Doi bărbați, reținuți la vamă pentru trafic de persoane

O grupare criminală specializată în traficul de fiinţe umane a fost demascată şi destructurată de către poliţiştii sectorului Botanica. Membrii grupării s-au dovedit a fi doi bărbaţi. Reţinerea acestora a avut loc la punctul vamal Cahul, când aceștia intenţionau să părăsească teritoriul ţării cu scopul de a transporta o domnişoară de 23 ani în or. Istanbul, Turcia. Victima urma să se prostitueze contra plată.

separator


Indivizii s-au dovedit a fi locuitori din Ceadîr-Lunga şi Comrat, cu vârstele de 24 ani şi respectiv 31 ani, având rolurile bine determinate de a identifica potenţialele victime şi de a le racola în acest sens. Totodată poliţiştii întreprind acţiuni de identificare a complicilor în această reţea criminală. Ei au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi riscă o pedeapsă cu închioare de la 7 ani până la 15 ani.

De asemenea, trei indivizi cu vârstele de 19 ani şi 25 de ani, originari din Ialoveni şi Chişinău, au încercată să pună în circulaţie ilegală droguri de tip vegetal, precum şi pastile cu efect psihotrop. Astfel în cadrul achiziţiilor de control aceştia au fost încătuşaţi, asupra cărora s-au depistat pacheţele cu substanţe narcotice, bani marcaţi transmişi anterior sub controlul poliţiştilor, un pistol de calibrul 9 mm şi muniţii. Ei au fost reţinuţi pe un termen de 72 de ore şi riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la trei ani până la șapte ani.

Totodată, un bărbat în vârstă de 49 ani, domiciliat în comuna Budeşti, riscă să fe cercetat penal pentru păstrarea ilegală a muniţiilor, după ce poliţiştii sectorului Ciocana au depistat în gospodăria lui mai multe cartuşe de luptă, a căror provenienţă n-a putut-o demonstra. Acestea au fost sigilate şi transportate la Centru tehnic-criminalistic şi expertize judiciare al IGP. Bărbatul riscă o amendă în mărime de la 13.000 de lei la 19.000 de lei, muncă neremunerată în folosul societății.

https://www.youtube.com/watch?v=sMacGsqTaOw

7 ani fără Ana Barbu. Mesajul emoționant publicat de Natalia Barbu: ,,A venit pe lume o bucățică din tine pe nume Vera…”

Au trecut șapte ani de la trecerea în neființă a solistei Ana Barbu. Plecarea interpretei a lăsat în inimile celor dragi un gol dureros care nu este vindecat nici până astăzi. Natalia Barbu a comemorat această zi tristă pentru familia sa publicând un mesaj emoționant.

Patru ani fără Ana Barbu. Vezi ce mesaj emoționant a scris Natalia Barbu la  o postare

„Scumpa mea mamică, femeie lumină și iubire! Au trecut 7 ani fără tine, ai plecat la îngeri si sper că ești bine acolo în Brațele Divine! Înt-o zi cu soare din august, a venit pe lume o bucățică din tine pe nume Vera. Cât de mult mi-aș dori să fii aici cu noi, să ne bucurăm împreună de copiii mei, sunt sigură că ai fi o bunică minunată! Te iubim și ești în inimile noastre mereu”, a scris Natalia Barbu.

Natalia Barbu, îngenuncheată de durere! Mama ei a murit azi dimineaţă |  Spynews.ro

Interpreta a distribuit pe Facebook și melodia sa Elegie, o piesa dedicata în anul 2018 mamei sale. 

Interpreta de muzică populară Ana Barbu a decedat la vârsta de 56 de ani, după lupta pierdută cu o boală rară incurabilă.

Igor Grosu, către regimul de la Moscova: ,,În Republica Moldova cetățenii au dreptul să protesteze, inclusiv în fața ambasadelor”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vine cu o reacție la declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, care s-a plâns pe faptul că angajații misiunii diplomatice ruse la Chișinău nu pot activa în regim normal din cauza multiplelor proteste organizate în fața ambasadei.

