Caz șocant! Un copil din Hâncești diagnosticat cu rabie, după ce a fost mușcat de un dihore

Un copil în vârstă de 7 ani, din raionul Hâncești, a fost diagnosticat cu rabie, după ce a fost mușcat de un dihore. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, în timp ce minorul se afla cu bunica sa într-o livadă din apropierea unei păduri, pe neaşteptate, din buruiene, spre copil s-a năpustit un dihore, care s-a încleştat cu dinţii de piciorul drept. La strigătul disperat al copilului au sărit în ajutor două persoane.

separator
perfuzie


Acestea au eliberat piciorul din gura animalului, apoi l-au omorât. Cadavrul dihorelui a fost transportat spre examinare de laborator, unde s-a confirmat prezenţa virusului rabic, informează deschide.md

În aceeaşi zi, copilului i s-a acordat primul ajutor medical– spălarea şi prelucrarea rănii, inițierea tratamentului profilactic prin administrarea primei doze de vaccin, a imunoglobulinei antirabice şi continuarea tratamentului vaccinal.

Finlanda, cea mai fericită țară din lume, oferă excursii gratuite turiștilor pentru „a-i învăța ce e fericirea”

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an consecutiv. Acum oferă o excursie gratuită pentru a lua parte la un ,,Masterclass al fericirii” . Masterclass-ul este programat să se desfășoare pe parcursul a patru zile, la mijlocul lunii iunie.

Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume pentru al șaselea an consecutiv. Ghidul oficial de turism al țării oferă excursii gratuite pentru 10 persoane care să ia lecții de fericire, scrie Alephnews, conform Insider.

Finlanda a ajuns în fruntea clasamentului cu un scor „mult mai mare decât al tuturor celorlalte țări” , conform unui raport, publicat în această săptămână.

Raportul, elaborat de o echipă de experți, măsoară factori precum venitul mediu și sănătatea mentală și fizică.

Ghidul oficial de turism Visit Finland oferă 10 excursii gratuite pentru cei care vor să învețe cum să fie fericiți ca finlandezii.

„Masterclass-ul fericirii” al Visit Finland este programat să aibă loc pe parcursul a 4 zile în iunie, în stațiunea de lux Kuru din districtul finlandez al lacurilor.

Aplicații până pe 2 aprilie

Visit Finland va acoperi toate cheltuielile de călătorie și cazare, care includ o cameră de hotel, acces la saună și spa private și toate celelalte „facilități esențiale” . Excursia include sesiuni cu experți finlandezi despre mâncare, bunăstare, sănătate și echilibru.

Candidații trebuie să creeze un Reel sau un video pentru TikTok în care trebuie să spună „de ce ar putea fi, în secret, finlandezi”. De asemenea, participanții vor fi filmați în timpul excursiei, iar materialul va fi folosit pentru materiale publicitare ale Visit Finland.

Heli Jimenez, director senior la organizația guvernamentală Business Finland, a spune că fericirea finlandezilor „decurge dintr-o relație strânsă cu natura și dintr-un stil de viață cu picioarele pe pământ: nu este o stare mistică”.

Este o „abilitate care poate fi învățată” , a spus ea.

Povestea impresionantă a femeii care nu a știut să scrie până la 39 de ani și acum e o autoare de succes. Ce i-a schimbat viața

Deși nu a știut să scrie sau să citească o bună parte din viața ei de adult, autoarea și-a îndeplinit visul și acum a ajuns încoronată drept „Regina Crimei din Manchester”. Povestea ei pare desprinsă din cărți, dar este la fel de reală precum cariera pe care și-a construit-o.

Una dintre cele mai bine vândute autoare din Marea Britanie a uimit întreaga lumea cu povestea ei de viață uluitoare. Femeia care a lucra drept menajeră nu a știut să scrie sau să citească până la vârsta 39 de ani a publicat până acum nu mai puțin 27 de romane. Autoarea a vorbit, fără secrete, despre începutul ei greu în viață și acum spune că își dorește să fie un reprezentat al celor care nu au avut prea mult noroc, transmite a1.ro, conform dailymail.co.uk.

Karen Woods, în vârstă de 53 de ani, a scris prima ei carte la 39 de ani, după ce a învățat să scrie și să citească. Sătură de viața pe care o ducea, femeia a urmat un curs de alfabetizare pentru adulți – și în scurt timp, a devenit autorea cu cele mai multe cărți vânduti și romane puse în scenă.

