Atenţie la tâlhăriile de sezon! Minori reţinuţi în flagrant de martori şi poliţie!

Odată cu încălzirea vremii, creşte numărul tâlhăriilor produse în stradă, asupra unor persoane care lasă la vedere obiecte tentante pentru infractori: bijuterii şi, mai ales, telefoane. Aseară în jurul orei 21.00, Poliţia Capitalei a fost alertată de nişte cetăţeni, care au comunicat că ar fi reţinut în stradă o persoană care a încercat să jefuiască o femeie. Individul avea şi un complice care a reuşit să fugă de la locul crimei într-o direcţie necunoscută.

separator

politia
La acest apel imediat a reacţionat un echipaj 902 din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, fiind întreprinse măsuri speciale, care au dus la localizarea şi reţinerea celui de-al doilea complice. Incidentul a avut loc pe bd. Ştefan cel Mare, iar la faţa locului s-a deplasat grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Buiucani pentru documentarea tuturor circumstanţelor.

Indivizii s-au dovedit a fi cu vârstele de 17 ani, originari din raionul Străşeni, fiind escortaţi la Inspectorat pentru documentare. Potrivit primelor informaţii şi circumstanţe stabilite, victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 36 ani, care a declarat că indivizii ar fi atacat-o prin surprindere. Unul dintre ei a încercat să-i smulgă geanta din mână, însă a intervenit câtiva martori şi l-au reţinut, iar al doilea fiind capturat ulterior de poliţişti.

În acest context ei sunt cercetaţi penal pentru jaf şi riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 ani până la 7 ani.

Ieri, 28 martie, alţi trei tineri, cu vârstele cuprinse între 17 ani şi 19 ani, originari din raioanele Ialoveni, Hînceşti şi Teleneşti, au fost reţinuţi de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău. Aceştia sunt bănuiţi de comiterea jafurilor stradale în serie pe teritoriul Capitalei.

Până în prezent la Inspectoratul de Poliţie a sectorului Botanica s-au adresat şase femei, care au declarat că au fost jefuite de bunuri materiale în timp ce se deplasau pe stradă.
Măsuri pentru a nu deveni victime

tilhar
• Fiţi discreţi! Nu vă etalaţi bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dumneavoastră. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage atenţia infractorilor;

• O geantă atârnată neglijent pe umăr este o „invitaţie” pentru hoţi. Purtaţi poşetă/borseta în faţă, lipită de corp, protejată de unul dintre braţe;• Dacă mergeţi pe trotuarul unei străzi intens circulate, în apropierea zonei carosabile, ţineţi poşeta/geanta pe partea opusă străzii; astfel nu vă va putea fi smulsă de infractorii care se deplasează cu diferite mijloace de transport (motociclete, motoscutere etc.);

• Când transportaţi sume mari de bani, faceţi tot posibilul să fiţi însoţiţi de o persoană care v-ar putea ajuta în cazul unei agresiuni;

• Evitaţi ieşirile în oraş după căderea întunericului, mai ales în zonele izolate sau neiluminate. Dacă totuşi trebuie să ieşiti pe stradă seara târziu, alegeţi să fiţi însoţiţi de cineva care vă poate apăra în caz de pericol;

• Nu vă lăsaţi atraşi în locuri neiluminate de către persoane care oferă spre vânzare diferite produse (de obicei, mai ieftine);

• Fiţi atenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, mai ales atunci când sunteţi în locuri sau situaţii noi;

• Dacă vă simţiţi urmăriţi, verificaţi acest lucru, traversând strada.

• Dacă individul respectiv alege aceeaşi rută, îndreptaţi-vă către o zonă aglomerată sau intraţi într-un magazin. Cereţi sprijinul poliţiei;

• La intrarea în bloc, fiţi atenţi pentru a observa dacă în hol se află persoane dubioase. Nu staţi cu spatele la zonele întunecate;

• Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul, sunaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă şi copiii în acest sens;

• Dacă liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă sau coboară la/de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1.

Fiţi prudenţi!

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

RTEC anunță că șoferii de troleibuze vor fi supuși unor verificări mai riguroase

Regia Transport Electric Chișinău informează că a intensificat verificările pentru șoferii de troleibuze.

doc) Primăria Municipiului Chișinău anunţă: O călătorie cu autobuzul şi  troleibuzul va costa 6 lei din 1 iulie

Instituția a publicat pe Facebook unele dintre măsurile care urmează a fi implementate pentru sporirea siguranței în trafic, transmite diez.md.

Reprezentanții Regiei Transport Electric Chișinău își propun realizarea următoarelor acțiuni:
1. Verificarea stării fizice și psihologice a conducătorilor de troleibuze;

2.  Șoferii trebuie să fie într-o stare bună de sănătate, care nu ar putea afecta capacitatea lor de a conduce în siguranță;
3. Verificarea fișelor conducătorilor și a tuturor incidentelor sau plângerilor în care au fost implicați;
4. Verificarea participării regulate la instruirile obligatorii privind respectarea regulamentului circulației rutiere;
5. Verificarea respectării cu strictețe a obligațiunilor funcționale.

Regia Transport Electric Chișinău menționează că în urma verificărilor vor fi întreprinse toate măsurile necesare, de la sancțiuni disciplinare sau financiare până la eliberări din funcție.

Operatorul municipal care gestionează transportul public precizează că este important ca șoferii să respecte legile și regulamentele de circulație și să fie supuși verificărilor de siguranță pentru a se asigura că pasagerii și participanții la trafic nu sunt supuși pericolelor.

Amintim că ieri, 24 martie, în capitală s-a produs un accident în care a fost implicat transportul public. În jurul orei 15.30, o minoră cu vârsta de aproximativ 12 ani a decedat după ce a fost lovită de un troleibuz.

Moldova prin ochii lui Sergiu Bobr! Imagini video spectaculoase
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu te invită la târg! Bloggerița își vinde hainele!
Articolul următor