Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei. Cum se folosește Agheasma Mare și apa sfințită

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Ajunul Bobotezei, zi în care a fost botezat Iisus Hristos în apele Iordanului. În ajun, dar şi şi în ziua botezului Domnului, în biserici se oficiază servicii divine, se sfinţesc apele, iar credincioşii merg la biserică pentru a lua agheasmă.

separator

În ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Se zice că dacă în această zi ninge sau e ger, recolta va fi bogată

Potrivit Molitfelnicului, cuvântul agheasmă vine de la grecescul aghiasmos şi înseamnă sfinţire. Prin agheasmă înţelegem atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.

Agheasma, în înţelesul ei de slujbă

Există două feluri de agheasmă: cea mare şi cea mică. În popor, la agheasma mică i se mai spune sfeștanie, ceea ce înseamnă luminare. Agheasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează.

Potrivit rânduielii din Minei, slujba de sfințire a apei se poate săvârși de trei ori: la finalul Sfintei Liturghii din ajunul praznicului, după terminarea slujbei Utreniei Bobotezei și, desigur, după săvârșirea dumnezeieștii Liturghii din ziua sărbătorii Epifaniei.
Sărbătoarea este numită şi ziua luminilor sau a luminării, deoarece atunci se botează catehumenii.

Când se săvârşeşte Sfinţirea cea mică a apei?

Agheasma mică, de regulă se face în prima zi a fiecărei lunii, iar în case, oricând cer credincioşii, mai ales în zilele de miercuri şi vineri dimineaţa. Potrivit hotărârilor Sfântului Sinod, atunci când preoţii merg să sfințească casele credincioşilor, aceştia trebuie să-i primească cu bucurie şi dragoste, deoarece ei aduc binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu asupra casei şi familiei lor.

Când se face Sfinţirea cea mare a apei?

Agheasma mare se face de Bobotează, atât în ajun când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele creştinilor, cântând troparul Botezului: „În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne…”, cât şi în ziua Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie, când se sfinţeşte apa pe care o iau creştinii pe la casele lor pentru tot anul.

Apa de la Bobotează are o putere deosebită, fiind sfinţită printr’o îndoită chemare a Sfântului Duh în cursul rugăciunii de sfinţire, iar sfinţirea are loc în însăşi ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan. De aceea şi slujba Aghiasmei mari este mai lungă şi mai festivă, iar cântările şi rugăciunile ei pomenesc şi preaslăvesc îndeosebi Botezul Domnului în Iordan.

Ce putere are Agheasma mare şi cum o folosim?

Aghiasma mare are putere tămăduitoare, precum şi darurile minunate, pe care am spus că le are Aghiasma mică. Ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne la fel de proaspătă, de curată şi plăcută la gust. O parte din ea se păstrează în biserică, într-un vas numit şi agheasmatar şi este folosită de preot la multe slujbe pe parcursul anului. Cu această apă sfinţită se stropesc persoanele şi lucrurile care trebuie exorcizate, curăţite sau sfinţite. Se întrebuinţează la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durere de cap, la rânduiala de curăţire a fântânii spurcate, la binecuvântarea începerii semănăturilor, la vasul cel spurcat, la ţarinile, viile şi grădinile bântuite de lăcuste şi gândaci, la sfinţirea crucii şi a troiţei, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor bisericeşti și cu alte ocazii. De asemenea, agheasma mare se foloseşte la sfinţirea bisericii şi a antimiselor, a Sântului Mir şi a altor atribute.

Fiecare creştin trebuie să ia din Agheasma de la Bobotează şi să o păstreze într-un vas curat şi la loc de cinste. Se gustă din ea pe nemâncate şi cu multă cuviinţă în zilele de ajunare şi de post, sau în zilele de sărbători mari, după ce venim de la biserică, mai ales când nu ne împărtăşim. Credincioşii beau din Aghiasma mare timp de opt zile, începând din ajunul Bobotezei, până pe 14/27 ianuarie. După aceea, ea se poate lua numai după Spovedanie. Cei opriţi de la împărtăşire se pot mângâia luând Aghiasmă şi apoi anaforă. Agheasma se ia după împărtăşire, fiind mai mică decât Sfânta Împărtăşanie, iar când luăm numai anaforă, Agheasma se ia înainte de aceasta, fiind mai mare ca anafora.

Putem stropi cu Agheasma cea mare casa, curtea şi grădina, vitele şi chiar ogoarele şi livezile noastre, pentru a le feri de rele. În caz de boală putem, de asemenea, să gustăm din ea cu credinţă. Căci apa aceasta, având darul şi puterea dumnezeiască a Sfântului Duh, a făcut adesea multe minuni, însănătoşind bolnavi, tămăduind răni, apărând de rele, de necazuri şi de primejdii.

Parlamentul a votat azi două proiecte care vor îmbunătăți condițiile de trai ale moldovenilor

”Astăzi, la ședința Guvernului am votat două proiecte, care vor îmbunătăți condițiile de trai ale cetățenilor”, scrie ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.

