Atenție! După frunzele de salată, s-a constatat că și cartofii noi de pe piață sunt plini de nitrați

Fiți precauți atunci când mergeți la piață după cumpărături. Legumele de sezon sunt pline de nitrați. După ce ieri a apărut știrea că frunzele de saltă au un conţinut de nitrați de 4 ori mai mare decît nivelul maxim admisibil, azi le-a venit rândul cartofilor noi.

separator

apc4

Foto: consumator.gov.md

Specialiștii APPC au efectuat o vizită în una din piețele din Capitală și au trecut pe la tarabele de legume cu un aparat care indică în doar câteva clipe nivelul de reziduuri de nitraţi din produsele vegetale. Ținta lor au fost legumele și verdețurile autohtone de sezon. La majoritatea produselor testate s-a constatat o limită admisibilă a nivelului de reziduuri de nitrați. Specialiștii însă, nu au putut confirma același lucru în cazul cartofilor noi. Aceștia au o cantitate de reziduuri de nitrați care depășește limita admisibilă cu câteva zeci de unități.

Produsele care conţin nitraţi devin nocive pentru organismul uman atunci când sunt consumate în cantităţi exagerate.  Medicii spun că legumele care absorb cele mai mici cantităţi de nitraţi sunt fasolea, broccoli, vinetele, conopida, mazărea, ciupercile, ardeii, roşiile, ceapa, prazul şi sparanghelul.

apc apc3

Nitratometru este un aparat accesibil pe piața din țară şi poate fi folosit de oricine şi în orice loc, fie la magazin, la piaţă sau chiar acasă. Așa că, dacă vă doriți să consumați produse sănătoase, merită toate investițiile. Totodată, Asociația pentru Protecția Consumatorilor vă recomandă să cumpărați produse alimentare doar din locuri autorizate şi să cereți certificate de calitate şi de provenienţă a mărfii.

 

 

Elena Bivol, în vacanță cu fiica sa. Cât de stilate sunt cele două
Articolul anterior
Lidia Cigolea, femeia care a început să facă buchete de mireasă după experiența trăită la propria nuntă!
Articolul următor
Alte articole interesante