Atenție! După frunzele de salată, s-a constatat că și cartofii noi de pe piață sunt plini de nitrați

Fiți precauți atunci când mergeți la piață după cumpărături. Legumele de sezon sunt pline de nitrați. După ce ieri a apărut știrea că frunzele de saltă au un conţinut de nitrați de 4 ori mai mare decît nivelul maxim admisibil, azi le-a venit rândul cartofilor noi.

separator

apc4

Foto: consumator.gov.md

Specialiștii APPC au efectuat o vizită în una din piețele din Capitală și au trecut pe la tarabele de legume cu un aparat care indică în doar câteva clipe nivelul de reziduuri de nitraţi din produsele vegetale. Ținta lor au fost legumele și verdețurile autohtone de sezon. La majoritatea produselor testate s-a constatat o limită admisibilă a nivelului de reziduuri de nitrați. Specialiștii însă, nu au putut confirma același lucru în cazul cartofilor noi. Aceștia au o cantitate de reziduuri de nitrați care depășește limita admisibilă cu câteva zeci de unități.

Produsele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate.  Medicii spun că legumele care absorb cele mai mici cantităţi de nitraţi sunt fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapa, prazul şi sparanghelul.

apc apc3

Nitratometru este un aparat accesibil pe piața din țară şi poate fi folosit de oricine şi în orice loc, fie la magazin, la piaţă sau chiar acasă. Așa că, dacă vă doriți să consumați produse sănătoase, merită toate investițiile. Totodată, Asociația pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă să cumpărați produse alimentare doar din locuri autorizate şi să cereți certificate de calitate şi de provenienţă a mărfii.

 

 

Moldova reia importul de energie electrică din Ucraina, după o pauză de 6 luni

SA Energocom anunță că pentru luna mai va procura 290 mii MWh de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES), ceea ce reprezintă 92% din necesarul de energie electrică. Prețul constituie 66 USD/MWh, agreat luna trecută pentru o perioadă de 6 luni, scrie unimedia.info.

„Restul energiei electrice va fi achiziționată de la Ukrhidroenergo, un volum total preliminar de 30 mii MWh. Prețul pentru orele de zi constituie 95 USD/MWh, iar pentru orele de noapte – 55 USD/MWh. Este primul contract semnat de SA Energocom care are prețuri distincte pentru orele de zi și de noapte.
Luna viitoare compania românească SN Nuclearelectrica SA are programate lucrări de mentenanță. La necesitate, în orele de vârf, Energocom poate achiziționa de pe bursa română OPCOM”, se arată într-un comunicat emis de Energocom. 

Energocom SA a semnat un contract nou, pe jumătate de an, ce prevede achiziția energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldoveanca din regiunea transnistreană (MGRES). Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la MGRES aproximativ 282 mii MWh lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de energie al malului drept al Nistrului. Prețul constituie 66 USD/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.
SA Energocom a prelungit, pentru luna martie, contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES).

Exportul de energie electrică din Ucraina către țările Uniunii Europene a fost oprit de marți, 11 octombrie, a informat Ministerul Energiei al Republicii.

Condoleanțe familiei și colegilor! Un ofițer de investigație s-a stins subit din viață

O zi tristă pentru noi. Astăzi dimineață s-a stins din viață colegul nostru Ghenadie Labă, ofițer superior de investigații al Biroului Zonal Poliție Criminală al Sectorului de poliție Nr.2 Biruința al Inspectoratului de poliție Sîngerei”, anunță Poliția Republicii Moldova.

În ultima lună acesta se afla în concediu medical și urma să efectueze mai multe investigații, însă starea sa de sănătate s-a înrăutățit brusc, trecând în neființă la 42 de ani.

În aceste momente grele, întreaga echipă a Poliției Naționale este alături de familia îndoliată căreia îi transmitem sincere condoleanțe.

Drum lin, în sus spre stele, camarade!

Smiley a cerut-o în căsătorie pe Gina Pistol. Când are loc nunta? „Inelul e făcut special pentru ea, adică nu e cumpărat de la magazin”

Smiley și Gina Pistol au anunțat că se căsătoresc după 6 ani și jumătate de relație. Artistul și fosta prezentatoare de la Antena 1 au povestit cum a avut loc cererea în căsătorie.

Gina Pistol și Smiley
Smiley şi Gina Pistol anunţă că se... | News.ro

Cererea în căsătorie a avut loc pe 22 decembrie 2021, când fiica lor avea doar câteva luni. Gina Pistol nu s-a așteptat nicio secundă să primească inelul, pentru că totul s-a întâmplat într-o zi obișnuită, chiar atunci când fosta prezentatoare de la Antena 1 pregătea cada pentru baia fetiței lor.

Gina Pistol mărturisește că inițial nu a înțeles ce se întâmplă și nici nu a auzit ce i-a spus Smiley. Atenția vedetei era la fiica ei, care rodea cutia cu inelul.

„Era într-o seară normală de familie, noi trei, pregăteam baia fiicei noastre, spălam cada și eram plină de spumă și Andrei se juca cu Josephine în dormitor și m-a strigat. Am ieșit din baie cu mâinile pline de spume și mă uitam la ei, iar Josephine avea o cutiuță în mână și Andrei a început să spună ceva, dar n-am auzit începutul că mă întrebam de unde a luat cutia, rodea la ea. Nu mi-am dat seama că e o cutie care ascunde un inel. L-am văzut emoționat. N-am auzit începutul, dar i-am văzut emoția pe față”, a povestit Gina Pistol pe YouTube.

Smiley și Gina Pistol, dezvăluiri despre cum a avut loc cererea în  căsătorie: “Eram plină de spume” - Fanatik.ro

Elena Bivol, în vacanță cu fiica sa. Cât de stilate sunt cele două
Articolul anterior
Lidia Cigolea, femeia care a început să facă buchete de mireasă după experiența trăită la propria nuntă!
Articolul următor