Cunoscută drept „Regina Crimei din Manchester”, autoarea susține că învățatul i-a schimbat viața și acum își dorește să fie un reprezentant al oamenilor care din diferite motive au un început dificil în viață.

De atunci, aceasta a semnat un contract important cu un editor de carte cunoscut în Marea Britanie și a apărut în mai multe emisiuni TV în care și-a spus povestea.

„A fost pusă în grija statului, iar mama și tata s-au despărțit când aveam 13 ani”, a mărturisit ea, potivit susei. Toate aceste scuze, însă, nu contează. Dacă ai un pic de speranță și încredere în tine, orice este posibil. Simt că reprezint toți acei oameni care au avut începuturi grele în viață”, a adăugat aceasta.

„Vreau să fiu sursa de inspirație pentru femeile care cred că, pentru că au copii, nu pot face ce vor. Nimic nu este bătut în piatră dacă tu crezi în tine. Sunt la al 27-lea roman acum și visul meu nu se oprește aici”, a mai transmis Karen Woods.

„Scriu cărți reale, despre probleme reale și am fost numită „Regina Crimei din Manchester”. Întotdeauna mi-am dorit să port o coroană”, a glumit ea.

Karen a părăsit școala la vârsta 15 ani, după ce a rămas însărcinată și a pierdut copilul când sarcina a ajuns la 7 luni. Deși era adolescentă, până la acel moment, ea nu învățase să scrie sau să citească, deoarece avea probleme de concentrare și chiulea des alături de alți colegi, mai transmite aceeași sursă.

Până la 39 de ani, ea a lucrat ca menajeră, însă în momentul în care i s-a oferit o promovare, aceasta necesita și redactarea unor mail-uril. Acela a fost momentul în care a urmat cursul de alfabetizare și, după două încercări, a trecut testul necesar pentru a absolvi programul.

„Când lucram ca femeie de serviciu și am primit promovarea, am pierdut o grămadă de nopți crezând că vor afla că nu știu să citesc sau să scriu”, a povestit Karen. „M-am gândit că aș putea să mă retrag, dar m-au trimis la un curs de alfabetizare și, pe măsură ce timpul trecea, lecțiile au început să mă intereseze.

„Odată ce am primit certificatul în mână, mi-am dat seama că orice era posibil – știam să citesc și să scriu și eram la fel ca toți ceilalți”, a mai adăugat.

Pentru că visul ei era să scrie un roman, în doar trei luni, Karen Woods a terminat prima ei carte, „Broken Youth”, scrisă de mână. În ciuda lipsei sale de încredere, manuscrisul a fost preluat de o prestigioasă editură din Manchester și acela a fost doar începutul.

Ce înseamnă „alo”, de fapt. Cum am ajuns să folosim mereu cuvântul când răspundem la telefon

Când sunăm pe cineva sau când răspundem, auzim în foarte multe dintre situații cuvântul „alo”.

Alexander Graham Bell a fost cel care a creat în 1876 un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite și și-a dorit ca formula de deschidere a unei discuţii la distanţă să fie cuvântul „ahoe”, care era folosit de marinari pentru a opri un vas. Totuși, nu aceasta a rămas, evident, varianta finală.

După un an, Thomas Edison primea de la directorul unei companii locale de telegraf din Pittsburg următoarea întrebare: „Care ar fi un salut adecvat pentru a începe o convorbire telefonică?”. Atunci, celebrul inventator a folosit apelativul utilizat de englezi la vânătoarea de vulpi: „Alooo”.

Ulterior, vreme de aproape cinci ani, istoricul englez pe nume Allen Koenigsberg a cercetat prin volumul uriaş de materiale găsit în depozitul AT&T din New York pentru a vedea dacă informaţia era veridică.

Și a dat peste o epistolă scrisă chiar de Edison în care spunea: „Alo este salutul telefonic de utilizat pe distanţe mari, fiind cel mai uşor de auzit”, conform Playtech.ro.

Greșelile pe care trebuie să le eviți atunci când îți pensezi și conturezi sprâncenele
Articolul anterior
Părerea specialiștilor: „Uneori săruturile sunt mai benefice decât medicamentele!”
Articolul următor