Opt elevi din Rădăuți-Prut, județul Botoșani, și opt din Lipcani, Republica Moldova, au primit în acest sfârșit de săptămână un dar de suflet de la profesorul de religie Vasile Postolachi: o excursie memorabilă ca recompensă pentru rezultatele bune la învățătură.
Cu 3.000 RON din bursa lui de doctorat și cu alți 3.000 din donații, profesorul de religie din Botoșani a organizat un tur de trei zile pe la cele mai importante obiective turistice din Neamț și Suceava.
„Bucuria elevilor valorează mai mult decât orice sumă. Indiferent pe ce mal al Prutului se află, ei trebuie să-și cunoască țara”, a spus profesorul.
Vasile Postolachi a mărturisit că i-a fost greu să facă o selecție însă acțiunea a fost gândită ca „o excursie a premianților”.
Elevii de pe ambele maluri ale Prutului au vizitat Cetatea Sucevei, apoi Mănăstirea Humor, Cetatea Neamțului, Casa lui Ion Creangă și Cheile Bicazului. Au mers la Catedrala din Vatra Dornei, apoi la Tiroliana din Vatra Dornei, la Mănăstirea Piatra Fântânele și alte obiective turistice din zonă.
Elevii au fost entuziasmați. Dumitru Ejov (clasa a X-a, Liceul Teoretic Lipcani) a afirmat că s-a simțit între atâția oameni cu inimă bună ca într-o a doua casă.
„Am trăit ceva extraordinar alături de frații mei de peste Prut!” a spus o altă elevă, Nisfoian Emanuela (clasa a X-a, Liceul Teoretic Lipcani).
Excursia a avut loc în cadrul proiectului „Cartea unește inimi” inițiat în Anul Centenar 2018 de profesorul Vasile Postolachi în colaborare cu liceul din Lipcani.
Vasile Postolachi nu este la prima excursie de acest fel. În 2018, profesorul de religie a făcut un credit la bancă cu scopul de a organiza o excursie de Centenar pentru 36 de copii din România, Moldova și Ucraina cu posibilități materiale limitate.
Vezi mai multe despre Vasile Postolachi în interviul Basilica.ro cu profesorul de religie din Botoșani care „unește inimi”.