Cererea tinerei, care acuză un profesor universitar de hărțuire sexuală, a fost respinsă de instanță

Instanţa s-a pronunţat că cazul Alionei Nastas, asistent universitar la catedra de Epidemiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care a declarat că a fost hărţuită sexual de profesorul său Viorel Prisacari, care este și șeful catedrei. Potrivit unui comunicat de presă la Organizaţiei La Strada, cererea femeii a fost respinsă pentru că nu există componentă de infracțiune. Pe de altă parte, cererea profesorului și acuzarea de defăimare au fost acceptate de magistraţi și trec prin toate etapele de examinare, scrie publika.md

separator

„Nici instanța, nici alte organe competente nu s-au ostenit să vadă componentele unei infracțiuni împotriva unei femei, dar au găsit resurse, timp și, mai ales, mecanisme juridice funcționale pentru a demonstra defăimarea și lezarea demnității unui profesor bărbat. Or, conceptul de demnitate umană este la fel de abstract ca și conceptul de traumă psihologică de pe urma unei hărțuiri sexuale. Doar că nimeni nu îndrăznește să treacă peste profesori, doctori, conferențiari în Republica Moldova.”, se arată în comunicatul La Strada.

„Din nefericire, suntem nevoiți să vedem în cazul Prisăcari o premieră total eșuată a judecării unei hărțuiri sexuale din mai multe puncte de vedere. Întâi de toate – pentru o abordare părtinitoare a două drepturi fundamentale ale omului, libertatea vieții sexuale, pe de o parte, și demnitatea, onoarea omului, pe de altă parte.

Ambele drepturi sunt inalienabile și valoroase în egală măsură. Totuși, ne este mult mai comod să ne prefacem că nu înțelegem un lucru evident pentru oricine: efortul pe care trebuie să-l depui, riscurile pe care ți le asumi și curajul de care trebuie să dai dovadă pentru a-ți apăra dreptul la libertate a vieții sexuale sunt incomparabil mai multe și mai grele.

Revendicarea drepturilor Alionei Nastas a fost însă respinsă de instanța de judecată foarte ușor, superficial și subiectiv. Dreptul la revendicarea onoarei cetățeanului Prisăcari a fost acceptat, s-au respectat toate procedurile, s-au emis verdicte clare și categorice, iar prejudiciul a fost măsurat cu o exactitate de admirat până și pentru un giuvaergiu.”, se mai spune în comunicatul de presă al organizaţiei.

Amintim că în august 2018, profesorul Viorel Prisacari de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, care este și șef de catedră, a fost acuzat de hărțuire sexuală. Asistenta de la catedră Aliona Nastase a expediat o scrisoare unor instituţii media, în care a povestit: „îmi făcea complimente chiar la felul cum arăt, sânii cum sunt. De fiecare dată când lucram cu dumnealui la măsuța pe care o are în cabinet, îmi propunea să mă așez la măsuța aceea și lângă mine, tot îmi atingea picioarele. Eu tot mă feream, dar el spunea „stai, puișor, nu te deranja, ce te rușinezi”.

După ce cazul a fost mediatizat, o altă angajată de la aceeași catedră a povestit că şi a devenit victima profesorului. Profesorul Prisacari a negat însă acuzațiile.

 

Alertă 112 legată de provocări înainte de 9 Mai! Poliția, sesizată despre o bombă în PMAN de către o ”cunoscută” de-a Marinei Tauber

O persoană necunoscută ar fi sesizat astăzi autoritățile, prin intermediul Serviciului Unic 112, despre faptul că la data de 9 Mai ar urma să fie adus un obiect explozibil în Piața Marii Adunări Naționale de către reprezentanții Partidului „ȘOR”, scrie pulsmedia.md.

Potrivit informațiilor care au apărut în chat-urile interne ale organelor de drept pretinsul „obiect explozibil” ar urma să fie instalat la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt.

Apelantul mai menționează că în spatele „acestei bombe” s-ar afla Partidul Șor, inclusiv Marina Tauber, despre ar fi comunicat că ar cunoaște-o personal.

