Patru copii de la grădinița nr. 25 din Chișinău au fost spitalizați în IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de copii, iar doi sunt la tratament în condiții de ambulator.
Potrivit reprezentanților Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, în perioada 16 – 20 februarie au fost înregistrate şase cazuri de boli diareice acute (BDA), diagnosticul primar fiind – patru cazuri de gastroenterocolită acută şi un caz de toxiinfecție alimentară, printre copiii din aceeaşi grupă a instituției preșcolare menționate. Copiii care s-au îmbolnăvit au vârsta de 2 – 3 ani, scrie stirilocale.md.
Acuzele prezentate de copii au fost: slăbiciuni generale, febră, dureri abdominale, grețuri și vome de 5-8 ori, scaune lichide de 4-7 ori (în cazul a trei copii).
Actualmente, starea sănătăţii copiilor bolnavi este satisfăcătoare.
În acest context, specialiştii CSP mun. Chişinău au efectuat evaluarea situaţiei din grădiniţa nr.25, cu organizarea măsurilor antiepidemice. În rezultatul anchetării epidemiologice, s-au stabilit următoarele: pe data de 15 februarie, după-amiază, doi copii au vomitat în grupa de creșă. În aceeași seară, un alt copil din aceeaşi grupă, la întoarcere acasă, a acuzat stare de vomă. Este important de menționat, că doar cu o zi înainte, în grupă, a fost adus un copil, care a manifestat acasă semne clinice similare, fapt despre care părinţii nu au informat.
Totodată, s-a constatat că:
– grupa este suprasolicitată cu 80% pe fonul neasigurării cu cadre auxiliare (un ajutor de educator),
– filtrul matinal în grupă este organizat formal, fără evidența respectivă,
– monitorizarea cauzelor absenței copiilor în grupe nu se efectuează,
– nu se respectă regimul de dezinfecție.
Personalul instituției neagă faptul consumării de către copii a produselor alimentare în afara meniului instituției.
Ulterior, au fost întreprinse un şir de măsuri:
– despre cazurile înregistrate au fost informate IMSP la locul de trai, pentru efectuarea măsurilor antiepidemice primare,
– bolnavii cu semne clinice de BDA au fost izolaţi în spitalul specializat și la domiciliu,
– toate cazurile au fost anchetate epidemiologic,
– grădiniţa nr. 25 a fost evaluată în zilele de 16-17.02.2017, cu utilizarea metodelor de laborator. Au fost prelevate probele diurne de pe 14.02.2017 (cina) și 15.02.2017, decapante la coliforme, o probă de apă din culer în grupa nr.9.
– a fost investigat personalul grupei și al blocului alimentar la grupa bacteriilor enteropatogene,
– activitatea grupei nr.9 a fost sistată, începând cu 17.02.2017,
– a fost efectuată dezinfecția terminală în grupă afectată.
Continuă supravegherea medicală a persoanelor aflate în contact. Personalul grădiniţei a fost familiarizat cu privire la profilaxia bolilor diareice acute. Probele prelevate sunt în proces de investigare, iar cercetarea epidemiologică şi supravegherea medicală continuă.