Date statistice despre modul în care moldovenii își cheltuiesc lunar banii

Cetățenii moldoveni cheltuiesc mai mult decât câștigă, veniturile medii lunare disponibile pe o persoană s-a situat în anul 2016 la peste 2060 lei, iar cheltuielile au fost estimate la 2116,8 lei, potrivit publicației statistice anuale „Aspecte privind nivelul de trai al populației în 2016”, anunță MOLDPRES.

separator
prelmol


Moldovenii împart banii între mâncare și cheltuielile curente. Cea mai mare parte din bani, potrivit statisticilor, a fost alocată pentru alimente, întreținerea locuinței, îmbrăcăminte și încălțăminte. Circa 42,6 la sută din bugetul unei familii este destinat consumului alimentar, iar pentru întreţinerea locuinţei, o persoană a cheltuit în anul trecut, în medie, aproximativ 17,8 la sută din veniturile sale, iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte 10,5 la sută.

Potrivit statisticilor, populația cheltuiește mai mult pentru băuturi alcoolice și tutun (1,5 la sută din cheltuieli), decât pentru învățământ (0,7 la sută) și agrement (1,3 la sută din total).

Celelalte cheltuieli au avut drept destinație îngrijirea medicală și sănătate (6,4 la sută), transport (4,7 la sută), comunicații (4,7 la sută), dotarea locuinței (4,0 la sută).

Cheltuielile de consum medii lunare pe o persoană în mediul urban s-au cifrat în anul trecut, în medie pe lună, la 2544,7 lei, iar în mediul rural – 1789,2 lei pe o persoană.

Principala sursă de formare a veniturilor este activitatea salarială (42,1 la sută), fiind urmată de veniturile din prestațiile sociale cu 22,1 la sută (din care 18,8 la sută pensiile) și veniturile din activitatea individuală agricolă (8,3 la sută). Transferurile din afara țării contribuie la formarea veniturilor disponibile în proporție de 17,1 la sută.

În mediul rural, veniturile disponibile medii lunare ale populației au constituit 1771,3 lei pe o persoană, iar în mediul urban – 2437,7 lei, se mai constată în publicație.

Peste nivelul mediu au avut venituri gospodăriile conduse de angajații în sectorul non-agrar, precum și de întreprinzători, respectiv cu 25,8 și 52,2 la sută, în timp ce pensionarii, persoanele angajate în sectorul agrar și lucrătorii pe cont propriu în agricultură au avut venituri sub medie

„Aspecte privind nivelul de trai al populației în 2016” este o publicație statistică anuală, ce conține informație privind nivelul de bunăstare al populației și în special, a veniturilor, cheltuielilor, condițiilor de trai etc. Cercetarea a cuprins 28 localități urbane și 97 rurale, selectate aleator pentru acest scop.

Trei femei au fost ucise într-un bordel din Viena

Cadavrele înjunghiate a trei tinere au fost găsite într-o casă de toleranţă din cartierul sărac Brigittenau vineri seara, în urma unei alerte emise de un martor. Un suspect în vârstă de 27 de ani, aflat în posesia unui cuţit, presupusa armă a crimelor comise, a fost arestat în apropierea respectivului loc, se arată în comunicatul poliţiei din Viena, scrie Digi24.RO.

Autorităţile nu au stabilit încă motivul crimelor, a informat agenţia austriacă de ştiri APA, citată de Agerpres. Într-o dramă separată, o mamă şi fiica ei de 13 ani au fost găsite moarte într-un apartament din Viena vineri dimineaţă, posibil strangulate sau sufocate. Tatăl familiei este în prezent principalul suspect, a menţionat APA.

Feminicidul este subiectul unei dezbateri publice pe scară largă în Austria, ca şi în multe alte ţări europene. Guvernul austriac a promis că va lua măsuri împotriva acestui fenomen şi şi-a sporit sprijinul financiar pentru organizaţiile care ajută victimele violenţei.