Oamenii legii verifică informația pentru a stabili veridicitatea acesteia, dat totodată urmează să identifice și apelantul.

Amintim că acum două zile Marina Tauber a fost plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile, după ce aceasta a fost reținută de CNA pe 1 mai la aeroport, când încerca să părăsească țara.

Recomandări din partea poliției cu ocazia Summitului din iunie! Șoferii, rugați să-și facă din timp traseul și să evite anumite zone

În contextul Summitului Comunității Politice Europene (CPE), pe data de 1 iunie, în Republica Moldova, Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vă informează:

Având în vedere amploarea evenimentului, autoritățile cu atribuții în domeniul securității naționale vor întreprinde măsuri specifice pentru a  asigura buna desfășurare a Summitului CPE. Evenimentul, programat pentru data de 1 iunie,  va găzdui în jur de 50 de delegații oficiale, formate din șefi de state europeni, șefi de guverne și înalți oficiali ai Uniunii Europene.

Măsurile de securitate au ca scop menținerea unui nivel adecvat de siguranță și securitate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, luând în calcul respectarea vieții cotidiene a persoanelor care locuiesc în capitală, în zonele limitrofe acesteia, cât și a cetățenilor din întreaga țară.

Autoritățile din domeniile securității naționale, afacerilor interne și apărării informează cetățenii că vor asigura pe întreg teritoriul național un regim de normalitate, folosind  măsuri și mijloace adecvate pentru menținerea stabilității sociale.

Măsurile de securitate, care vor fi aplicate pentru Summitul CPE, sunt la standarde internaționale, vor fi instalate gradual și vor avea nivel sporit de flexibilitate, astfel încât  inconveniențele să fie cât mai reduse pentru cetățeni.

Pe linie polițienească, măsurile IGP vor fi aplicate treptat, în funcție de momentele de desfășurare a situației operative atât pentru traficul rutier, cât și pentru pietoni. Viața cotidiană va fi limitată doar pentru perioade scurte. De asemenea, nu va fi permisă parcarea pentru un anumit interval de timp, în perimetrele de securitate maximă. Cetățenii vor fi informați în perioada următoare cu privire la rute alternative de deplasare și posibilitățile de parcare a autoturismelor  în spațiul de securitate destinat Summitului CPE.

Poliția face apel la conducătorii auto să dea dovadă de înțelegere față de eventualele dificultăți din trafic, să își păstreze calmul și să nu uite de politețea rutieră. De asemenea, cel mai indicat este ca cetățenii să își planifice din timp traseul de deplasare în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, accesând drumurile adiacente Aeroportului Internațional Chișinău, evitând arterele principale ale capitalei, precum și deplasarea în anumite intervale de timp pe ruta Chișinău – Bulboaca și revers.

La fel, Poliția va suplini numărul angajaților în spațiile publice din Chișinău, pentru a fluidiza traficul rutier și va intensifica patrulările, întrucât în capitală și în localitățile din proximitate sunt așteptați mulți vizitatori. Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi legitimați de către organele de ocrotire a normelor de drept.

În contextul pregătirii Summitului, Poliția de Frontieră va spori controlul și supravegherea în toate zonele de competență. Astfel, va fi suplinit numărul de polițiști de frontieră din prima linie și al dispozitivelor speciale de control al documentelor de călătorie.

Protecția demnitarilor de rang înalt va fi asigurată de Serviciul Pază și Protecție de Stat(SPPS), în care este implicat un dispozitiv mărit de forțe de securitate aferente numărului mare de  delegații oficiale.

Serviciul de Informații și Securitate va realiza măsuri orientate spre descoperirea, prevenirea şi contracararea acţiunilor care periclitează securitatea de stat, publică şi a cetățenilor.

Cu privire la spațiul aerian al Republicii Moldova, în vederea asigurării siguranței și securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor civilevor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pentru intervalul de timp 1 iunie ora 00.00 (ora locală) până pe 2 iunie ora 07.00 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai ora 00.00 (ora locală),  până pe 2 iunie ora 07:00 (ora locală).

