Tradiții și superstiții de Sfinții Mucenici Chiric și Iulita

Creştinii ortodocși îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Mucenici Chiric şi Iulita. Mucenicii Iulita şi Chiric, mamă şi fiu, au fost trecuţi în rândul Sfinţilor pentru patimile lor, în numele credinţei în Dumnezeu. Ei au trăit pe vremea împăratului roman Dieocleţian, cunoscut pentru prigonirea creştinilor.

separator

Agia_Ioulitta-Agios_Kirikos

Potrivit tradiției, Iulita şi Chiric, fiul său de 3 ani, au avut de suferit pentru că se împotriveau să se închine zeilor romani. Se spune că trupurile lor au fost dezgropate în vremea împăratului Constantin şi au fost găsite întregi, neputrezite şi pline de mireasmă.

O parte din sfintele lor moaşte, făcătoare de minuni, se află într-o biserică din oraşul Ohrida, Republica Macedonia. De ziua Sfinţilor Chiric şi Iulita sunt legate mai multe superstiţii.

Astăzi nu se lucrează şi nu se scoate gunoiul afară, pentru ca nu cumva oamenii să fie loviţi de vreo boală. De asemenea, nu se dă nimic din casă şi sunt evitate certurile.

În tradiția populară, oamenii asociază această zi cu pericol de diferite întâmplări.

Copiii bolnavi sau cuprinşi de spaimă trebuie să treacă în această zi prin cercuri de flori ca să se vindece.

Caz ieșit din comun! O bătrână din Fălești a murit sub ușa medicului de familie

Caz ieșit din comun în satul Pârlița din raionul Fălești. O femeie a murit chiar în incinta oficiului medicilor de familie din localitate. Ea a venit la medic pentru o consultație, însă a decedat fără ca să ajungă măcar în cabinetul acestuia. Oamenii din localitate sunt șocați de cele întâmplate, informează tvm.md.

Potrivit vecinilor, femeia avea 70 de ani și locuia de una singură. Dimineața, ea a mers la punctul medical unde i s-a administrat o perfuzie, apoi s-a pornit acasă, dar pe drum i s-a făcut rău, așa că s-a întors înapoi.

„E cam straniu, că nu a fost încă așa ceva la noi încă. Azi sa pornit de la punctul medical singurică și pe unde a ajuns, nu știu, că tot am auzit de la lume că sa apucat de un gard că nu putea să meargă mai departe și a căzut, un om de aici din mahala venea cu fetița de la punctul medical. Sa oprit și a luat-o să o ducă, cred că ea a spus la punctul medical înapoi și a dus-o la punctul medical și gata”, a spus o localnică.

„A venit o doamnă, a venit aici la farmacie și îmi spune ce s-a întâmplat aici la voi? Nu știu, un deces probabil. Prima dată aud, a venit deja asistenta medicală să ia medicamente și mi-a spus”, a spus farmacista.

Potrivit tvn.md, medicul de familie din localitate a refuzat să discute cu presa, însă potrivit angajaților oficiului de sănătate, femeia suferea de mai multe boli cronice.

„– Păi aici sa întâmplat? – S-a întâmplat aici, dar nu avem dreptul să spunem. – Aveți dreptul, spuneți în două cuvinte vă rog, cum s-a întâmplat? – Sunați la Angela Vasilievna. – Dumneavoastră erați aici pe loc, nu? – Eram pe loc, toți erau nu numai eu, lucrătorii medicali toți. – Păi și cum s-a întâmplat? – Sunați, că eu am mai dat așa și am fost pedepsit. – Ați acordat ajutor, era bolnavă poate doamna? – Am acordat, era bolnavă, era la evidență, dar întrebați, este Angela Vasilievna șefa”, a menționat medicul de familie.

Potrivit vicepreședintelui raionului Fălești, poliția a inițiat o anchetă pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele.

Actorii din Turcia, devastați de durere! Nu își găsesc rudele și părinții: ,,Apartamentul din Antakya, casa în care am crescut. Mama era acolo!”

Deja a treia zi, orașele turcești se confruntă cu consecințele cutremurelor din noaptea de 5 spre 6 februarie. „Numărul victimelor a crescut la 3.432 de persoane, 21.103 au fost rănite”, a declarat vicepreședintele turc Fuat Oktay.

