unde i-a dat împăratului Tiberiu un ou roşu, spunându-i „Hristos a înviat!”. Maria Magdalena a mai trăit 10 ani în Efes, însoţindu-l pe Ioan Evanghelistul. Acolo s-a încheiat viaţa pământească a sfintei şi tot acolo a fost înhumată. O parte din moaştele ei se află în Franţa, lângă Marsilia, unde, la poalele unui munte, în cinstea ei, a fost ridicat un frumos lăcaş de cult.

În Moldova, aproape 130 de mii de femei îi poartă numele.

Tot astăzi este sărbătorit şi marele Mucenic Foca. Bătrânii spun că Foca pedepseşte cu foc, arşiţă şi grindină dacă sărbătoarea nu se ţine cu sfinţenie. În această zi nu se lucrează, nu se aprinde focul şi nu se coace pâine în cuptor.

Se spune că, în trecut, au avut loc incendii mari în această zi, de aceea, oamenii nu lucrau, ca să-şi protejeze casele şi ogoarele.

Ucrainenii au lichidat-o pe Olga Kachura, una dintre fondatoarele milițiilor separatiste din Donbas
Articolul anterior
Expert: Gazprom nu va sista livrările de gaz către Republica Moldova
Articolul următor