Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Sfântul Ioan Botezătorul sau Sânzienele

Ceștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Nașetrea Sfântului Ioan Botezătorul, această sărbătoare mai este numită în popor și Drăgaica sau Sânzienele.

separator
106580_1

Vezi cine a fost Ioan Botezătorul și ce obiceiuri, tradiții presupune această zi sfântă din calendar.

Naşterea lui Ioan Botezătorul a avut loc cu şase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV – V, când se fixează definitiv şi data Crăciunului.

Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pănă la punerea numelui fiului său.

Ziua de Sanziene este considerată sfântă: nimeni nu are voie să lucreze în această zi, când soarele joacă pe cer sau stă în loc la amiază. Legate de această zi sunt diverse obiceiuri, dar cele mai importante sunt cele dedicate dragostei.

Se spune că, în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din țară, se fac pomeni pentru morți, de moșii de Sânziene.

446751

Imaginaţia populară a închipuit Sânzienele ca pe nişte fete foarte frumoase, care trăiesc îndeobşte prin păduri sau pe câmpii, cel mai adesea, jucând.

„Ele sunt socotite zâne ale câmpului, dând puteri deosebite florilor şi buruienilor, astfel încât acestea, în preajma sărbătorii devin plante de leac. Nu întâmplător, după sărbătoarea Sânzienelor, toate plantele dau îndărăt, adică nu mai cresc deloc” a adăugat Lutic.

Creştinii care ţin postul Sfinților Apostoli Petru şi Pavel au dezlegare la vin şi la peşte.

Sursa

 


Moldoveni de pe cursa Briceni-Paris, implicați într-o schemă de prejudiciere a statului francez cu peste 2 milioane euro
Articolul anterior
Moldovenii cu pașaport biometric pot călători în Germania
Articolul următor
Alte articole interesante