Copiii de la o grădiniță din Chișinău, internați la spital cu boli diareice acute

Patru copii de la grădinița nr. 25 din Chișinău au fost spitalizați în IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de copii, iar doi sunt la tratament în condiții de ambulator.

separator

32314753_ml

Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, în perioada 16 – 20 februarie au fost înregistrate şase cazuri de boli diareice acute (BDA), diagnosticul primar fiind – patru cazuri de gastroenterocolită acută şi un caz de toxiinfecție alimentară, printre copiii din aceeaşi grupă a instituției preșcolare menționate. Copiii care s-au îmbolnăvit  au vârsta de 2 – 3 ani, scrie stirilocale.md.


Acuzele prezentate de copii au fost: slăbiciuni generale, febră, dureri abdominale, grețuri și vome de 5-8 ori, scaune lichide de 4-7 ori (în cazul a trei copii).

Actualmente, starea sănătăţii copiilor bolnavi este satisfăcătoare.

În acest context, specialiştii CSP mun. Chişinău au efectuat evaluarea situaţiei din grădiniţa nr.25, cu organizarea măsurilor antiepidemice. În rezultatul anchetării epidemiologice, s-au stabilit următoarele: pe data de 15 februarie, după-amiază, doi copii au vomitat în grupa de creșă. În aceeași seară, un alt copil din aceeaşi grupă, la întoarcere acasă, a acuzat stare de vomă. Este important de menționat, că doar cu o zi înainte, în grupă, a fost adus un copil, care a manifestat acasă semne clinice similare, fapt despre care părinţii nu au informat.

Totodată, s-a constatat că:

– grupa este suprasolicitată cu 80% pe fonul neasigurării cu cadre auxiliare (un ajutor de educator),

– filtrul matinal în grupă este organizat formal, fără evidența respectivă,

– monitorizarea cauzelor absenței copiilor în grupe nu se efectuează,

– nu se respectă regimul de dezinfecție.

Personalul instituției neagă faptul consumării de către copii a produselor alimentare în afara meniului instituției.

Ulterior, au fost întreprinse un şir de măsuri:

– despre cazurile înregistrate au fost informate IMSP la locul de trai, pentru efectuarea măsurilor antiepidemice primare,

– bolnavii cu semne clinice de BDA au fost izolaţi în spitalul specializat și la domiciliu,

– toate cazurile au fost anchetate epidemiologic,

– grădiniţa nr. 25 a fost evaluată în zilele de 16-17.02.2017, cu utilizarea metodelor de laborator. Au fost prelevate probele diurne de pe 14.02.2017 (cina) și 15.02.2017, decapante la coliforme, o probă de apă din culer în grupa nr.9.

– a fost investigat personalul grupei și al blocului alimentar la grupa bacteriilor enteropatogene,

– activitatea grupei nr.9 a fost sistată, începând cu 17.02.2017,

– a fost efectuată dezinfecția terminală în grupă afectată.

Continuă supravegherea medicală a persoanelor aflate în contact. Personalul grădiniţei a fost familiarizat cu privire la profilaxia bolilor diareice acute. Probele prelevate sunt în proces de investigare, iar cercetarea epidemiologică şi supravegherea medicală continuă.

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Fiica lui Timati are probleme de sănătate. Iată de ce suferă micuța
Articolul anterior
„Iubește-o, căci ea este singura femeie, pe lângă maică-ta, care vede perfectul în tine!”
Articolul următor