Cu toate acestea, ONG-urile critică executivul pentru că nu face suficient. O asociaţie austriacă care asigură adăpost pentru femei a numărat 26 de crime împotriva femeilor în ţară în 2023. Între 2010 şi 2020, 319 femei au fost ucise în Austria, majoritatea de partener sau fostul partener, conform unui studiu guvernamental care indică un an record în 2019, cu 43 de feminicide.

Trupul lui Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale

Trupul neînsuflețit al opozantului rus Aleksei Navalnîi a fost predat mamei sale, a anunțat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș.

„Corpul lui Aleksei a fost predat mamei sale. Multe mulțumiri tuturor celor care au cerut acest lucru alături de noi”, a postat Kira Iarmîș pe rețelele de socializare.

„Ludmila Ivanovna se află încă în Salekhard. Înmormântarea este în așteptare. Nu știm dacă autoritățile vor interveni pentru a se desfășura așa cum dorește familia și cum merită Aleksei. Vă vom informa de îndată ce vom avea vești”, a adăugat ea.

Patru cupluri din raionul Călărași au sărbătorit nunta de aur! Primăria a organizat un concert pentru sărbătoriți

Cuplurile din Hoginești, raionul Călărași, care au împlinit 50 de ani de căsnicie, au fost sărbătorite. În acest context, administrația publică locală a organizat, pe 14 februarie, o sărbătoare de neuitat pentru cele patru cupluri din localitate, care au trecut prin toate încercările vieții, dar au reușit să rămână împreună.

Patru cupluri din satul Hoginești au sărbătorit nunta de aurFoto: Primăria Hoginești

Este vorba de familiile: Gheorghe şi Maria Breahnă, Alexandru şi Irina Mocanu, Gheorghe şi Galina Goncear, Constantin şi Zavastia Firea, transmite expresul.md

Sărbătoarea s-a transformat într-o adevărată poveste de viață, relatată de fiecare cuplu în parte. Aceștia și-au amintit de bucuriile pe care le-au trăit împreună, de eșecurile pe care le-au avut în viață, dar care cu dragoste, sprijin reciproc, încredere și răbdare au reușit să le depășească. Întrebați care este secretul unei vieți de cuplu, cu toții au declarat la unison: încrederea unuia față de altul, răbdarea și dragostea. Anume acestea trei au stat la baza întemeierii unei familii trainice.

„Este o tradiție ca, de la 2011 încoace, să felicităm toate cuplurile care împlinesc 50 de ani căsnicie. Dar, cu părere de rău, din 2011, numărul lor scade. Am avut ani când sărbătoream și 15 cupluri odată”, spune Constantin Poștaru, primarul de Hoginești, după care mai adaugă: „Nici pandemia nu a putut opri tradiția frumoasă, pentru că atunci am mers la fiecare acasă și i-am felicitat. Considerăm că aceste cupluri sunt un exemplu bun pentru societate, sunt cupluri – model, de aceea trebuie să le dăm un loc aparte în comunitatea noastră”, se arată într-un mesaj al Primăriei.

La această sărbătoare s-a alăturat şi casa de cultură din localitate care a organizat un concert pentru sărbătoriți.

Din partea organizatorilor, cuplurile au primit flori, cadouri și câte o diplomă „cu ocazia sărbătoririi a peste jumătate de secol de când trăiți împreună în sfânta taină a căsătoriei, având înțelepciunea de a fi ales în viață calea cea mai bună și mai luminată”.

Menționăm că, populația satului Hogineşti este de 1590 de locuitori, dintre care 287 sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani.

Studenții de la Bălți, care vor înregistra cele mai mari succese la învățătură, vor fi premiați cu biciclete
Articolul anterior
Copilul lovit cu mașina de fostul preşedinte al Adunării Populare a Găgăuziei se află în stare gravă. Ce spun medicii
Articolul următor