Creştinii ortodocşi de stil vechi au intrat în Postul Maicii Domnului

Începând de astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi o cinstesc pe Maica Domnului prin post și rugăciune. Postul Sfintei Marii va dura două săptămâni.

separator
1441671887_snyat-porchu-samostoyatelno-samoy
Enoriaşii se vor pregăti astfel pentru cele două mari sărbători din luna august – Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.


Acest post este singurul dedicat Sfintei Marii, născătoarea Mântuitorului Iisus Hristos. Potrivit bisericii, postul este la fel de aspru ca cel dinaintea Paştelui.

În zilele de luni, miercuri şi vineri nu se mănâncă nimic până la asfinţitul soarelui. Marţi şi joi se consumă doar legume fierte, fără ulei, iar în zilele de sâmbătă şi duminică este permis consumul de ulei şi vin. Dezlegare la produsele din pește va fi doar sâmbăta aceasta, atunci când creștiinii vor sărbători Schimbarea la Față.

Postul se va încheia în data de 28 august.

Prinţul Harry s-a întors în SUA imediat după încoronarea tatălui său

Ducele de Sussex, fiul cel mic al suveranului britanic, s-a întors în California la bordul unui avion al companiei British Airways, care a decolat sâmbătă din Londra la doar câteva ore după ceremonia de încoronare a regelui Charles al III-lea, informează DPA și Agerpres, citate de hotnews.ro.

Prinţul Harry a sosit pe Aeroportul Internaţional din Los Angeles (LAX) în jurul orei locale 19:30 (02:30 GMT, duminică) pentru a fi alături de fiul său cu ocazia aniversării acestuia.

Prinţul Archie a împlinit vârsta de patru ani sâmbătă şi şi-a petrecut ziua alături de mama lui, Meghan, ducesă de Sussex, în reşedinţa lor din Statele Unite.

Mai mulţi însoţitori de bord ai companiei British Airways au confirmat pentru agenţia de presă PA că prinţul Harry s-a aflat la bordul acelei aeronave, dar au precizat că nu aveau voie să dezvăluie alte detalii despre călătoria acestuia.

Harry a asistat de pe rândul al treilea la încoronarea tatălui său

Prezenţa prinţului Harry la ceremonia de încoronare de sâmbătă a reprezentat prima sa apariţie publică alături de rudele lui după ce a criticat virulent familia regală într-un volum controversat de memorii, intitulat „Spare”.

Prinţul Harry a asistat de pe rândul al treilea la încoronarea regelui Charles şi a mamei sale vitrege, Camilla, la Abaţia Westminster din Londra, fiind plasat cu două rânduri în spatele fratelui său mai mare, prinţul de Wales.

Harry a schimbat câteva cuvinte cu una dintre verişoarele sale, prinţesa Beatrice, şi cu soţul acesteia, Edoardo Mapelli Mozzi, în momentul în care a intrat în abaţia londoneză, sâmbătă.

De asemenea, el i-a salutat şi le-a zâmbit unora dintre invitaţi în timp ce se îndrepta, singur, spre locul care îi fusese rezervat în interiorul Westminster Abbey.

Prinţul Harry a purtat ţinuta vestimentară care i-a fost sugerată de casa regală: un costum şi o cravată, medaliile sale militare din Afganistan şi una jubiliară, precum şi o stea a Ordinului Regal Victorian.

Plecarea sa bruscă spre Statele Unite a echivalat cu faptul că prinţul britanic nu a fost prezent în balconul oficial al Palatului Buckingham în partea finală a ceremoniei de sâmbătă, când regele Charles, regina Camilla şi câţiva membri apropiaţi ai familiei regale au salutat zecile de mii de spectatori reuniţi în faţa clădirii. Biroul de presă de la Palatul Buckingham confirmase cu câteva ore mai devreme că prinţul Harry nu va deţine niciun rol oficial în cadrul evenimentului de sâmbătă.

Miting masiv la Istanbul pentru Erdogan: circa 1,7 milioane de oameni prezenți

Aproximativ 1,7 milioane de oameni participă, duminică, la mitingul Istanbulul Mare, organizat de Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP) în Millet Bahcesi de la Aeroportul Ataturk, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale la care Recep Tayyip Erdogan candidează pentru un nou mandat, relatează News.ro citând presa turcă, citată de hotnews.ro.

“M-am născut la Istanbul, am crescut la Istanbul. Am fost primar la Istanbul. Am devenit preşedinte. Am parcurs împreună aceste etape. (…) Dacă Istanbul spune ‘Da’, se rezolvă această treabă. Dacă Istanbul spune: ‘Îi vom pensiona pe unii’, se rezolvă această treabă”, a spus Erdogan, care a şi anunţat numărul participanţilor la miting.

Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre ce s-a făcut pentru poporul turc în mandatul său, el menţionând, între altele, asigurarea de locuri de muncă şi creşterea veniturilor. Erdogan a promis că se vor lua măsuri pentru populaţie în contextul crizei globale care se reflectă asupra Turciei. “Noi nu ne bazăm pe vorbe, ci pe fapte. Noi nu avem vorbe goale, avem programe, proiecte”.

Erdogan a vorbit şi despre intervenţiile de după dezastre şi despre planurile pentru populaţia afectată de cutremure, de fiecare dată făcând trimitere la rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, şi întrebându-l pe acesta ce a făcut el.

Recep Tayyip Erdogan se află la putere în Turcia din 2003, mai întâi ca premier, iar apoi ca preşedinte.

La alegerile din 14 mai, principalul rival al lui Erdogan este Kemal Kilicdaroglu, preşedintele CHP, principalul partid de opoziţie din Turcia.

Protestatarii amenință că în data de 1 iunie vor bloca mai multe drumuri naționale

Potrivit Rezoluției adoptate de protestatarii adunați azi în centrul Capitalei, la data de 21 mai, când în Chișinău va fi organizată Adunarea Națională „Moldova Europeană”, aceștia anunță vor ieși în stradă pentru a protesta din nou împotriva regimului PAS și a Maiei Sandu.

De asemenea, aceștia se anunță că în data de 1 iunie, când în Moldova va fi organizat un summitul european, vor fi blocate mai multe drumuri din țară, pentru a arăta comunității internaționale că în Moldova oamenii nu sunt mulțumiți de guvernare, scrie voceabasarabiei.md.

Tragic! Un copil din Cahul a căzut într-o fântână
Articolul anterior
Intoxicație în masă la o nuntă din Grătiești. 18 oameni au ajuns la spital!
Articolul următor