Speakerul forului suprem le-a sugerat rușilor să se obișnuiască cu astfel de acțiuni, transmite deschide.md.

„Apel către toate misiunile diplomatice. Domnilor diplomați, obișnuiți-vă că în Republica Moldova cetățenii au dreptul de a protesta. Nu am auzit despre cazuri, precum că cineva se deplasa cu automobilul spre poarta ambasadei și nu i-a reușit. Obișnuiți-vă că în Republica Moldova orice cetățean poate protesta în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției și chiar ambasadei. Este foarte important. Dacă acest lucru cumva nu este posibil în țările voastre, atunci să știți că în Republica Moldova acest lucru îl poate face fiecare”, a declarat Grosu în cadrul emisiunii „Территория свободы” (Teritoriul Libertății – trad.) cu Lilia Burakovski.

Amintim că Maria Zaharova s-a plâns miercuri, 18 mai, pe faptul că din cauza multiplelor proteste din fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, misiunea diplomatică nu poate activa în regim normal: „Prin inacțiunea autorităților moldovenești, în fața Ambasadei Rusiei la Chișinău, timp de două luni, zilnic au loc manifestații antiruse. Aceste proteste afectează activitatea misiunii diplomatice”

Ziua mondială a cămăşii naţionale ucrainene, marcată la Chişinău

În cămăşi moştenite de la generaţiile trecute, cusute manual şi cu dorinţa de a-şi contura încă o dată unitatea şi identitatea naţională.

Ziua mondială a cămăşii naţionale ucrainene, marcată la ChişinăuFoto: trm.md

Aşa au arătat azi ucrainenii de ziua mondială a cămăşii naţionale Vîşivanka, transmite trm.md.

La Chişinău evenimentul a adunat zeci de oameni care şi-au promovat tradiţiile şi portul popular. În semn de mulţumire, în scuarul Catedralei au fost arborate ambele drapele, al Ucrainei şi al Republicii Moldova, relatează Mesager.

Victor Arpinti îşi trage rădăcinile din regiunea Lvov. Mereu a ieşit în evidenţă graţie portului său unic şi colorat. Bărbatul spune că ziua această are o semnificaţie specială pentru el.

„Eu sunt îmbrăcat într-un costum guţul. Toate aceste lucruri pentru noi sufleteşte sunt foarte aproape”.

Participanţii la festival au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale ucrainene, fiecare unic, în felul său.

„Atunci când am fugit de război am luat cu mine şi vâşivanca fiului meu pentru ca el să ştie că este ucrainean. Această sărbătoare este o parte din inima noastră”;

„Cultura ucraineană o păstrăm, iar aceste costume au mai mult de 20 de ani şi sunt confecţionate de meşteriţele din Ucraina”;

„Mereu visam să port o vâşivancă. Cu toate că sunt din Ucraina, am îmbrăcat pentru prima dată această cămaşa aici în Moldova”;

„Portul nostru este ADN-ul nostru. Această cămaşă o am de la tatăl meu, care are mai mult de 70 de ani”.

Ziua Costumului Tradiţional Ucrainean este sărbătorită în peste 40 de ţări şi are drept scop promovarea şi păstrarea obiceiurilor.

 „De la început, purtarea cămăşii însemna că protestezi împotriva politicii Uniunii Sovietice. Acum este un gest care să sublinieze că noi suntem ucraineni şi noi dorim să sărbătorim în stil european”, precizează Marko Şevcenko, ambasadorul Ucrainei în Moldova.

 „Vişivanca înseamnă tradiţie, solidaritate pentru Ucraina, cămaşa este ceva special pentru ucraineni care şi care este transmisă din generaţie în generaţie”, afirmă Dmitri Lecarţev, organizator.

Din 2015, în fiecare a treia zi de joi a lunii mai, în Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a cămăşii ucrainene, Vişivanka.

8 produse pe care nu trebuie să le pui în cuptorul cu microunde
Articolul anterior
Loredana Brăileanu: „Torturile decorate cu pastă de zahăr nu mai sunt de mult timp o alegere potrivită”
Articolul următor