Atenţie la tâlhăriile de sezon! Minori reţinuţi în flagrant de martori şi poliţie!

Odată cu încălzirea vremii, creşte numărul tâlhăriilor produse în stradă, asupra unor persoane care lasă la vedere obiecte tentante pentru infractori: bijuterii şi, mai ales, telefoane. Aseară în jurul orei 21.00, Poliţia Capitalei a fost alertată de nişte cetăţeni, care au comunicat că ar fi reţinut în stradă o persoană care a încercat să jefuiască o femeie. Individul avea şi un complice care a reuşit să fugă de la locul crimei într-o direcţie necunoscută.

separator

politia
La acest apel imediat a reacţionat un echipaj 902 din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, fiind întreprinse măsuri speciale, care au dus la localizarea şi reţinerea celui de-al doilea complice. Incidentul a avut loc pe bd. Ştefan cel Mare, iar la faţa locului s-a deplasat grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani pentru documentarea tuturor circumstanţelor.

Indivizii s-au dovedit a fi cu vârstele de 17 ani, originari din raionul Străşeni, fiind escortaţi la Inspectorat pentru documentare. Potrivit primelor informaţii şi circumstanţe stabilite, victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 36 ani, care a declarat că indivizii ar fi atacat-o prin surprindere. Unul dintre ei a încercat să-i smulgă geanta din mână, însă a intervenit câtiva martori şi l-au reţinut, iar al doilea fiind capturat ulterior de poliţişti.

În acest context ei sunt cercetaţi penal pentru jaf şi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani până la 7 ani.

Ieri, 28 martie, alţi trei tineri, cu vârstele cuprinse între 17 ani şi 19 ani, originari din raioanele Ialoveni, Hînceşti şi Teleneşti, au fost reţinuţi de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia sunt bănuiţi de comiterea jafurilor stradale în serie pe teritoriul Capitalei.

Până în prezent la Inspectoratul de Poliţie a sectorului Botanica s-au adresat şase femei, care au declarat că au fost jefuite de bunuri materiale în timp ce se deplasau pe stradă.
Măsuri pentru a nu deveni victime

tilhar
• Fiţi discreţi! Nu vă etalaţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage atenţia infractorilor;

• O geantă atârnată neglijent pe umăr este o „invitaţie” pentru hoţi. Purtaţi poşetă/borseta în faţă, lipită de corp, protejată de unul dintre braţe;• Dacă mergeţi pe trotuarul unei străzi intens circulate, în apropierea zonei carosabile, ţineţi poşeta/geanta pe partea opusă străzii; astfel nu vă va putea fi smulsă de infractorii care se deplasează cu diferite mijloace de transport (motociclete, motoscutere etc.);

• Când transportaţi sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoţiţi de o persoană care v-ar putea ajuta în cazul unei agresiuni;

• Evitaţi ieşirile în oraş după căderea întunericului, mai ales în zonele izolate sau neiluminate. Dacă totuşi trebuie să ieşiti pe stradă seara târziu, alegeţi să fiţi însoţiţi de cineva care vă poate apăra în caz de pericol;

• Nu vă lăsaţi atraşi în locuri neiluminate de către persoane care oferă spre vânzare diferite produse (de obicei, mai ieftine);

• Fiţi atenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, mai ales atunci când sunteţi în locuri sau situaţii noi;

• Dacă vă simţiţi urmăriţi, verificaţi acest lucru, traversând strada.

• Dacă individul respectiv alege aceeaşi rută, îndreptaţi-vă către o zonă aglomerată sau intraţi într-un magazin. Cereţi sprijinul poliţiei;

• La intrarea în bloc, fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol se află persoane dubioase. Nu staţi cu spatele la zonele întunecate;

• Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul, sunaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă şi copiii în acest sens;

• Dacă liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară la/de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1.

Fiţi prudenţi!

Cinci noi poduri vor lega România și Moldova. Primul va fi „Podul de Flori” de la Ungheni

Încep lucrările la primul pod peste Prut construit după Revoluție, iar alte patru sunt în faza de proiectare, afirmă Sorin Grindeanu, ministru al transporturilor și infrastructurii din România . Pe 26 aprilie, la Ungheni, va fi lansată oficial construcția Podului de Flori, un nou punct de legătură rutieră între Republica Moldova și România, transmite IPN.

Evenimentul este unul simbolic și marchează începutul unui proiect de infrastructură așteptat de zeci de ani. Podul de la Ungheni va fi primul dintre cele cinci noi poduri planificate între cele două maluri ale Prutului. Autoritățile din ambele țări subliniază atât importanța practică, cât și valoarea istorică și simbolică a acestei construcții.

