Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi Naşterea Maicii Domnului

Astăzi, creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, numită în popor şi Sfânta Maria Mică. Este cea dintâi mare sărbătoare din cununa Sfinţilor de peste an, instituită de Biserică din vechime. În calendarul popular, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.

separator

Părinţii Maicii Domnului au fost Drepţii Ioachim şi Ana. Tatăl Fecioarei Maria, Ioachim era din seminţia lui Iuda, iar mama ei, Ana, era fiica preotului Mathan. Astfel, tatăl Fecioarei Maria era un urmaş al regelui David, iar mama, o descendentă din familia preotească a lui Aaron, împlinindu-se prin aceasta prorocia că Mesia va avea o dublă descendenţă: împărătească şi preoţească.

Pentru că nu aveau copii, Ioachim şi Ana au fost ironizaţi şi batjocoriţi de oameni. În Israel, lipsa copiilor era considerată un blestem din partea lui Dumnezeu. Cei doi au hotărât să se retragă fiecare pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat fiecăruia, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea şi că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Maica Domnului a fost un copil cu o chemare dumnezeiască pe umeri: chemarea de a fi mama care a dat trup de om lui Dumnezeu, Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Ce trebuie să faci și ce nu ai voie să faci de Sfânta Maria Mică
În cultura populară există tot felul de superstiţii legate de această zi, în funcţie de zonă.

– Astfel, se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală.

– În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos.

– Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria.

– Pe 21 septembrie, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

– De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.

– În alte regiuni, oamenii sunt ferm convinşi că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică, vara devenind o simplă amintire. Păsările călătoare îşi iau zborul către ţinuturi mai calde şi insectele se ascund în pământ.

– Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. De unde şi cunoscuta vorbă: “O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”.

Sfânta Maria Mică vindecă boli și ajută ușurarea nașterii

Cea mai îndrăgita divinitate feminină a Panteonului românesc, Născătoarea de Dumnezeu este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descântătoare pentru vindecarea bolilor. Nu e credincios care să-i fi adresat rugi fierbinţi şi să nu-i fi împlinit visul. În unele tradiţii Maica Domnului este identificată cu astrul nopţii, Luna, sau cu Pământul şi se roagă de Dumnezeu să nu prăpădească lumea, să nu izgonească vânturile.

Catastrofă în agricultura: Mai mult de 50% din sfecla semanată a fost distrusă de îngheț

Peste 5.500 de hectare de sfeclă de zahăr, adică mai mult de jumătate (58%) din suprafața semănată până acum, au fost total distruse de înghețurile înregistrate între 6 și 13 aprilie, anunță Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, care reunește peste 70 de fermieri din toată țara, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Temperaturile extrem de scăzute, care au ajuns la nivelul solului până la -6°C, au compromis culturile aflate în stadiu fragil de dezvoltare, punând în pericol nu doar sezonul agricol, ci și viitorul acestei ramuri strategice. Pierderile directe doar din semințe depășesc 53 de milioane de lei, iar impactul total este estimat la câteva sute de milioane, riscând falimentul multor producători.

„Ținând cont de înghețurile de anul acesta, de seceta fără precedent de anul trecut, fără un sprijin ferm din partea Guvernului, riscăm dispariția acestei ramuri strategice. Fermierii sunt gata să reia lucrările, însă fără suport financiar, reluarea însămânțărilor este imposibilă”, a declarat Alexei Chiriac, președintele Asociației.

Subiectul a fost discutat și în cadrul unei ședințe la Guvern, cu participarea Prim-ministrului Republicii Moldova, care a fost informat direct despre amploarea pagubelor și riscurile iminente pentru ramura producătoare de zahăr. 

Printre măsurile urgente solicitate de fermieri se numără:

  • scutirea de TVA și taxe vamale pentru semințele importate în regim de urgență;
  • compensarea parțială a pierderilor prin Fondul de intervenție al Guvernului;
  • achitarea restanțelor la subvenții pentru 2024;
  • adoptarea în regim prioritar a Legii privind finanțarea politicii agricole.

Grav este faptul că acest nou dezastru agricol vine după un an 2024 deja marcat de pierderi masive: din cauza secetei, producătorii de sfeclă au recoltat anul trecut doar o treime din producția planificată, cu o scădere de peste 60% față de estimările inițiale.

Ramura sfeclei de zahăr susține peste 3.000 de locuri de muncă și contribuie anual cu peste 100 milioane lei la bugetul de stat, asigurând totodată 100% din necesarul intern de zahăr. Fermierii avertizează că fără măsuri concrete și rapide, ramura cultivării sfeclei de zahăr riscă să dispară, având un impact negativ colosal asupra securității alimentare, încasărilor la bugetul de stat, șomajului, dar și asupra economiei naționale a Republicii Moldova.

Meniu special și cozonaci pentru toți pacienții aflați în aceste zile în Spitalul Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi”, cu ocazia sfintelor sărbători pascale!

Un gest simplu poate avea un impact emoțional foarte mare! De Paște, pacienții care sunt internați în aceste zile în cadrul Spitalului Clinic Municipal ”Gheorghe Paladi” se bucură de un meniu special de sărbătoare.

De asemenea, administrația instituției a oferit de Paște tuturor pacienților câte un cozonac – simbol al sărbătorii.

Această acțiune aduce un strop de bucurie și tradiție în viața celor aflați în spital în perioada sărbătorilor pascale, este un inițiativă deosebită, care aduce un plus de confort și alinare pacienților. Astfel de gesturi pot contribui la îmbunătățirea experienței pacientului în spitale și pot inspira și alte persoane să se implice în sprijinul celor aflați în nevoie.

Mulți pacienți sunt departe de familie sau se confruntă cu durere și incertitudine, iar o atenție de acest fel le reamintește că nu sunt uitați.Viața în spital e departe de ceea ce înseamnă sărbătoare. Un cozonac, o atenție caldă, aduce o mică bucurie familiară, un fragment din atmosfera caldă de acasă

Atac de proporții asupra Ucrainei în noaptea Paștelui: A fost vizate mai multe regiuni

Ucraina s-a confruntat cu un atac violent în noaptea de duminică spre luni, imediat după încheierea armistiţiului de 30 de ore declarat de ruşi. Dronele lansate de ruşi au atacat mai multe regiuni ale ţării. Anterior, ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului, scrie mediafax.ro.

Armata ucraineană a anunţat că atacurile cu drone s-au dezlănţuit la câteva ore după încheierea „armistiţiului de Paşte” declarat de Moscova. Forţele aeriene ucrainene au emis alerte de raid pentru regiunile Kiev, Herson, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Nikolaiv şi Zaporojia, potrivit BBC.

Primarul oraşului Nikolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că „s-au auzit explozii”, dar nu se ştie dacă sunt victime sau pagube. În primele ore ale zilei de luni, locuitorii din mai multe oraşe ucrainene, inclusiv din capitala Kiev, au fost îndemnaţi de autorităţile locale să meargă de urgenţă la adăposturile din apropiere din cauza ameninţării cu atacuri cu drone.

Armistiţiul declarat de preşedintele Vladimir Putin a expirat duminică la miezul nopţii. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică seară că ruşii şi ucrainenii ar putea ajunge în curând la o înţelegere. „Sperăm că Rusia şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere săptămâna aceasta”, a spus Trump fără a oferi alte detalii.

O mireasă a pregătit meniuri diferite pentru invitaţi, în funcţie de valoarea darului de nuntă
Articolul anterior
Microbuz răsturnat lângă Negureni. Șoferul ar fi adormit la volan
Articolul următor