Кадр из сериала «Постучись в мою дверь»

Vedetele din Turcia își ajută compatrioții să-și găsească rudele dispărute, postând informații pe paginile lor de socializare.

Vedetele serialului turcesc ,,Bate la ușa mea” (“You Knock on My Door”) își caută membrii de familie.

Basak Gümülcinelioglu a scris o postare despre mama ei. „Mama noastră locuiește în regiunea Hatay. Case cooperative municipale, A/Z. Nu avem vești. Dacă cineva a văzut sau a auzit, vă rog să-mi spuneți”.

Башак Гюмюлджинелиоглу
«Наши семьи кричат под обломками»: звезды турецкого сериала «Постучись в мою дверь» пытаются спасти близких

Chagry Chitanak, ca și Gyumulcinelioglu, își caută mama, care era sub dărâmături. „Blocul A/3, care a fost demolat în orașul Antakya, este apartamentul în care m-am născut și am crescut. Mama era acolo!”, a scris actorul pe Twitter.

Чагры Чытанак

Kerem Bursin: „Durerea noastră este atât de mare! Trebuie să ne unim în fața acestor necazuri prin care trecem! Rugăciunile noastre sunt una, durerea noastră este una, iubirea noastră este una. Fă-te bine curând, Turcia mea!”, scrie interpretul rolului Serkan Bolat.

Керем Бюрсин

Actrița Melisa Asli Pamuk a spus că sub dărâmături se află o bunică a sa și o mătușă bolnavă: „Bunica mea nu poate merge, e bolnavă… Sunt blocate într-o clădire cu mătușa mea. Nu știm cum stau lucrurile cu apartamentul lor. Este cineva în apropiere care poate ajuta?”. Câteva ore mai târziu, Melisa a împărtășit vestea bună – ambele femei sunt în viață.

 Мелиса Аслы Памук

Peste 11.200 de morți în Turcia și Siria! Erdogan a ajuns în zonele distruse de cutremurele ucigașe

Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria a depășit 11.200 de morți și, pe măsură ce trece timpul, este de așteptat să crească. 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia, iar șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la altă. Continuă căutările și misiunile de salvare contracronometru, scrie digi24.ro.

Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud.

Autoritățile au declarat stare de calamitate în 10 provincii, pentru trei luni, și susțin că sinistrații vor fi cazați în hotelurile din Antalya. Până vor ajunge acolo, oamenii se luptă să supraviețuiască iernii. Corturi umanitare au fost instalate pentru cei care nu mai au case. Rămași doar cu hainele de pe ei, oamenii au aprins focuri și spun că au mâncat pentru prima dată după două zile. Iarna și drumurile distruse îngreunează sosirea ajutorului de care au nevoie. Miercuri la prânz, un nou cutremur cu magnitudine 4,5 s-a resimțit în Turcia.

Puteți citi aici informațiile transmise luni, 6 februarie, despre cutremurul din Turcia  Puteți citi aici informațiile transmise marți, 7 februarie, despre cutremurul din Turcia .

China va ajuta Siria cu 4,4 milioane de dolari

China va oferi Siriei ajutor umanitar de urgență în valoare de 30 de milioane de yuani (4,4 milioane de dolari), a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Mao Ning, într-o conferință de presă, scrie Reuters. Mao a spus că ajutorul constă în bani, alimente și echipamente de prim ajutor. China s-a angajat deja să acorde Turciei o primă tranșă de 40 de milioane de yuani ca ajutor de urgență.

Totodată, o echipă de salvare în caz de cutremur trimisă de China a sosit miercuri dimineață pe aeroportul Adana din Turcia, a transmis CCTV. Din echipa de salvare fac parte 82 de oameni, care au venit cu 20 de tone de echipamente, precum și patru câini de căutare și salvare. Echipa va coopera cu autoritățile locale, ambasada Chinei în Turcia, Organizația Națiunilor Unite și alte misiuni oficiale. În plus, 52 de voluntari din provinciile Guangdong, Jiangsu, Jiangxi și Zhejiang, vor ajuta la intervențiile de salvare în zonele afectate de cutremur.

Kremlinul, nemulțumit de conducerea Moldovei: „Recurge la măsuri dure împotriva partidelor de opoziție”
Articolul anterior
O tânără de 18 ani, violată într-o fâșie forestieră din sectorul Botanica
Articolul următor