Autoritățile cu atribuții în domeniu au informat companiile aeriene din timp, pentru ca acestea să decidă cum reprogramează orarul de zbor al curselor aeriene, pentru a nu afecta mobilitatea pasagerilor.

De asemenea, începând cu 15 mai, parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău va activa în regim special până în data de 25 mai, perioadă în care parcarea transportului auto la etajele inferioare va fi interzisă.  Etajul superior va fi disponibil pentru parcare, însă, în  perioada 25.05 – 02.06 (până la 07.00 ora locală) accesul în parcarea Aeroportului va fi interzis pe toate nivelele.

Comunicarea cu cetățenii va fi intensificată, astfel încât  să se aducă la cunoștință toate măsurile de securitate, pentru ca cetățenii să-și poată organiza în mod optim deplasările. Informațiile de interes public vor fi comunicate pe toate canalele existente ale autorităților din domeniul securității naționale prin paginile de web și Facebook. Vor fi publicate hărți cu trasee alternative, perimetrele în care parcările nu sunt permise în perioada desfășurării Summitului și alte informații importante și utile pentru cetățeni.

Din rațiuni de securitate, mai multe informații, inclusiv cele care prevăd unele restricționări, nu pot fi date publicității decât foarte aproape de momentul instituirii acestora. În acest context, autoritățile naționale fac apel la înțelegere din partea cetățenilor pentru inconveniențele generate de lipsa informării prealabile pe problemele date.

GMSS informează că pe parcursul lunii mai vor fi organizate mai multe simulări și antrenamente tactice în vederea asigurării desfășurări la un nivel înalt al Summitului CPE, în Republica Moldova.

Autoritățile, mizează pe atitudinea proactivă a cetățenilor în tot angrenajul de pregătiri pentru acest eveniment de anvergură care se va avea loc în țara noastră, în localitatea Bulboaca.

Premieră națională! Invenția unor savanți de la USM a obținut Marele Premiu la Geneva

Savanții Universității de Stat din Moldova duc numele țării noastre pe arena internațională. În premieră pentru Republica Moldova, inovația savanților USM, Aurelian Gulea și Ion Toderaș, în colaborare cu profesorul francez Sebastien Floquet, a câștigat Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva, ediția a 48-a, scrie unimedia.info.

Dintre cele peste 1000 de invenții, Marele Premiu la Expoziția Internațională de Invenții de la Geneva (Grand Prix au Salon International des Inventions de Genève) a fost câștigat de savanții de la Universitatea de Stat din Moldova – academicianul Aurelian Gulea, Departamentul de Chimie al USM, academicianul Ion Toderaș, Institutul de Zoologie al USM și prof. Sébastien Floquet, Institutul Lavoisier al Universității din Versailles Saint-Quentin en Yvelines, pentru invenția „Supliment alimentar pe bază de molybden pentru albine”.

Totodată, inovația a fost răsplătită cu o medalie de aur, premiul INPI-Franța, mai presus de toate, fiind prestigiosul Grand Prix.

Geneva a găzduit cea de-a 48-a ediție a Salonului Internațional de Invenții, care a reunit inventatori, oameni de știință, oameni de afaceri, producători, finanțatori, comercianți din 40 de țări, profesioniștilor și publicului larg fiindu-le prezentate peste 1000 de invenții și inovații.

„Comunitatea USM are toată admirația, recunoștința și gratitudinea pentru întreaga activitate profesională a savanților Aurelian Gulea și Ion Toderaș. Rezultatele prestigioase obținute de colegii noștri sunt și cel mai bun exemplu de parcurs profesional, construit prin muncă, dedicație, perseverență și pasiune”, menționează reprezentanții USM, într-un comunicat.

Designerul Cătălin Botezatu, operat de urgență în Turcia: ,,Am trecut pe lângă moarte. Am oprit cancerul”
Articolul anterior
Interpreta Ionela Covali joacă astăzi la propria nuntă! Primele imagini cu mireasa
Articolul următor