Cifre alarmante! Jumătate dintre moldovenii care se căsătoresc, divorțează

Jumătate dintre cuplurile din Republica Moldova care se căsătoresc, divorțează. Datele Oficiului Stării Civile arată că anul trecut, peste 10.000 de cupluri au rupt căsnicia, în timp ce 22.000 și-au unit destinele.

separator
ttttCea mai scurtă căsătorie a durat doar o zi.

Cifrele mai arată că numărul divorțurilor și căsătoriilor este în scădere. Astfel, dacă în anul 2010 au fost înregistrate peste 26.000 de căsătorii, anul trecut au fost puțin peste 22.000, cu 16 la sută mai puțin.

Totodată, peste 10.000 de cupluri de moldoveni au depus actele de divorț, în 2016.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, bărbații preferă să treacă pragul Stării Civile la vârsta de 30 de ani, iar femeile își pun verigheta atunci când au 27 de ani.

De asemenea, durata medie a unei căsătorii este de 11 ani.

Specialiștii spun că, principalele cauze ale destrămării familiilor, ar fi infidelitatea, lipsa de comunicare sau o alegere pripită a partenerului.

sursa: www.publika.md

Durerea unei familii din raionul Florești. Mama a patru copii, fără șanse la viață

Lovitură grea pentru o familie din comuna Sevirova, raionul Florești. Tatiana, mama a patru copii, a fost diagnosticată cu cancer la cap. După ce tratamentul în mai multe spitale nu a dat rezultat, femeia a fost adusă acasă, în stare de comă.

Drama unei familii din Florești. Mama a patru copii, fără șanse la viațăFoto: Captură video

„Voi alege o profesie bună, așa cum ți-ai dorit. Voi alege drumuri bune”, a spus băiatul la căpătâiul mamei sale, transmite NordNews.md.

Femeia nu știa nimic despre boala care o distruge, până când, acum două luni, s-a prăbușit chiar în timp ce muncea.

„Am mers să lucrăm la o femeie și soția a căzut. S-a întâmplat acum două luni. Am dus-o la spital. Doctorul a spus că are cancer la cap. Nu îi mai pot face nimic. Cancerul e în a patra stadie. Să fi fost mama, ne era mai ușor, dar acum ne va fi greu”, a povestit Andrian Timuș, locuitor c. Sevirova.

Cancerul are multiple metastaze și medicii nu-i mai dau nici-o șansă la viață. Acum, copiii și soțul o veghează, dar au pierdut orice speranță.

„Îi udăm buzele. Nici nu poate înghiți și nu mănâncă. E o durere foarte mare pentru că torul va rămâne pe umerii mei, fratele, sora. Fac mâncare, curat, spăl rufele”, a spus fiica mai mare.

Vecinii spun că familia este una exemplară, doar că năpasta care a dat peste ei este prea mare.

„Toți copiii au fost la școală, au învățat. Ea a avut grijă ca ei să fie curăței și să aibă ce mânca. Nu au avut așa probleme. Locuiesc alături. Dacă cerea ajutor, o ajutam cu ce puteam.”

Autoritățile locale susțin că ajută familia cu regularitate, dar fără mamă, copiii ar avea nevoie de mai mult suport.

„Lucrăm demult cu această familie. Este o situație grea. Până acum, mama era cea care conducea gospodăria. Au o minoră cu dizabilitate severă. Până acum, mama lucra în calitate de asistent parental, dar acum nu mai poate. L-am angajat deja pe tatăl fetei. Situația este grea. Noi i-am ajutat cu ce am putut”, a declarat Eugeniu Moroșan, primarul comunei Sevirova.

Cei care vor să ofere ajutor familiei sunt îndemnați să sune la numărul de telefon 069016933 sau să facă un transfer: Moldinconbank 5188 9403 0165 4927 – Tatiana Boboc. Reportajul video poate fi urmărit aici.

Noi tarife la energia termică, aprobate de ANRE

Locuitorii municipiului Chișinău vor plăti mai puțin pentru energia termică livrată de către S.A. „Termoelectrica”.

RADET anunţă că începe încărcarea cu apă a caloriferelor | Digi24

Noile tarife au fost aprobate astăzi, 27 iunie, de către ANRE.

Tariful la căldura livrată de Termoelectrica scade cu 310 lei per gigacalorie. Astfel, tariful, fără TVA inclus, va constitui 3.267 de lei per gigacalorie.

Ajustarea a fost determinată de următorii factori:

– desfășurarea, începând cu luna iunie a.c., a activității de producere cu excluderea păcurii și utilizarea integrală a gazelor naturale în scopuri de producere a energiei;
– creșterea accentuată a ponderii cheltuielilor de achiziție a gazelor naturale în totalul cheltuielilor de combustibil necesar pentru producerea energiei electrice, de la 19% la 59%;
– diminuarea ponderii cheltuielilor de procurare a păcurii pentru producerea energiei electrice, de la 81%  la 41%;
– includerea în structura prețului și tarifului a cantității de 7.000 de tone de păcură din rezervele de stat în cuantum de 208.609.219 lei, echivalent al costului gazelor naturale substituite. 

De asemenea, au fost aprobate prețul la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A. „CET-Nord”:
– tariful pentru energia termică livrată consumatorilor – 3.561 de lei/Gcal, ceea ce reprezintă o diminuare a tarifului cu 344 de lei/Gcal (sau 9%) în raport cu tariful actual;
– prețul pentru energia electrică produsă – 466 de bani/kWh, ceea ce reprezintă o diminuare cu 145 de bani/kWh (sau 24%) față de prețul în vigoare.

Factorii obiectivi care au determinat revizuirea tarifului reglementat sunt: 

– diminuarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de către entitate cu 22% (de la 24.914 lei/1.000 m3 la 19.410 lei/1.000 m3);
– diminuarea indicelui prognozat al prețurilor de consum mediu anual pentru anul 2023 în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici, de la 21,9% la 13,50%;
– diminuarea indicelui prognozat al prețurilor de consum al SUA pentru anul 2023, de la 8,30 la 5,81%;
– diminuarea prețurilor reglementate pentru energia electrică procurată.

Pas important! Acordul dintre Republica Moldova și EFTA a fost semnat. Mesajul președintei Maia Sandu

Președintele R. Moldova, Maia Sandu anunță că Acordul de liber schimb dintre Republica Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA) a fost semnat.

Maia Sandu to run for another term as president of Moldova | Romania Insider

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, șeful statului a scris că Acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Noi piețe de export pentru antreprenorii noștri înseamnă mai multă producție vândută, venituri mai mari și mai multe locuri de muncă acasă”, a scris Maia Sandu.

Șeful statului a menționat că semnarea Acordului a fost fosibilă datorită dialogului cu partenerii europeni față de agenda de dezvoltare a R. Moldova.

„Acesta este încă un pas important în direcția integrării noastre economice în Europa și contribuie la menținerea stabilității și la sporirea bunăstării cetățenilor. Prin promovarea comerțului echitabil și a unui mediu transparent, ne asigurăm că Moldova devine o destinație atractivă pentru investitori și că producătorii noștri beneficiază de mai multe oportunități de export”, a conchis Maia Sandu.

Videoclipul lui Ionel Istrati are peste un milion de vizualizări, în mai puțin de 2 săptămâni
Articolul anterior
Primele efecte ale legii anti-fumat: numărul de spitalizări din cauza astmului bronșic s-a micșorat cu 15%
Articolul următor