În primul rând, este vorba de proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reglementarea construirii unor apeducte, prin care raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni și Fălești vor fi conectate la rețeaua de apă, ApaVital, din România.

Investițiile pe teritoriul României și pe teritoriul Republicii Moldova, până la punctele de interconectare, inclusiv traversarea frontierei, vor fi realizate de către operatorul din România, ApaVital, iar Republica Moldova va achita costurile de racordare a localităților din zona în care va fi apeductul construit.

Totodată, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală este în curs de implementare un proiect ce vizează construcția rețelelor de apeduct pentru 13 localități din raioanele Nisporeni (Isăicani, Băcșeni, Valea-Trestieni, Odobești, Chilișoaia, Boldurești, Brătuleni, Cîrnești, Luminița, Selișteni) și Ungheni (Măcărești, Frăsinești, Costuleni), care va asigura conectarea acestora, la punctul de interconectare.

Primul proiect de acest tip va fi realizat între localitățile Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova). Până la final de an, apa potabilă de calitate, produsă de ApaVital, va trece Prutul.

În cel de-al doilea, este vorba de proiectul de modificare a unui acord de finanțare cu BERD prin care vom primi resurse adiționale în valoare de 100.000.000 euro, pentru implementarea deplină a Proiectului „Reabilitarea Drumurilor în Moldova IV”.

Banii vor fi utilizați pentru implementarea lucrărilor de reabilitare și supraveghere tehnică a peste 85 de km de drum, din următoarele sectoare:

Soroca – Arionești- Otaci;

Hîncești – Lăpușna;

Ocolirea orașului Vulcănești.

Cu pași grăbiți, implementăm proiecte pentru oameni, mai scrie ministrul.

Un oraș din SUA autorizează folosirea roboților ucigași. Situațiile în care mașina va trage în civili

Inițiativa controversată care permite poliției să disloce roboți capabili să folosească forța letală în circumstanțe extraordinare a fost votată marți seară de Consiliul Supervizor din San Francisco, relatează CNN.

Inițiativa a primit 8 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”.

Potrivit proiectului, ofițerii vor putea folosi roboți pentru a aucide ”când riscul pierderii de vieți omenești – ale civililor sau polițiștilor – este iminent, iar oamenii legii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau tacticile de dezescaladare”.

Decizia trebuie să mai primească un vot, săptămâna viitoare, și aprobarea primarului.

”Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o urgență practic de neimaginat, polițiștii ar putea dori să folosească forță letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău”, a declarat supervizorul Aaron Peskin la ședința consiliului.

Cei trei membri ai consiliului care au votat ”împotrivă” susțin însă că ”există un potențial serios de utilizare greșită și abuz al acestei tehnologii militare, într-o situație în care nu este necesară”.

Amendamentul aprobat de Consiliul Supervizor prevede că unul dintre cei doi comandanți ai Departamentului de Poliție din San Francisco poate autoriza orice utilizare a unui robot pentru forța letală.

Robert Rueca, purtător de cuvânt al poliției, a declarat pentru Washington Post că departamentul are mai mulți roboți și nu intenționează să îi echipeze cu arme de foc. În schimb, roboții ar putea fi ”echipați” cu încărcături explozive pentru a putea pătrunde în spațiile baricadate sau ar putea fi folosiți pentru ”a contacta, scoate din acțiune sau pentru a dezorienta un suspect periculos”, fără ca viața vreunui polițist să fie pusă în pericol.

O adolescentă de 12 ani a murit în timp ce făcea duș, după ce a suferit o reacție rară. Ce au descoperit medicii

Shaza Al-Azayzeh a fost dusă de urgență la un spital din Deir al-Balah, Fâșia Gaza, Palestina, după un accident neobișnuit, potrivit stirileprotv.ro.

Acolo, fata de 12 ani a fost declarată moartă din cauza inhalării de abur, potrivit medicilor.

Este excepțional de rar ca inhalarea de abur să provoace moartea, dar există câteva exemple în care se întâmplă acest lucru.

Într-un studiu din 2005, publicat în Journal of Clinical Forensic Medicine, sunt menționate cazurile a doi copii care au decedat din cauza aburului inhalat.

Autorii, BL. Bhootraa și J. Kitinya au descoperit că inhalarea aburului provoacă hemoragii la creier, plămâni și inimă. De asemenea, congestionează gâtul și plămâni.

Oxigenul din sânge se epuizează și acesta este în esență ceea ce provoacă moartea.

Mai mult de atât, toate acestea se pot întâmplă în doar câteva minute de la inhalare.

Momente haioase! Doi polițiști au oprit mașina și s-au luat la bătaie cu bulgări de zăpadă cu doi copii
Articolul anterior
Maia Sandu a avut o întrevedere cu Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al Parchetului European
Articolul următor