Ministrul transporturilor și infrastructurii din România, Sorin Grindeanu, a declarat că începerea lucrărilor reprezintă un moment important. Proiectul presupune construirea a două poduri rutiere, câte unul pentru fiecare sens de mers, cu termen de finalizare estimat pentru a doua jumătate a anului 2026. Aceste poduri vor continua traseul autostrăzii A8, care va lega Chișinăul de Iași și mai departe de Pașcani și Târgu Mureș, facilitând astfel conexiunea cu rețeaua rutieră europeană.

„Dar mai vreau să anunţ un lucru, avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea şi, odată cu ele, vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun”, a adăugat oficialul român.

Sorin Grindeanu afirmă că finalizarea acestora va consolida conectivitatea transfrontalieră și va stimula dezvoltarea regională.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vladimir Bolea, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a subliniat că podurile devin simboluri ale apropierii dintre Moldova și Europa și contribuie la siguranța rutieră, mobilitatea populației și dezvoltarea economică.

O companie de publicitate cere Primăriei Capitalei un prejudiciu de 66 milioane de euro

Operatorul de publicitate EpaMedia solicită un prejudiciu de peste 66 de milioane de euro de la Primăria Chișinău. Despre aceasta scrie consilierul municipal al Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Victor Chironda, pe pagina sa de Facebook. Consilierul solicită edilului Ion Ceban și viceprimarului Ilie Ceban convocarea urgentă a Consiliului municipal Chișinău, ca să prezinte informații la acest subiect, transmite IPN.

Victor Chironda susține că a primit o notificare de arbitraj de la compania de publicitate EpaMedia și o notă informativă emisă de Direcția Asistență juridică a primăriei. Motivul invocat în act este că Primăria nu și-a îndeplinit obligațiile conform unui contract de parteneriat public-privat, încheiat în 2017 între municipalitate și operatorul de publicitare, care solicită, în consecință, achitarea unui prejudiciu de peste 66 de milioane de lei.

Contractul prevedea construcția a 300 de stații de așteptare a transportului public, cheltuielile fiind pe seama companiei de publicitate. La rândul său, primăria era obligată să pună la dispoziția investitorului locații pentru 1850 de panouri de reclamă.

Potrivit lui Victor Chironda, deși demersurile companiei către primărie au început în noiembrie 2024, despre această solicitare de arbitraj, consilierilor municipali li se comunică abia la 22 aprilie, când e data limită de desemnare a unui arbitru din partea autorității publice.

Vino la un atelier de Pilates în susținerea copiilor din programele CCF Moldova!

Sâmbătă, pe 3 mai, te invităm să transformi o dimineață obișnuită într-un gest extraordinar: o sesiune de pilates cu Adela Gavrilenco, co-fondatoarea rețelei BONNE Forme și Valentina Nafornița, patroana CCF Moldova, care îți va aduce echilibru și va oferi speranță acolo unde e cea mai mare nevoie, pentru că atunci când ne mișcăm cu inimă, schimbăm vieți. Atelierul de pilates promite să fie o experiență memorabilă, plină de energie pozitivă, zâmbete și generozitate.

Acest atelier este despre sănătatea feminină, despre Pilates ca instrument de recuperare postnatală, de alinare a durerilor de spate și de restabilire a echilibrului dintre corp și minte. Alături de Valentina Nafornița, patroana CCF Moldova și clientă fidelă a studioului Pilates Bonne Forme, vei afla cum Pilatesul poate contribui la un stil de viață activ și echilibrat.

În cadrul atelierului, Adela Gavrilenco te va ghida în exerciții ce vizează:

  • Îmbunătățirea posturii și reducerea tensiunilor lombare;
  • Creșterea mobilității și flexibilității;
  • Recuperarea tonusului muscular după naștere;
  • Reglarea respirației și conectarea mai profundă cu propriul corp.

Ce te așteaptă la atelier?

  • O dimineață de reconectare și inspirație, în compania unor femei cu suflet frumos;
  • Gustări delicioase oferite de Zlotea Catering și un pahar de spumant;
  • O reducere de 10% la un abonament lunar BONNE Forme – pentru ca acest atelier să fie doar începutul călătoriei tale spre echilibru.

Dress code: ținută sport

Ora: 10:00

Durata: 3 ore

Adresa: Chișinău, str. Liviu Deleanu, 14C, Pilates Studio BONNE Forme, Buiucani

Preț de participare: 1500 lei
Toate fondurile colectate în cadrul atelierului sunt donate către susținerea familiilor cu posibilități reduse din programele CCF Moldova.

Locuri limitate!

Rezervă-ți locul ACUM, cu o donație de 1500 lei, accesând linkul: www.ccfmoldova.org/donatie menționând „Atelier”.

Pentru alte detalii și informații, sună la numărul de telefon: 079 986 142 sau trimite un e-mail la sorina.buclis@ccfmoldova.org.

Moldova prin ochii lui Sergiu Bobr! Imagini video spectaculoase
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu te invită la târg! Bloggerița își vinde hainele!
Articolul următor